Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovarski bend Charlie Brown

Multietnički bend koji promovira aktivizam i dobrosusjedske odnose

Foto: Miodrag Vasilj Miki
18.11.2015.
u 21:20

Premda nikad nismo izišli na “veliku scenu”, nema gdje nismo svirali i tada osjećamo da bend iz Vukovara sa sobom nosi poseban status. Kad dođu vukovarski rokeri, to publici nešto znači

Sviraju od povratka u Vukovar koncem 1990-ih. Članovi odlaze i dolaze, ime benda se mijenjalo, ali jedno ostaje isto: ovi momci, danas okupljeni u grupu Charlie Brown, više su od glazbe. Angažirani su bend koji nastoji promovirati urbanu kulturu u Vukovaru, pozitivno utjecati na mlade, razvijati dobrosusjedske odnose u gradu u kojem žive. Prepoznali su to i njihovi sugrađani pa im podršku pružaju baš svi, i državna poduzeća i obrti, nevladine organizacije i lokalni mediji.

– Kad smo počinjali s radom u želji da snimimo svoj prvi demo, kucali smo na sva moguća vrata, od kafića do obrta, tražeći pomoć. I ta su nam se vrata otvorila! Ljudi su nam davali po nekoliko stotina kuna, koliko je tko mogao, i Hrvati i Srbi, i tako smo mi rokeri probijali barijere i pomicali granice kad se nitko nije usudio. Netko nam je dao prostor za svirku, netko studio, netko novac, netko ideju... Zauzvrat, mi smo se vraćali i donijeli im CD ili majicu. I dobivali još. Zajednica nas je prepoznala i gurala, ali sve uloženo u nas mi smo zajednici i vratili. Nismo jednom svirali besplatno ili za gajbu piva, osobito kad je trebalo nekome za zdravlje – kaže frontmen benda Siniša Mitrović.

Od Majki do Rolling Stonesa

Premda imaju i svojih pjesama koje su objavili na dva amaterska CD-a, pa su zaštitili i svojih 15 pjesama u ZAMP-u, na repertoaru su im uglavnom obrade rock i alternativne scene iz cijele regije: sviraju Majke, Partibrejkerse, EKV, Darka Rundeka, Zabranjeno pušenje, ali i strane bendove poput Rolling Stonesa ili Guns’n’Rosesa. S četvoricom momaka, mahom 30-godišnjaka, posljednjih godina nastupa i jedna djevojka, pjevačica Dajana Vujanić.

– Evo, neskromno ću reći da smo dijelom zaslužni za podizanje glazbene scene u gradu. Naime, dugo nije bilo svirki odavde do Osijeka, pa ni šire, osobito u manjim mjestima. Danas nas pozivaju sa svih strana da svojom glazbom upotpunimo događanja u gradu, zovu nas na izložbe slika ili promocije knjiga. Tu smo da odsviramo akustični uvod u knjižnici ili muzeju, zovu nas hoteli kada žele iznenaditi svoje goste. Angažiraju nas i udruge kada pridošlim strancima treba uljepšati večer. Premda nikad nismo izišli na “veliku scenu”, nema gdje nismo svirali. Gdje god nastupamo, osjećamo da bend iz Vukovara sa sobom nosi poseban status. Kad dođu vukovarski rokeri, to publici uvijek nešto znači – govori Siniša Mitrović, rođeni Osječanin koji je nakon progonstva stigao u Vukovar prije 15-ak godina i ovaj grad osjeća kao svoj.

Odmah se povezao s civilnim udrugama, posve se predajući radu s mirovnim grupama i na razvoju civilnog društva. Puno je putovao pa je svojedobno nakon rata na Kosovu pozvan da održi predavanje o aktivizmu mladih u multietničkoj sredini. Tema je to koju je “apsolvirao” upravo u Vukovaru.

– Najviše sam radio na pomirenju. Ne kažem da treba zaboraviti sve ono što se događalo na ovim prostorima 90-ih godina, ali treba krenuti dalje. No, bez pomirbe nema napretka. Danas ionako ne možeš zatvoriti svijet, granice ne postoje, a bogatstvo je upravo u različitostima. Vukovar treba jedinstvo i na tom polju osjećam napredak u odnosu na neka prošla vremena. Građane je, bez obzira na nacionalnost, pritisnula ekonomska kriza da počnu drukčije razmišljati. To je dobro i za gospodarski rast jer investitori neće ulagati u nesigurna područja – kaže Siniša Mitrović, koji kao savjetnik u Gradskoj upravi zaposlen na društvenim djelatnostima svjedoči svakodnevnoj borbi za svakog investitora. U radno i u privatno vrijeme, ovaj glazbenik radi na mijenjanju svijesti.

Ponosni na svoj grad

Glazba prenosi poruku, a ja ih odašiljem putem pjesama, ali i u pauzama između pjesama, osobito na gostovanjima, ljudima prenosim dobru priču o Vukovaru, priču koja postoji izvan te prizme ratnih strahota i razaranja. Govorim našoj publici kako sam sretan i zadovoljan jer živim u svome gradu koji nudi puno više od sjećanja, nudi i dobru hranu i turizam. Osjećam da je danas ovaj grad manje podijeljen nego prije, ima u ovim našim ljudima optimizma, a to je priča koju mi kroz bend prenosimo od samih početaka – dodaje Siniša Mitrović.

Charlie Brown multietnički je i multikulturalni bend u kojem su svirali ili sviraju muzičari svih nacionalnosti – Hrvati, Srbi, Rusini, Ukrajinci – no stava su da im to ni najmanje nije bitno.

– Kao i naši sugrađani, i mi u bendu imamo svoje teške priče, dolazimo iz miješanih brakova i prošli smo uistinu svašta, ali mi o tome nikada ne razgovaramo. Usmjereni smo na ono što nas okružuje danas i što nas čeka sutra. Bitno je da u bendu sve štima, da se slažemo, da nas veže isti cilj i da smo ponosni na grad iz kojeg dolazimo. To je točka koja nas povezuje u našoj različitosti – kaže Siniša Mitrović, kojeg iznimno veseli što se mlada vukovarska glazbena scena budi. Predvodnici novog vala, među njima i punkeri Borovski štakori i Das Rejdž, već osvajaju festivalske nagrade i svakim danom sve brojniju publiku. Ukratko, momci “rokaju”.

>> Kolone građana slijevaju se ulicama Vukovara

Komentara 4

DU
Deleted user
22:11 18.11.2015.

Opet malo o bratstvu i jedinstvu......al kako bi rekao Haso .....djabe krecite

Avatar isoc41
isoc41
22:10 18.11.2015.

furio radin bi im se mogao pridruziti na gitari, a milorad pupovac bi mogo biti frontman.

Avatar fuzzy
fuzzy
07:14 19.11.2015.

Koliko ja znam i EKV i Partibrejkersi su također strani 'bendovi'. 'Bend' na Engleskom znači 'zavoj', da ne mislite možda na 'band'?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije