Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pandemija

Može li smanjiti djelotvornost cjepiva? Kombinirana mutacija virusa još zaraznija

Coronavirus - Wed Feb 3, 2021
Foto: Peter Byrne/PA Images/PIXSELL
1/3
05.02.2021.
u 15:20

Kombinacija s južnoafričkom mutacijom britansku varijantu koronavirusa čini još zaraznijom, posebno za mlade.

Nevolja nikad ne dolazi sama: u Velikoj Britaniji su otkriveni prvi slučajevi britanske varijante koronavirusa, koji u sebi nose dodatnu genetsku promjenu južnoafričke virusne linije. To je veoma zabrinjavajuće jer bi moglo doći do kombiniranja dvije negativne osobine. Britanska varijanta B.1.17 je virus već učinila znatno zaraznijim. Za razliku od britanskog mutanta, južnoafrička varijanta korone 501Y.V2 također u sebi nosi mutaciju E484K. Ista mutacija E484K nalazi se i u brazilskoj varijanti B.1.1.33 i B.1.1.28.

Ono što je također zanimljivo je da su mutacije navodno posebno zarazne kod osoba mlađih od 20 godina. Osim toga mutacija E484 dovodi do toga da se neutralizirajuća antitijela, koja se dobivaju ili cijepljenjem ili nakon ozdravljenja, ne vezuju za virus tako stabilno, piše Deutsche Welle.

Time se ne smanjuje samo moguća efikasnost postojećih cjepiva, već bi se i izliječene osobe mogle ponovo zaraziti. Iz Brazila stižu informacije da su već zabilježeni pojedinačni slučajevi višestrukih infekcija mutacijom E484.

Sekvenciranje daje precizniji pregled

S obzirom da britanske zdravstvene službe uzimaju probe sekvencijalno mnogo intenzivnije nego njemačke, iz Ujedinjenog Kraljevstva dolaze i mnogo preciznije informacije o tome koje varijante virusa su trenutno aktualne.

Video - Prva dama Sanja Musić Milanović sudjelovala u cijepljenju građana

 

Prema podacima savjetodavne grupe „New and Emerging Respiratory Virus Threats", od 200.000 ispitanih virusnih sekvenci kod 11 ovih mutacija su utvrđene kombinacije – evidentno je da se ne radi o pojedinačnim slučajevima. Dakle, vrlo je vjerojatno da će se pojaviti i novi slučajevi.

„Zabrinjavajući razvoj događaja"

„NOT GOOD" (nije dobro) – ovako je američki epidemiolog Eric Feigl-Ding iz Federacije američkih znanstvenika označio ovaj razvoj.

Virolog Julian Tang sa Sveučilišta u Leicester opisao je slučajeve kao „zabrinjavajući razvoj događaja". „Novo širenje bi moglo omogućiti stvaranje različitih novih varijanti", kazao je Tang za BBC.

Kaže da je važno da ljudi slijede pravila lockdowna, te da se suzbiju ovi slučajevi koronavirusa. U suprotnom, ne samo da bi se virus dalje proširio, nego bi se mogao i dalje razvijati.

Komentara 8

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
15:33 05.02.2021.

ma pustite ta silna baljezganja više! radije pronađite gdje je nestala gripa, prehlada, hunjavica!

DU
Deleted user
16:06 05.02.2021.

Ma dajte više prestanite svirati Kurzu....

ZV
zvezdomor
19:10 05.02.2021.

Ove godine nije bilo gripe...?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije