Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedice vrućina

Muke po suši: jesu li štete doista velike ili su samo napuhane?

'07.08.2013., Vinica-  Susa nanijela velike stete Ivanu Galovicu na njegovim usjevima.'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
08.08.2013.
u 11:15

U Vinici tvrde da je uništeno do 90 posto usjeva kukuruza, Županija kaže - možda 15 posto

Visoke temperature i izostanak padalina za sobom neizbježno vuku posljedice za poljoprivrednike i njihove usjeve. Na adresu varaždinskog župana ovih je dana tako stigao prvi zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode, i to iz Općine Vinica.

\'Što ću u polju?\'

Štetu na kulturama procijenili su na 50 do čak 90 posto, a najviše je stradao kukuruz.

Ivan Galović iz Vinice kukuruz ima posijan na 15 hektara, a ovih dana u svoje polje od jada nije zalazio.

- Ne znam po što bih uopće išao. Pogledajte, klipa uopće nema, nema zrna, to neće biti ni za silažu – žali se poljoprivrednik.

Osim kukuruza, uzgaja još i žitarice, najviše za prehranu svojih krava, a i prošle je godine zbog suše ostao bez dijela prinosa. Sada mu je, procjenjuje, uništeno oko 80 posto usjeva.

\'Nerealna procjena\'

Zbog suše je u Varaždinskoj županiji 2012. godine proglašena elementarna nepogoda, a prijavljena je šteta u iznosu od oko 151 milijuna kuna. Međutim, za to novca iz državnog proračuna nema, kao ni za štete od mraza, niskih temperatura i oluja. Nadoknadit će se isključivo šteta koju su prouzročile poplave.

Općini Vinica za to je već uplaćeno oko 5 milijuna kuna. No, njihovu procjenu štete od suše u Županijskom povjerenstvu ne smatraju realnom.

- Kukuruz se za sada dobro drži, u Općini Vinica malo dramatiziraju. U ovoj fazi nema većih šteta, možda 10 do 15 posto, ovisno o strukturi tla, oporavio bi se s jednom kišom – izjavio je za Večernji list predsjednik Povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda, Zlatko Pukšić.

Jedinice lokalne samouprave, dodaje, često napuhavaju štete. - I od ovih 151 milijuna za prošlu godinu, šteta je bila možda 70 milijuna. Da je naveden realan iznos, možda bi se nadoknadilo barem nekih 10 posto – smatra Pukšić. No, vinički načelnik Marijan Kostanjevac kaže da je za procjenu stanja dovoljno sjesti u automobil i provozati se od Varaždina do Vinice.

- Svatko sa zdravim očima vidjet će kakva je situacija, kukuruz je propao u posljednjih tjedan dana. Žalosno je da oni iz kancelarije ne izađu van i ne provjere - kaže načelnik.

Da se njega pita, već se davno trebao osnovati fond iz kojeg bi se poljoprivrednicima sanirale štete. Ovako, suša već drugu godinu za redom uništava prinos, kaže Kostanjevac, a nitko ne reagira.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije