Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI PITANJA

Mladen Novosel: Neka se naša Vlada ugleda na Slovačku i Sloveniju

mladen novosel
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
31.03.2019.
u 06:30

Ministar ne želi priznati, ili je slijep na to da se sad 90% svih radnika zapošljava na određeno vrijeme i kroz druge oblike prekarnog rada pa za 10-15 godina neće biti nijednog radnika u nas koji će imati 61 godinu i 41 godinu staža

Razgovarali smo s Mladenom Novoselom, predsjednikom Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Ministar Marko Pavić, zbog prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o mirovinskoj reformi, sindikalce je optužio za politikantstvo, dezinformiranje i destabilizaciju. Kako biste uzvratili na te optužbe?

Mirovinski zakon nije zakon u vezi s kojim bi sindikati imali ikakav interes politizirati jer je to isključivo socijalni zakon i tiče se svakog radnika i umirovljenika u Hrvatskoj. Politiziraju političke stranke jer 2014., kada je SDP-ova Vlada išla s prijedlogom da se od 2038. radi do 67 godina, HDZ je bio protiv, a sada je HDZ još dodatno ubrzao odlazak u mirovnu sa 67 i znatno povećao kažnjavanje radnika za prijevremeno umirovljenje.

A najveća je manipulacija plaćeni spot koji govori da u nas neće svi radnici morati raditi do 67 godina jer će mnogi u mirovinu ići sa 60 godina i 41 godinom staža. No, sadašnji zakon kaže da će se od 2027. u mirovinu moći ići s 41 godinom staža i 61 godinom, a ministar i nadalje spominje da je to 60 godina života. Ministar ne želi priznati, ili je slijep na to da se sad 90% svih radnika zapošljava na određeno vrijeme i kroz druge oblike prekarnog rada pa za 10-15 godina neće biti nijednog radnika u nas koji će imati 61 godinu i 41 godinu staža.

Ministar Kujundžić rekao je pak kako nikada nije čuo da je netko zbog rada obolio. Što kažete na to?

Stručnjak sam u području zaštite na radu i doista mi je neshvatljivo da ministar zdravstva može reći da se od rada ne obolijeva kada se u Hrvatskoj, u pravilu svake godine, događa 17-20 tisuća priznatih ozljeda na radu zbog loše organizacije rada, preopterećenosti na radu i nedovoljnih zaštitnih sredstava. A svaki šesti radnik u EU, pa i u Hrvatskoj, obolijeva zbog stresa i mobbinga.

I, što će biti ako prikupite više od pola milijuna potpisa, hoće li ministri i Vlada shvatiti poruku?

Poručujem ministrima i Vladi da se ugledaju na slovački parlament koji je neki dan odustao od podizanja dobne granice na 67 godina nakon što su slovački sindikati u nekoliko dana prikupili više od 280 tisuća potpisa. I u Slovačkoj će se raditi do 64 godine. Isto su to učinile i poljska te slovenska vlada.

>> Pogledajte video: Policija dovodi uhićene u akciji Uljanik

 

Komentara 9

DU
Deleted user
08:10 31.03.2019.

Ministar Kujundžić nikad nije radio, te nezna što je to rad, zato i govori gluposti. Pa čovjek radnik oboli već od njegovih gluposti koje izgovori.

MM
Marko_Maras
15:17 31.03.2019.

Pa što Novosel misli? Da država uvodi duži radni vijek jer joj se to sviđa? Nije Plenković tako glup da ne bi shvatio koliko je ta mjera nepopularna. Zna koliko će glasova izgubiti zbog nje. To što ju je svejedno uveo znači da nema drugog izbora. Naši se sindikati već desetljećima bore rukama i nogama protiv svih mjera štednje. A sada, kad je voda došla do grla, kad više nema love za mirovine, kad se mora duže raditi jer je umirovljenika praktički jednako mnogo kao radnika - sad se čudom čude!

KO
komar64
12:39 01.04.2019.

A jest Slovenija za ugleda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije