Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzbuđenja pitome ravnice

Možda nemaju more, ali jamče puno akcije i – odmor za pamćenje

Baranja
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/6
13.04.2018.
u 12:15

Gosti ne toleriraju ako narudžba kasni ili ako je gulaš mrvicu preljut i mi se na kontinentu još uvijek moramo puno truditi... Ali kod nas je lijepo na koju god stranu da čovjek pogleda, kažu domaćini velika srca

Teškim terenskim automobilima provlače se kroz uske planinske surduke, pa se preko pjeskovitog tla spuste u močvaru. Provlače se i kroz paukovu mrežu, veslaju na bačvi, rune kukuruz ili – pretaču iz šupljeg u prazno, kako je nazvana zabavna vožnja kvadovima dok u ruci drže čašu tekućine. Na kraju se, dakako, mjeri koliko je tko sačuvao u čaši... Jedan od turističkih aranžmana za Baranju, koji uključuje puno uzbuđenja, aktivnosti, pa i adrenalina, izgleda upravo tako. Gosti željni aktivnog turizma, ali i korporativni gosti koji dolaze na team building niša su kojoj se okreće sve više turističkih domaćina u Osječko-baranjskoj županiji. I već u velikom broju privlače, recimo, Zagrepčane, ali sve češće i Dalmatince.

Pravi “bum” učinio je, recimo, adrenalinski park koji je 2016. godine u Ekocentru Zlatna greda otvorila udruga Zeleni Osijek. Koliko su spretni i neustrašivi, turisti tu imaju priliku pokazati i na zip-lineu.

– Najviše turista u našu Kuću u prirodi privukli su upravo adrenalinski park i veslanje, za koje imamo koncesiju u Parku prirode Kopački rit na Dravi i Dunavu. Naravno, posjetitelji onda i jedu u našem restoranu i spavaju u našem smještaju. Aktivna je ponuda ono što privlači brojne turiste u ovaj kraj, a veliki su konzumenti, uz goste iz udaljenijih gradova i mjesta, i naši domaći Slavonci i Baranjci – kaže Jasmin Sadiković, čelnik Zelenog Osijeka.

Nizinski krajolik i moćni Dunav i Drava “dušu su dali”, smatra, za takav turizam.

– Veslanje rijekama vrlo je atraktivno, kao i biciklističke staze, za koje je veliki potencijal i na obrambenim nasipima u Baranji – misli naš sugovornik.

Samostalan popravak bicikla

Popularna je biciklistička ruta Panonski put mira, koja duž 160 kilometara vijuga od Osijeka do Sombora te međunarodna ruta Dunav. Osječko-baranjska županija aplicirala je nedavno na cikloturistički projekt “težak” do 500.000 kuna, a 90 posto sufinancirat će resorno ministarstvo.

– Planiramo postaviti 21 stanicu za samostalan popravak bicikala, to su stupovi s alatom na solarnu energiju koji noću pružaju i svjetlo. Usto, izradili bismo besplatnu mobilnu aplikaciju s informacijama o rutama i infrastrukturi te postavili dva brojača biciklističkog prometa – najavljuje Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam.

Ponude aktivnosti i uzbuđenja u tom kraju ni sada ne manjka. Jedan od aktera je, recimo, i fotograf Ričard Apel, koji je osječki asfalt i očevu fotoradnju prije 15 godina zamijenio imanjem u etnoselu Karanac. Vodi izletište i seljačko domaćinstvo “Tri mudraca”.

Turisti se zabavljaju pecajući na suhome, odnosno pecanjem butelje vina ili piva štapom s omčom, ili skijanjem na travi, a mogu graditi splav i njome prijeći jezero ili, pak, pritišću papučicu gasa u trkaćem automobilu. Da se kreativnost isplatila, dokaz je i to što je R. Apel lani na Danima hrvatskoga turizma proglašen djelatnikom godine u kategoriji domaćin turističkog seljačkog domaćinstva. Veliko priznanje stiglo je istodobno i samoj Baranji – proglašena je najuspješnijom destinacijom ruralnog turizma, dok je Osijek najljepša destinacija kontinentalne Hrvatske. Vjetar je to u leđa ruralnome turizmu na istoku Hrvatske koji se sve jače zahuktava.

– Dugo je trebalo da građani naše zemlje shvate kako, osim mora, postoji i nešto drugo i da je, zapravo, lijepo kamo god pogledamo. Doduše, mi se na kontinentu moramo puno više potruditi i nama se ništa ne prašta. Gosti su znatno kritičniji, ne toleriraju kašnjenje hrane ili mrvicu ljući gulaš, smetaju im komarci... Još nas se uvijek gleda pomalo svisoka, a za to zaista nema razloga – kazao nam je Apel.

Fotografija kao trofej

Baranja je pak kroz povijest tradicionalno bila top destinacija na kojoj su lovile političke i gospodarske elite, a i danas mnogi uglednici, kao i međunarodni lovci profesionalci zalaze u tamošnje šume. Dvorci, ljetnikovci i otmjene lovačke kuće pamte kraljevske goste i svjetske državnike, koje je u dvorcu Tikveš ugošćavao i Josip Broz Tito. Na približno 348 hektara prostiru se lovne površine u Osječko-baranjskoj županiji, a na njima su 83 lovišta. U otvorenim lovištima trčkara visokotrofejna divljač kao što su jelen, divlja svinja, srnjak, a u ograđenima jelen lopatar i muflon. Glavna je lovna divljač pak fazan, a kako prirodna reprodukcija ne zadovoljava potrebe lovaca za ovom divljači, lovačka ih društva napučuju iz umjetnog uzgoja.

A najbolji trofej koji turisti mogu ponijeti kući ipak je dobra fotografija. Mnogi se tako u lovu na uzbudljive i rijetke motive i zapute na fotosafari ili promatranje ptica i upravo će tako istinski doživjeti Park prirode Kopački rit. Čak 293 vrste ptica pobrojene su dosad u “najvećoj europskoj močvari”, što čini 78,1 posto ukupne ornitofaune Hrvatske od 375 vrsta, i time je Rit stekao svjetsku slavu. Pticu se tamo može i posvojiti i dati joj ime. Crnu rodu posvojit ćemo, primjerice, uz donaciju od 10.000 kuna, sivu čaplju za 100 kuna, a taj će novac Javna ustanova Park prirode Kopački rit iskoristiti za zaštitu ugroženih vrsta i staništa. Ako netko na drugom kraju svijeta uoči našu pticu, poslat će dopis sa zahtjevom.

Internet je odavno premrežio i prirodu pa je osmišljen, tako, i Geocaching Baranja. Internetska je to igra koja se odigrava u prirodu, svojevrsna igra skrivača ili potraga za blagom, a za nju je potreban GPS i istraživački “njuh”. U Osječko-baranjskoj županiji namjernik, dakako, može i naučiti jahati. Taj je kraj poznat po uzgoju lipicanaca, a Đakovo je dom i Državne ergele lipicanaca. Posjetitelji u osječkom kraju uskoro će moći uživati i u vratolomijama vozača skateboarda, BMX-a i rola. Lani je u četiri dana Pannonian Challengea bilo rekordnih 20.000 posjetitelja. Najveće natjecanje urbanih i ekstremnih sportova u ovom dijelu Europe prošle je godine postalo i punoljetno. Ljubitelji adrenalina ove će godine uživati u vožnjama koje ostavljaju bez dana nešto ranije nego inače, već od 28. svibnja do 2. lipnja. Sjurit će se u osječki skate park više od 300 vrhunskih sportaša iz cijeloga svijeta. Novost je da su BMX i skate postali i olimpijski sport pa ćemo u Osijeku uskoro na djelu gledati i buduće olimpijce.

Komentara 1

Avatar Proleter
Proleter
21:33 17.04.2018.

Pa još i Jankovac. Prekrasan je to kraj. Šteta što ga tako malo ljudi poznaje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije