Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oglasila se i Vlada

Kraj agonije Hrvata nakon 6 mjeseci: Sutkinja odbacila optužnicu, vraćaju se kući

Hrvati u Zambiji su oslobođeni svih optužbi
Foto: Staf Media Consultancy/PIXSELL
1/21
01.06.2023.
u 13:47

Optužnica protiv Hrvata uhićenih u Zambiji je odbačena. Sutkinja je zaključila da tužiteljstvo nije uspjelo dokazati trgovinu ljudima.

Nakon gotovo šest mjeseci četiri hrvatska para uhićena u zračnoj luci u Zambiji zbog sumnje u pokušaj trgovanja ljudima, konačno su dočekali kraj procesa. Nakon mjeseci drame i nevjerojatnih obrata u slučaju, danas je sutkinja Mary Mulanda odbacila optužnicu.

VIDEO: Kraj agonije Hrvata nakon 6 mjeseci: Sutkinja odbacila optužnicu, vraćaju se kući

Tijek događaja pratite iz minutu u minutu.

13:17 Vijest o oslobođenim Hrvatima potvrdila je i Vlada RH. "Od trenutka njihovog pritvaranja pa do završetka sudskog postupka hrvatska država štitila je prava i interese svojih državljana", napisali su. "Djeca se, zajedno s roditeljima, vraćaju u Hrvatsku te im je potrebno osigurati što lakšu i bržu integraciju u naše društvo", dodaju u Vladi. Više o tome, čitajte OVDJE.

13:12 Šest mjeseci trajala je agonija uhićenih Hrvata. Što se sve događalo u slučaju prepunom obrata, čitajte OVDJE.

12:48 Jeste li iznenađeni odlukom suda? Glasajte u našoj anketi.

12:42 Odvjetnik oslobođenih Hrvata rekao je da je pravda zadovoljena. Što je još rekao, čitajte OVDJE.

12:31 Ministar Piletić o Hrvatima u Zambiji: 'Organizirat će se najbrži mogući transfer u domovinu'. Više o tome OVDJE.

12:17 "Vijest je predivna, nisam se usudila ni nadati. Izvan sebe sam od sreće, ali i malo strepim zbog onog što se već jednom dogodilo", ispričala je za Večernji list majka jedne od Hrvatica iz Zambije. Više o tome OVDJE.

11:50 Aleksandra Peršić, jedna od osoba koje su mjesecima čekale završetak pravosudne trakavice u Zambiji, poručila je kako djeca idu s njima u Hrvatsku. Više o tome čitajte OVDJE.

11:56 Oslobođena Hrvatica rekla je za 24sata da djeca idu s njima u Hrvatsku.

11:35 Iz sudnice su Hrvati, kako ekskluzivno objavljuje 24sata, izašli dobre volje, neki su mahali, neki plakali od šoka. Više o prvim reakcijama čitajte OVDJE. 

11:31 "Teško je opisati što sad osjećam. Vidjela sam u medijima, čekam se da čujemo", za DNEVNIK.hr rekla je članica obitelji Hrvata nakon što su mediji objavili da su oslobođeni od optužbe.

11:25 Još nije poznato što će biti s djecom.

11:16 Hrvati su oslobođeni, potvrdili su Večernjem listu i iz Ministarstva vanjskih poslova. 

11:10 Hrvati su oslobođeni, ekskluzivno doznaju 24sataSud je utvrdio da država nije uspjela dokazati slučaj, nalog za puštanje ide odmah, dodaju 24sata. Hrvati su oslobođeni.

10:53 Kako 24sata doznaju od zambijske novinarke koja prati slučaj, sutkinja još čita odluku, odnosno dokaze koje je podastrjelo tužiteljstvo.

10:31 Sa sat vremena zakašnjenja sutkinja Mary Mulanda ušla je u sudnicu, javljaju 24sata. Počela je čitati odluku. 

VEZANI ČLANCI:

9:33 Hrvatski državljani stigli na sud. Ročište je trebalo početi u 9:30. Čeka se dolazak sutkinje Mary Mulanda

8:00 Na Visokom sudu u Ndoli sutkinja Mary Mulanda odlučuje o sljedećem koraku. Dva su scenarija - može objaviti da se suđenje nastavlja ispitivanjem svjedoka obrane ili odbaciti optužnicu i osloboditi sve optužene. Hrvati su uhićeni 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli. Policija ih je presrela dok su se, vodeći sa sobom četvero djece iz DR Kongo koje su netom posvojili, vraćali kući u Zagreb. Djecu je preuzela zambijska socijalna služba i odvela na tajnu lokaciju. Obrat se dogodio 6. veljače kad je optužnica odbačena, a Hrvatima je dano 48 sati da napuste zemlju. No dok su sutradan ulazili u avion ponovno su uhićeni, a odmah se proširila vijest kako su uhićeni zbog prijave jednog Hrvata. 

FOTOGALERIJA: Šest mjeseci Hrvatima se sudi u Zambiji

Hrvati u Zambiji su oslobođeni svih optužbi
1/15

 

Komentara 88

Avatar Dars
Dars
08:59 01.06.2023.

I to je nepristrano istraživačko novinarstvo? Po kojim pravnim kriterijima ta djeca imaju hrvatske dokumente, ajmo krenuti od toga? Zlatar?

SE
senior12
09:08 01.06.2023.

Ne vjerujem da su šverceri djece, čisto zato jer su za to nesposobni, kao što su nesposobni da budu roditelji. Normalno ljudsko biće neće plaćati švercanje djece iz jedne afričke zemlje u drugu afričku zemlju. Prema toj djeci, koju nikad nisu ni vidjeli, niti čuli, su mogli imati bar toliko dostojanstva da se upitaju kakav je to proces u kojem se djeca švercaju s krivotvorenim dokumantima iz jedne u drugu državu. Toliko su ih "voljeli" da su se odmah uputili u zračnu luku zgibati, kad im je sud prvi put dao izgon iz Zambije. Od njih je nesposobnije samo hrvatsko krivosuđe, sa izdvojenim pogonom za štancanje pečata u Zlataru.

AN
AntePortas9
09:31 01.06.2023.

Na što se troši novac i diplomatske veze? Na treću generaciju privilegiranih...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije