Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE U ZAMBIJI

Aleksandra Peršić: Djeca idu s nama u Hrvatsku. Ne možemo vjerovati, plakala je cijela sudnica

Ndola: Optuženi Hrvati odlaze nakon što im je odgođeno ročište, možda već danas izlaze i iz pritvora
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
01.06.2023.
u 11:50

Nakon mjeseci drame i nevjerojatnih obrata u slučaju, danas je sutkinja Mary Mulanda odbacila optužnicu

Aleksandra Peršić, jedna od osoba koje su mjesecima čekale završetak pravosudne trakavice u Zambiji, poručila je kako djeca idu s njima u Hrvatsku.

"Ne možemo vjerovati. Plakala je cijela sudnica. Svi su plakali, čak i maršali od sutkinje. Odvjetnici su išli po djecu, čeka se papirologija. Čekamo da stignu k nama. Idu s nama u Hrvatsku", rekla je Aleksandra Peršić za 24sata.

Nakon gotovo šest mjeseci četiri hrvatska para uhićena u zračnoj luci u Zambiji zbog sumnje u pokušaj trgovanja ljudima, konačno su dočekala kraj procesa. Nakon mjeseci drame i nevjerojatnih obrata u slučaju, danas je sutkinja Mary Mulanda odbacila optužnicu.

Ndola: Optuženi Hrvati odlaze nakon što im je odgođeno ročište, možda već danas izlaze i iz pritvora
1/15

Državna tajnica: Hrvati u Zambiji oslobođeni, možda već danas u Hrvatskoj

Osmero Hrvata u Zambiji oslobođeno je optužbe za trgovinu ljudima i možda će već danas sa svojom posvojenom djecom doći u Hrvatsku, izjavila je u četvrtak u Saboru državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić

"Čuli smo sretnu vijest da su naši državljani oslobođeni pred stranim sudom, tu vijest smo svi očekivali dugo, nadam se da je to konačna presuda i da će oni što prije, možda čak i danas doći sa svojom djecom u Hrvatsku", kazala je Šimundža Nikolić koja u Saboru predstavlja prijedlog zakona o međunarodnom privatnom pravu prema kojemu će se ubuduće hrvatskim sudovima dostavljati strane sudske odluke o posvojenju djece.

Hina još nije dobila službenu potvrdu Ministarstva vanjskih poslova da su Hrvati oslobođeni. Osmero Hrvata uhićeno je u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Uhićeni u prosincu

Hrvati su uhićeni 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli. Policija ih je presrela dok su se, vodeći sa sobom četvero djece iz DR Konga koje su netom posvojili, vraćali kući u Zagreb. Djecu je preuzela zambijska socijalna služba i odvela na tajnu lokaciju. Obrat se dogodio 6. veljače kad je optužnica odbačena, a Hrvatima je dano 48 sati da napuste zemlju. No, dok su sutradan ulazili u avion, ponovno su uhićeni, a odmah se proširila vijest kako su uhićeni zbog prijave jednog Hrvata. 

Ključne riječi

Komentara 54

Avatar Heisenberg
Heisenberg
12:14 01.06.2023.

Kad vidim ovo dvoje na slici, ne bi im dao da čuvaju koze...

DU
Deleted user
12:17 01.06.2023.

To se već slažu izborne koalicije? AP+Pupi+aktivistička sekta (Možemo)?

KL
Klavocin
14:24 01.06.2023.

Kaže djeca idu doma, znači idu u Kongo, jer njihova zemlja nije rh niti su im bijeli roditelji. Pa ko je ovdje lud

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije