Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Predsjednički izbori

MUP odgovorio Škori: Policija je sposobna štititi vanjsku granicu EU

MUP je priopćio da su, sukladno zakonu, zaštita i nadzor državne granice te sprječavanje nezakonitih migracija primarna zadaća policije te da u ovom trenutku ne postoje sigurnosni ni humanitarni razlozi zbog kojih bi MUP cijenio potrebu za takvim angažmanom Oružanih snaga.
05. studenoga 2019. u 19:25 66 komentara 2049 prikaza
Oružane snage
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

"Prateći trendove migracija te analizirajući rizike koji prate problematiku nezakonitih migracija, MUP je ustrojio i opremio jednu od najbrojnijih i najopremljenijih graničnih policija u Europi. Hrvatska granična policija u ovom trenutku broji 6500 policijskih službenika, posebno osposobljenih za poslove nadzora i zaštite državne granice te postupanja prema osjetljivim skupinama i tražiteljima međunarodne zaštite", ističu u MUP-u.

kombajn SLUČAJ RIJEŠEN Policija se oglasila o 'kombajn-bandi' i otkrila što se dogodilo s nestalim kukuruzom

Pored navedenog, hrvatska policija raspolaže s još dodatnim snagama iz redova interventne i specijalne policije koji također, ovisno o vrsti terena, sudjeluju u obavljanju navedenih zadaća na najnepristupačnijim terenima, a u njenu opremljenost uloženo je oko 270 milijuna eura.

MUP podsjeća da je sukladno zakonu propisana iznimna mogućnost prema kojoj Oružane snage mogu pružiti potporu u zaštiti državne granice te u tom slučaju postupaju po uputama policije.

Marko Rašić Reakcija Zagrebačka policija demantira Sindikat: 'Nisu utvrđeni elementi povrede službene dužnosti'

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro izjavio je u utorak u Dubrovniku kako je prvenstveni zadatak hrvatske policije štititi hrvatski teritorij i građane, ali da bi bilo dobro da se, dok ne bude prekasno, u postupak uključe i druge službe, prije svega Oružane snage.

"Današnji primjer i činjenica da se predsjednički kandidat na svom putu susreo s policijskim službenicima samo je dokaz prisutnosti i neselektivnog obavljanja nadzora, kako na granici, tako i u dubini teritorija", kažu u MUP-u.

 

 

Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
 • barbaizamerike:

  Vojska zasto ne I to mrtva straza ulaz samo na kapiju Skoru I prve redove da odskuzi dug Domovini

 • barbaizamerike:

  Ha Ha Skoro bi mozda bio Dragovoljac ko I 1990?

 • Avatar guza guzic
  guza guzic:

  Skoro ovo isto govori kao i Miro Bulj hahaha isto sve tanak kandidat tanak