Naslovnica Vijesti Otkrijte tajne Lijepe Naše

Možda nemaju more, ali jamče puno akcije i – odmor za pamćenje

Gosti ne toleriraju ako narudžba kasni ili ako je gulaš mrvicu preljut i mi se na kontinentu još uvijek moramo puno truditi... Ali kod nas je lijepo na koju god stranu da čovjek pogleda, kažu domaćini velika srca
13. travnja 2018. u 12:15 1 komentara 871 prikaza
Baranja
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Teškim terenskim automobilima provlače se kroz uske planinske surduke, pa se preko pjeskovitog tla spuste u močvaru. Provlače se i kroz paukovu mrežu, veslaju na bačvi, rune kukuruz ili – pretaču iz šupljeg u prazno, kako je nazvana zabavna vožnja kvadovima dok u ruci drže čašu tekućine. Na kraju se, dakako, mjeri koliko je tko sačuvao u čaši... Jedan od turističkih aranžmana za Baranju, koji uključuje puno uzbuđenja, aktivnosti, pa i adrenalina, izgleda upravo tako. Gosti željni aktivnog turizma, ali i korporativni gosti koji dolaze na team building niša su kojoj se okreće sve više turističkih domaćina u Osječko-baranjskoj županiji. I već u velikom broju privlače, recimo, Zagrepčane, ali sve češće i Dalmatince.

Riječni kruzer RIJEČNI TURIZAM Tko ima Dunav, Jadransko mu more i ne treba

Pravi “bum” učinio je, recimo, adrenalinski park koji je 2016. godine u Ekocentru Zlatna greda otvorila udruga Zeleni Osijek. Koliko su spretni i neustrašivi, turisti tu imaju priliku pokazati i na zip-lineu.

– Najviše turista u našu Kuću u prirodi privukli su upravo adrenalinski park i veslanje, za koje imamo koncesiju u Parku prirode Kopački rit na Dravi i Dunavu. Naravno, posjetitelji onda i jedu u našem restoranu i spavaju u našem smještaju. Aktivna je ponuda ono što privlači brojne turiste u ovaj kraj, a veliki su konzumenti, uz goste iz udaljenijih gradova i mjesta, i naši domaći Slavonci i Baranjci – kaže Jasmin Sadiković, čelnik Zelenog Osijeka.

Nizinski krajolik i moćni Dunav i Drava “dušu su dali”, smatra, za takav turizam.

– Veslanje rijekama vrlo je atraktivno, kao i biciklističke staze, za koje je veliki potencijal i na obrambenim nasipima u Baranji – misli naš sugovornik.

Samostalan popravak bicikla

Popularna je biciklistička ruta Panonski put mira, koja duž 160 kilometara vijuga od Osijeka do Sombora te međunarodna ruta Dunav. Osječko-baranjska županija aplicirala je nedavno na cikloturistički projekt “težak” do 500.000 kuna, a 90 posto sufinancirat će resorno ministarstvo.

– Planiramo postaviti 21 stanicu za samostalan popravak bicikala, to su stupovi s alatom na solarnu energiju koji noću pružaju i svjetlo. Usto, izradili bismo besplatnu mobilnu aplikaciju s informacijama o rutama i infrastrukturi te postavili dva brojača biciklističkog prometa – najavljuje Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam.

Ponude aktivnosti i uzbuđenja u tom kraju ni sada ne manjka. Jedan od aktera je, recimo, i fotograf Ričard Apel, koji je osječki asfalt i očevu fotoradnju prije 15 godina zamijenio imanjem u etnoselu Karanac. Vodi izletište i seljačko domaćinstvo “Tri mudraca”.

Berba grožđa VRIJEDNO PRIZNANJE Slavnu preporuku Michelina slavonskoj hrani prvi donio Ilok

Turisti se zabavljaju pecajući na suhome, odnosno pecanjem butelje vina ili piva štapom s omčom, ili skijanjem na travi, a mogu graditi splav i njome prijeći jezero ili, pak, pritišću papučicu gasa u trkaćem automobilu. Da se kreativnost isplatila, dokaz je i to što je R. Apel lani na Danima hrvatskoga turizma proglašen djelatnikom godine u kategoriji domaćin turističkog seljačkog domaćinstva. Veliko priznanje stiglo je istodobno i samoj Baranji – proglašena je najuspješnijom destinacijom ruralnog turizma, dok je Osijek najljepša destinacija kontinentalne Hrvatske. Vjetar je to u leđa ruralnome turizmu na istoku Hrvatske koji se sve jače zahuktava.

– Dugo je trebalo da građani naše zemlje shvate kako, osim mora, postoji i nešto drugo i da je, zapravo, lijepo kamo god pogledamo. Doduše, mi se na kontinentu moramo puno više potruditi i nama se ništa ne prašta. Gosti su znatno kritičniji, ne toleriraju kašnjenje hrane ili mrvicu ljući gulaš, smetaju im komarci... Još nas se uvijek gleda pomalo svisoka, a za to zaista nema razloga – kazao nam je Apel.

Fotografija kao trofej

Baranja je pak kroz povijest tradicionalno bila top destinacija na kojoj su lovile političke i gospodarske elite, a i danas mnogi uglednici, kao i međunarodni lovci profesionalci zalaze u tamošnje šume. Dvorci, ljetnikovci i otmjene lovačke kuće pamte kraljevske goste i svjetske državnike, koje je u dvorcu Tikveš ugošćavao i Josip Broz Tito. Na približno 348 hektara prostiru se lovne površine u Osječko-baranjskoj županiji, a na njima su 83 lovišta. U otvorenim lovištima trčkara visokotrofejna divljač kao što su jelen, divlja svinja, srnjak, a u ograđenima jelen lopatar i muflon. Glavna je lovna divljač pak fazan, a kako prirodna reprodukcija ne zadovoljava potrebe lovaca za ovom divljači, lovačka ih društva napučuju iz umjetnog uzgoja.

A najbolji trofej koji turisti mogu ponijeti kući ipak je dobra fotografija. Mnogi se tako u lovu na uzbudljive i rijetke motive i zapute na fotosafari ili promatranje ptica i upravo će tako istinski doživjeti Park prirode Kopački rit. Čak 293 vrste ptica pobrojene su dosad u “najvećoj europskoj močvari”, što čini 78,1 posto ukupne ornitofaune Hrvatske od 375 vrsta, i time je Rit stekao svjetsku slavu. Pticu se tamo može i posvojiti i dati joj ime. Crnu rodu posvojit ćemo, primjerice, uz donaciju od 10.000 kuna, sivu čaplju za 100 kuna, a taj će novac Javna ustanova Park prirode Kopački rit iskoristiti za zaštitu ugroženih vrsta i staništa. Ako netko na drugom kraju svijeta uoči našu pticu, poslat će dopis sa zahtjevom.

Internet je odavno premrežio i prirodu pa je osmišljen, tako, i Geocaching Baranja. Internetska je to igra koja se odigrava u prirodu, svojevrsna igra skrivača ili potraga za blagom, a za nju je potreban GPS i istraživački “njuh”. U Osječko-baranjskoj županiji namjernik, dakako, može i naučiti jahati. Taj je kraj poznat po uzgoju lipicanaca, a Đakovo je dom i Državne ergele lipicanaca. Posjetitelji u osječkom kraju uskoro će moći uživati i u vratolomijama vozača skateboarda, BMX-a i rola. Lani je u četiri dana Pannonian Challengea bilo rekordnih 20.000 posjetitelja. Najveće natjecanje urbanih i ekstremnih sportova u ovom dijelu Europe prošle je godine postalo i punoljetno. Ljubitelji adrenalina ove će godine uživati u vožnjama koje ostavljaju bez dana nešto ranije nego inače, već od 28. svibnja do 2. lipnja. Sjurit će se u osječki skate park više od 300 vrhunskih sportaša iz cijeloga svijeta. Novost je da su BMX i skate postali i olimpijski sport pa ćemo u Osijeku uskoro na djelu gledati i buduće olimpijce.

Ljepote ravnice koju napaja čak sedam rijeka Volim svoju županiju Ljepote ravnice koju napaja čak sedam rijeka 10 kulturnih poslastica s dunavskih obala Prošlost na turističkim kartama 10 kulturnih poslastica s dunavskih obala Istarska županija Uskrs kako su ga obilježavale none Zagrizite mladi luk da vas ne ugrize zmija, a zasladite se pincom
Celebrity
ZVIJEZDE
Najpoznatiji slučajevi osiguranja celebrityja – od dlaka na prsima do cijelog tijela

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar Proleter
    Proleter:

    Pa još i Jankovac. Prekrasan je to kraj. Šteta što ga tako malo ljudi poznaje.