Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
važan korak u očuvanju zdravlja

Nakon 30 godina psiholozi u Domu zdravlja

Zagreb: Stručni skup "Plan za srce" i panel-rasprava "Što donosi i koji je hrvatski plan za zdravlje srca?"
Neva Zganec/PIXSELL
11.10.2023.
u 09:28

Psihološki timovi od jučer u DZ Zagreb-istok i DZ Splitsko-dalmatinske županije, a uskoro i u drugim domovima zdravlja

U Domu zdravlja Zagreb-Istok i Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije od jučer su s radom počeli psihološki timovi. Klinički psiholozi, psiholozi i medicinske sestre pružat će zdravstvenu skrb građanima koji osjećaju mentalne poteškoće, u sklopu najavljenog Programa osnaživanja mentalnog zdravlja u domovima zdravlja.

Termin u zagrebačkom Domu zdravlja za mlade i djecu mogu se ugovoriti putem telefonskog broja 01/ 6468 333 ili e-mail adrese: info@czm.hr, a za termin u splitskom Domu zdravlja sve dobne skupine mogu nazvati broj 021/ 386 915 ili 021/ 640 082 te uputiti e-mail na adresu: mentalno.zdravlje.split@dz-sdz.hr.

Naknadno će se otvoriti psihološka savjetovališta i u drugim dijelovima Hrvatske, najavio je ministar Vili Beroš, i to u domovima zdravlja Osječko-baranjske i Krapinsko-zagorske županije, DZ Zagreb-Zapad i DZ Čakovec, a zatim u cijeloj Hrvatskoj.

POVEZANI ČLANCI:

– Prvi korak najteže je učiniti. Danas mi činimo taj korak lakšim za pacijente koji će podršku stručnjaka dobiti bez uputnice u svojoj zajednici – domu zdravlja kao nositelju postojećeg Programa, ali i budućih dispanzera za mentalno zdravlje u kojima će se pružati sveobuhvatna skrb stanovništvu, kao i putem mobilnih timova – najavio je ministar zdravstva Vili Beroš, istaknuvši kako će se ovim programom smanjiti stigma u traženju pomoći, a smanjuju se i potrebe za liječenjem na sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene zaštite.

– Kad uspijemo osigurati podršku na vrijeme, to donosi manje patnje, bolje ishode liječenja, manji rizik za stacionarno liječenje, a i bolje ishode za obitelj i zajednicu – pojašnjava Beroš.

POVEZANI ČLANCI:

Program osnaživanja mentalnog zdravlja dio je posebne reformske mjere osnivanja dispanzera za mentalno zdravlje pri domovima zdravlja i mobilnih timova koji će se uspostaviti donošenjem nove Mreže javne zdravstvene službe koja se planira donijeti do kraja godine. Interes koji je pokazala većina županija za uključivanje u dispanzere i mobilne timove već sada pokazuje preduvjete za uspješno provođenje spomenute reformske mjere.

– Činimo važan iskorak u očuvanju zdravlja naših pacijenata. Zahvaljujući snažnom partnerstvu i financijskoj podršci HZZO-a, vraćamo psihologe u domove zdravlja nakon trideset godina! Time iznova stavljamo pacijenta u fokus, činimo oštar zaokret prema prevenciji i boljim ishodima liječenja. To je smjer pokrenute reforme zdravstva i put prema osnaživanju primarne zdravstvene zaštite. Hvala Hrvatskoj psihološkoj komori na podršci, kao i svim stručnjacima koji će raditi na terenu – zaključio je ministar Beroš. 

VIDEO: Zagrebačke ulice su im bile jedini dom: "Evo kako smo se izvukli iz pakla beskućništva"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije