Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
njemački institut

Upozorili na opasnost: Virus još nije umoran, upravo doživljava novi uzlet

Koronavirus u Srbiji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
05.02.2021.
u 14:01

Wieler je objasnio kako je rasprostranjenost novog mutirajućeg soja koronavirusa, koji je stigao iz Velike Britanije, trenutno šest posto

Državni njemački epidemiološki institut Robert Koch u petak je, unatoč smanjenom broju novozaraženih, upozorio na i dalje prisutnu opasnost od mutirajućeg soja koronavirusa, dok je ministar zdravstva istodobno najavio mogućnost popuštanja mjera. 

"Situacija još nije pod kontrolom. Virus još nije umoran, naprotiv: upravo doživljava novi uzlet“, rekao je direktor Instituta Robert Koch, Lothar Wieler, na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom zdravstva Jensom Spahnom.

Wieler je objasnio kako je rasprostranjenost novog mutirajućeg soja koronavirusa, koji je stigao iz Velike Britanije, trenutno šest posto. "To znači da virus još ima potencijala za širenje. Moramo računati s tim da će se ovaj soj dodatno proširiti", rekao je Wieler. On je još jednom apelirao na građane da se i dalje pridržavaju mjera zatvaranja koje su u trenutnom, pooštrenom obliku, na snazi do sredine veljače.

Video: 11 vrlo čestih simptoma COVID-a o kojima baš nitko ne govori

I njemački ministar zdravstva Jens Spahn je, unatoč smanjenom broju novozaraženih, upozorio na potrebu daljnjeg pridržavanja mjera. "Mi smo na putu izlaska iz pandemije. Ovim putem kročimo odlučno, ali oprezno", rekao je Spahn i dodao kako broj novozaraženih doduše konstantno pada, ali "ne dovoljno".

Komentirajući sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel i premijera saveznih pokrajina sljedećeg tjedna, na kojem će se odlučivati o eventualnom produljenju mjera zatvaranja, Spahn je rekao kako treba pripremiti "polagani izlazak" iz ovog stanja. Po njegovim riječima, do popuštanja mjera bi prvo trebalo u radu škola i vrtića.

Prema najnovijim podacima Instituta Robert Koch, sedmodnevna incidencija u Njemačkoj je u daljnjem padu i trenutno iznosi 79,9. Njemačka vlada je kao cilj mjera zatvaranja navela spuštanje incidencije ispod vrijednosti od 50 zaraženih na 100.000 stanovnika u sedam dana. Predstavnici strukovnih udruga maloprodaje, ali i ostalih sektora, vrše pritisak na vladu da popusti mjere zatvaranja.

Od početka studenog u Njemačkoj je zabranjen rad kulturnim, sportskim i ugostiteljskim objektima, a od sredine prosinca i maloprodaji, s izuzetkom trgovina za prodaju namirnica i ljekarni.

Ključne riječi

Komentara 5

DL
dvanaest_legija
14:20 05.02.2021.

Nijemci vrlo lako prihvaćaju totalitarizam bilo koje vrste!

DU
Deleted user
16:07 05.02.2021.

Da, novi kuzlet! Tankal je friško gorivo pa poletil... Kaj nas fakat smatrate tak glupima da vama i ovakvim "vijestima" još vjerujemo???

PI
Pipiripi4
23:12 05.02.2021.

Virus se nikada neće umoriti jer ga mediji dovoljno hrane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije