Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.02.2016. u 20:00

Da je Orešković odmah potpisao Lozančićevu smjenu, onda bi to bila samo potvrda oporbenih kritičara da nije svoj

Premijer Tihomir Tim Orešković treba negdje na vidnom mjestu u svom uredu u Banskim dvorima napisati poslovicu: “Sačuvaj me, Bože, od prijatelja, a od neprijatelja već ću se sam nekako sačuvati”. Kada je pristao na ponudu da bude nestranački premijer, najmanje je očekivao da će najveći i najrazorniji udarac njegovu još uvijek slabašnom autoritetu dati njegovi politički prijatelji, ponajviše zaslužni za njegov meteorski uspjeh. Neobuzdane kritike bivšeg premijera Zorana Milanovića, a pogotovo infantilne i neduhovite “objave” bivšeg ministara Gorana Marasa na društvenim mrežama prava su kamilica u odnosu na ono što su Timu i njegovu timu napravili predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko. Prvo je predsjednica dovela premijera pred svršen čin kada je bez dogovora pokrenula smjenu šefa tajne službe Dragana Lozančića iako je za to potreban i premijerov supotpis. Ako Orešković ne potpiše, onda ulazi u sukob ne samo s predsjednicom nego i s Tomislavom Karamarkom. U konačnici može doći do velikih podjela u Vladi, pa možda čak i do njezina pada.

Na drugoj strani, da je Orešković odmah potpisao Lozančićevu smjenu, onda bi to bila samo potvrda oporbenih kritičara da nije svoj. Odugovlačenje treba shvatiti prije svega kao poruku predsjednici i drugim političkim prijateljima da ne mogu donositi odluke prije nego što se s njima usuglasi formalno najmoćniji čovjek u državi. Ovo je i poruka javnosti da ne želi biti lutka na koncu. Kada je amortizirao napad s Pantovčaka, stigao je “poklon” od HDZ-a. Premijer je bio na važnom skupu u Londonu, a Karamarko je mimo šefa odlučio da će novi ministar branitelja biti Milijan Brkić. Ne treba ni reći da ovakav potez nije pomogao Oreškoviću koji je s pravom nezadovoljan ponašanjem svog prvog potpredsjednika. Kao da su Grabar-Kitarović i Karamarko željeli pokazati da je točno ono što je cijelo vrijeme govorila oporba koja stalno prigovara premijeru Oreškoviću da nema političkog autoriteta te da će biti samo “lutka na koncu”. Umjesto da rade na jačanju njegovih slabih točaka, oni mu otežavaju poziciju. Orešković ne samo da je došao na premijersku poziciju bez dostatnog političkog iskustva nego nema ni neku jaku političku snagu koja će u kriznim situacijama bezuvjetno stati iza njega. Teško bi mu bilo da mu nedostaje samo jedna od ove dvije bitne komponente za svakog političara. Ali to ne znači da je to hendikep s kojim se ne može živjeti i koji se, napokon, ne može pobijediti. Orešković nema stranačku infrastrukturu, ali zato može reformama, optimizmom, pa onda i poboljšanjem standarda pridobiti građane. Podršku može dobiti samo ako provede reforme i neke rezove protiv kojih su upravo stranke čiji sljedbenici imaju najviše koristi od sadašnje situacije. Koliko će biti hrabar i odlučan, vidjet ćemo za petnaestak dana kada treba predstaviti novi proračun. 

Komentara 18

PI
pipnicar
21:09 24.02.2016.

" a Karamarko je mimo šefa odlučio da će novi ministar branitelja biti Milijan Brkić" Ćuriću i sam znaš da Karamarko ništa nije odlučio, nije on premijer. Ali ga mažeš i prodaješ nam bozu. Da nije predložen Brkić gnjavio bibi kad će se nekoga predložiti.

BA
bakulušić
20:14 24.02.2016.

U Ustavu i zakonu ne piše da moraju istovremeno potpisati. I kad bi istovremeno potpisivali, novinari bi ocjenjivali tko je prije počeo vući crtu i iz toga bi vadili zaključke i duboke poruke. Mene zanima zašto gospodin Ćurić u emisoji "Otvoreno" nije rekao da on nije vidio ustašku kapu na glavi ministra Hasanbegovića?

Avatar zagorac2
zagorac2
03:53 25.02.2016.

Gospodin Oreskovic ali i svi Hrvati i hrvatice se trebaju cuvati vas jugo, cetnickih, partijskih tako zvanih novinara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije