Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brzina ključ za održavanje rasta

MMF požuruje Oreškovića u reforme da zadrži povjerenje

Tihomir Orešković
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
25.02.2016.
u 13:01

Procijenjen je manjak opće države u 2015. godini prema ESA 2010, u usporedbi s 5,6 posto u 2014. Rezultat je to konsolidacijskih mjera i rasta prihoda

Brza provedba strukturnih reformi bit će ključna za održavanje trajnog rasta i zaposlenosti te za smanjivanje ranjivosti i zaštitu od negativnih rizika, stoji u izjavi MMF napisanoj nakon završetka posjeta Hrvatskoj tijekom kojeg su se MMF-ovci susreli s brojnim članovima nove vlade, guvernerom HNB-a te predstavnicima civilnog društva i privatnog sektora.

Izjava MMF-a zapravo ohrabruje premijera Tihomira Oreškovića i njegovu vladu da ubrzaju s najavljenim reformama kako bi smanjili ranjivost i oslobodili neiskorišteni potencijal gospodarstva. Navode tako važnost povećanja apsorbiranja sredstava iz fondova EU, smanjenje broja državnih i javnih agencija te razina javne vlasti, efikasniji javni sektor i javnu upravu te bolje ciljana socijalna davanja.

MMF u izjavi navodi da ih “ohrabruje poboljšanje makroekonomskih pokazatelja započeto krajem 2014. te opsežan program politike nove Vlade”, no upozoravaju da bi “pogoršanje u vanjskom okružju ili kašnjenje u provedbi fiskalne i strukturne reforme moglo oslabiti povjerenje i nepovoljno utjecati na rast i stvaranje radnih mjesta.”

MMF konstatira da je godina iza nas donijela rast BDP-a od dva posto, koji je rezultat povećanja izvoza, djelomičnog oporavka privatne potrošnje i javnih ulaganja, a znatno je smanjen i manjak opće države. Strukturne bi reforme pomogle da se trenutačno dobra likvidnost u bankovnom sustavu postupno transformira u održivo kreditiranje privatnog sektora.

– Potrebna je daljnja fiskalna konsolidacija kako bi se smanjio velik javni dug, koju treba planirati tako da bude poticajna za rast u mjeri u kojoj je to moguće – navodi MMF, koji se pozitivno izjasnio o mjerama HNB-a za povećanje kunskih kredita.

>>Kakav Milanović, 
Tim se treba čuvati Kolinde i Karamarka

>>Hoće li nakon Londona premijeru oprostiti Hasanbegovića

Komentara 10

NA
navijala
13:15 25.02.2016.

Nece biti napretka sa MMF -om,oni trebaju samo one koji su voljni uzimati njihove kredite i doseci duznicko ropstvo... Radije bih ga vidio u drustvu Orbana...

DU
Deleted user
14:03 25.02.2016.

Reforme? Što je to?

DA
danijelrukavina4
14:27 25.02.2016.

Gospodine Tim, vjerojatno sve više shvaćate u što ste se upustili. Meni ste simpatičan, mislim da ste pošteni. Ako se budete uspjeli "othrvati" tzv. "domoljubima s lijeve i desne strane" možda i uspijete. Shvaćate da u ovim našim "demokratskim" strankamaa nema prave demokracije već su to samo "interesne skupine", jer da ima demokracije ne bismo iste face gledali desetljećima u Saboru. Oni se svi boje otvorenih izbora. Zato nam najkvalitetniji mladi ljudi odlaze van, i ujedno ih i ne zanima politika jer vide našto se to sve svodi. Zar vam nije čudno da se mladi ljudi, a oni bi trebali biti najzainteresiraniji, uopće ne žele baviti politikom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije