Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nemoguće je utvrditi je li bojenje Male Kapele i Sv. Roka preplaćeno

Prvo vještačenje potvrdilo je tvrdnje tužiteljstva o preplaćenim radovima, a drugo je išlo na ruku Hrvatskim autocestama
25. veljače 2013. u 20:30 61 komentara 84 prikaza
tunel,portal
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Realne vrijednosti jediničnih cijena radova na bojenju tunela Mala Kapela i Sveti Rok ne mogu se ustvrditi. Tako glasi bit trećeg po redu vještačenja u poznatoj aferi Tuneli.

Još bez optužnice

Državno odvjetništvo smatra da su Hrvatske autoceste bojenje Male Kapela i Svetog Roka tvrtki Skladgradnja višestruko preplatile. HAC je bojenje tunela platio 43 milijuna kuna, a u DORH-u smatraju da su ti radovi preplaćeni za otprilike 22 milijuna kuna. Prvo vještačenje potvrdilo je tvrdnje tužiteljstva dok je drugo išlo na ruku obrani. Stoga optužnica u slučaju tuneli još nije podignuta, iako ta afera datira još iz 2009. godine.

Županijski sud u Zagrebu naručio je i treće vještačenje, no ono nije dalo jasan odgovor o cijeni bojenja tunela. To treće vještačenje proveli su stručnjaci s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, odnosno sudski vještak Petar Adamović. Tehničko veleučilište dobilo je taj posao nakon što su građevinski fakulteti iz Zagreba, Rijeke i Osijeka, svaki iz svojih razloga, odbili provesti to vještačenje. Građevinski fakultet u Splitu izuzet je jer Skladgradnja ima sjedište u tom gradu.

U trećem vještačenju navodi se da ne postoji cijena koja bi se mogla odrediti kao stvarna tržišna cijena radova te da su cijene bojenja Svetog Roka i Male Kapele tržišne jer su utržene, odnosno ugovorene na tržištu. No, navodi se i to da te cijene nisu vrednovane na temelju nadmetanja i uspoređivane s nekim drugim konkurentnim cijenama jer se na nadmetanje javio samo jedan ponuđač. Adamović i suradnici također navode da nije moguća usporedba cijena na istim radovima na nekim drugim tunelima jer se u tom razdoblju takvi radovi nisu obavljali.

Sadržajno manjkavi

Prijašnja vještačenja ocijenili su sadržajno manjkavim i zaključuju da u njima vještaci nisu ustvrdili što bi bile neke relevantne realne vrijednosti jediničnih cijena bojanja tunela.

“Te vrijednosti vjerojatno ne bi utvrdila ni daljnja vještačenja, odnosno nadvještačenje jer bi se ona neprijeporno međusobno razlikovala u vrijednostima dobivenih rezultata”, stoji u trećem vještačenju.

>> HAC će za tunele Sv. Rok i Mala Kapela platiti još 22,4 mil. kn

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • Avatar Nihon no Koku
  Nihon no Koku:

  Ma dajte . . .

 • Avatar Nihon no Koku
  Nihon no Koku:

  Ovo ce vjestacenje na kraju kostat vise nego farbanje ovi vas na sve strane kradu

 • ja sam gladan:

  Oni su bar nekaj delali i pofarbali tunele.Ovi cirkusanti nam bacaju crvenu farbu u oči. Cirkus od pet klaunova vozi se u limuzinama, trkelja sjevernokorejske parole, usput poberu dnevnice, nažderu se i rade nas budalama. A Hrvati i Hrvatska umiru ... prikaži još! u grču. I u Grčićevim laprdanjima.