Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poziv na udomiteljstvo

Murganić: Želimo 50% manje male djece u domovima

Foto: UNICEF
29.08.2018.
u 20:02

Prema novom zakonu, udomitelj će dobiti 2500 kuna i doprinose

Iduće godine očekujemo najmanje 50 posto manje djece u dobi do tri godine u institucijama, rekla je ministrica Nada Murganić jučer najavljujući kampanju “Svako dijete treba obitelj”, koju počinju provoditi Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i UNICEF u suradnji s Forumom za kvalitetno udomiteljstvo djece.

Cilj je povećati broj udomiteljskih obitelji za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Podaci Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku govore da je u udomiteljskim obiteljima trenutačno 2259 djece. U domovima za djecu je 814 djece, od kojih 169 u stambenim zajednicama, a 90 djece mlađe je od tri godine. Dakle, sljedeće godine očekujemo da će u institucijama biti manje od 45 najmlađih.

Toplina doma

– U obitelji dijete ima prvi kontakt sa svijetom i na njegov razvoj najviše utječe obitelj i odnosi unutar nje. Pozivam sve obitelji koje u svoje domove žele primiti djecu i osigurati im da tako odrastaju okružena ljubavlju i toplinom doma da im otvore svoja vrata i tako njihove živote učine sretnijima i bezbrižnijima – kazala je ministrica.

Valentina Otmačić, predsjednica UNICEF-a Hrvatska, podsjetila je da su brojna istraživanja posljednjih desetljeća dokazala da je odrastanje u ustanovama osobito štetno za najmlađu djecu.

– Zdravstvene i kognitivne teškoće, zaostajanje u razvoju jezika i govora, poteškoće u ponašanju samo su neke od posljedica odrastanja u ustanovama. Dom mora biti samo iznimka, a za to je potrebna mreža udomitelja koju ovom kampanjom želimo proširiti – naglasila je.

Oprema za najmlađe

Udomiteljstvo kod nas prevladava u ruralnim krajevima, najviše u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Želja je proširiti ga na jug zemlje. Ondje su trojicu dječačića udomili Aneta i Jan, kojima je ta odluka donijela ogromnu sreću, baš kao i dječačićima koji rastu okruženi ljubavlju i pažnjom.

Kampanju će najaviti UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza u nedjelju 9. rujna, a prihod od kotizacija ide za pomoć u opremi udomiteljskim obiteljima u kojima su smještena najmlađa djeca te njihovu edukaciju.

Na besplatnoj liniji 0800 8282 građani mogu dobiti informacije o udomiteljstvu. Između dva čitanja trenutačno je novi Zakon o udomiteljstvu koji donosi profesionalizaciju udomitelja. Između 300 i 400 nezaposlenih udomitelja time će dobiti zanimanje, 2500 kuna naknade i bit će im plaćeni doprinosi.

>> Pogledajte video što je pokazala inspekcija mostova na autocestama

Ključne riječi

Komentara 1

BL
bljak007
20:34 29.08.2018.

Murga spasiteljica hrvata i hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije