Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mladen Novosel: Neka se naša Vlada ugleda na Slovačku i Sloveniju

Ministar ne želi priznati, ili je slijep na to da se sad 90% svih radnika zapošljava na određeno vrijeme i kroz druge oblike prekarnog rada pa za 10-15 godina neće biti nijednog radnika u nas koji će imati 61 godinu i 41 godinu staža
31. ožujka 2019. u 06:30 9 komentara 1288 prikaza
mladen novosel
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Razgovarali smo s Mladenom Novoselom, predsjednikom Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Ministar Marko Pavić, zbog prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o mirovinskoj reformi, sindikalce je optužio za politikantstvo, dezinformiranje i destabilizaciju. Kako biste uzvratili na te optužbe?

Mirovinski zakon nije zakon u vezi s kojim bi sindikati imali ikakav interes politizirati jer je to isključivo socijalni zakon i tiče se svakog radnika i umirovljenika u Hrvatskoj. Politiziraju političke stranke jer 2014., kada je SDP-ova Vlada išla s prijedlogom da se od 2038. radi do 67 godina, HDZ je bio protiv, a sada je HDZ još dodatno ubrzao odlazak u mirovnu sa 67 i znatno povećao kažnjavanje radnika za prijevremeno umirovljenje.

Sindikati KAMPANJE Sindikati su skupljanjem potpisa već triput spriječili namjere vlada, hoće li srušiti i rad do 67 godina?

A najveća je manipulacija plaćeni spot koji govori da u nas neće svi radnici morati raditi do 67 godina jer će mnogi u mirovinu ići sa 60 godina i 41 godinom staža. No, sadašnji zakon kaže da će se od 2027. u mirovinu moći ići s 41 godinom staža i 61 godinom, a ministar i nadalje spominje da je to 60 godina života. Ministar ne želi priznati, ili je slijep na to da se sad 90% svih radnika zapošljava na određeno vrijeme i kroz druge oblike prekarnog rada pa za 10-15 godina neće biti nijednog radnika u nas koji će imati 61 godinu i 41 godinu staža.

Ministar Kujundžić rekao je pak kako nikada nije čuo da je netko zbog rada obolio. Što kažete na to?

Stručnjak sam u području zaštite na radu i doista mi je neshvatljivo da ministar zdravstva može reći da se od rada ne obolijeva kada se u Hrvatskoj, u pravilu svake godine, događa 17-20 tisuća priznatih ozljeda na radu zbog loše organizacije rada, preopterećenosti na radu i nedovoljnih zaštitnih sredstava. A svaki šesti radnik u EU, pa i u Hrvatskoj, obolijeva zbog stresa i mobbinga.

Mladen Novosel 67 JE PREVIŠE 'Potpuna je dezinformacija kako neće svi radnici ići u mirovinu s 67 godine'

I, što će biti ako prikupite više od pola milijuna potpisa, hoće li ministri i Vlada shvatiti poruku?

Poručujem ministrima i Vladi da se ugledaju na slovački parlament koji je neki dan odustao od podizanja dobne granice na 67 godina nakon što su slovački sindikati u nekoliko dana prikupili više od 280 tisuća potpisa. I u Slovačkoj će se raditi do 64 godine. Isto su to učinile i poljska te slovenska vlada.

>> Pogledajte video: Policija dovodi uhićene u akciji Uljanik

 
Solana Nin
SINERGIJA PRIRODE
Jeste li već otkrili kraljicu među solima?
 • Avatar velebit15
  velebit15:

  Ministar Kujundžić nikad nije radio, te nezna što je to rad, zato i govori gluposti. Pa čovjek radnik oboli već od njegovih gluposti koje izgovori.

 • Marko_Maras:

  Pa što Novosel misli? Da država uvodi duži radni vijek jer joj se to sviđa? Nije Plenković tako glup da ne bi shvatio koliko je ta mjera nepopularna. Zna koliko će glasova izgubiti zbog nje. To što ju je svejedno ... prikaži još! uveo znači da nema drugog izbora. Naši se sindikati već desetljećima bore rukama i nogama protiv svih mjera štednje. A sada, kad je voda došla do grla, kad više nema love za mirovine, kad se mora duže raditi jer je umirovljenika praktički jednako mnogo kao radnika - sad se čudom čude!

 • komar64:

  A jest Slovenija za ugleda.