Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NISAM ZABRINUT'

Milanović: Situacija na Kosovu nas ne ugrožava, ali je promatramo

Predsjednik Milanović na svečanosti obilježavanja 30. godina oslobođenja Varaždina
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/2
27.09.2021.
u 12:38

Komentirao je i situaciju s prešutnim minusima te kazao da bi to trebao biti posao Vlade

Predsjednik Zoran Milanović danas boravi u Splitu, gdje se u izjavi za medije dotaknuo izbora u Njemačkoj, popisa stanovništva te prešutnih minusa. 

– Nisu to one pobjede otprije 20 godina niti je to rezultat iz 2005. godine, ovo su tanke pobjede i tanki rezultati. Došlo je do potpuno novog preslagivanja snaga, stvari će biti drukčije, ali neće se ništa bitno promijeniti prema EU i Hrvatskoj. Završilo je 16 godina Angele Merkel, meni je to prošlo u dobrom dojmu, ali je bilo i kompleksnih stvari. Njemačka već sad ima neku orijentaciju prema umjerenim liderima – komentirao je Milanović jučerašnje izbore u Njemačkoj. 

– Njemačka u zadnjih pet godina nije napravila ništa, kao što nitko nije napravio. Imat ćemo summit u Sloveniji i opet se ništa neće dogoditi. Imamo situaciju gdje jedan dio crnogorske vlasti direktno odgovara Srbiji te imamo mali, ali znatan broj ljudi koji ne žele da je Crna Gora država. U BiH smo barem glasali za takvo uređenje – nadodao je Milanović.  

Komentirao je i situaciju s prešutnim minusima te kazao da bi to trebao biti posao Vlade. 

– To je toliko političko pitanje da bi to trebao biti posao Vlade. Lijepo je da se HNB brine o potrošačima, ali bi se neka druga tijela trebala brinuti o tome, posao je Vlade da se brine o dobrobiti obitelji. Bankama isto treba isto smjer, ali ako im dopustite, radit će po svom i davati vam naknadu za sve – ustajanje na lijevu nogu, ustajanje na desnu nogu... – kazao je. 

Na pitanje za komentar o popisu stanovništva koji se provodi, kazao je kako je naivno računati da bi se sve moglo obaviti elektronički te da je potrebno ipak ići od kuće do kuće.

Dotaknuo se i situacije na Kosovu te kazao da nije zabrinut za Hrvatsku. 

– Postoje stvari koje možemo kontrolirati, ali postoje i one koje ne možemo. Postoje i stvari koje ne znamo. Najopasnije su nepoznanice, ali je vidljivo da sustavi tromo reagiraju na stvari koje su vidljive. Hrvatska je mirnija sada nego što je bila u cijeloj povijesti. Hrvatska zajednica ima vlast prvi put i to je velika stvar, ali to košta. Ne treba smanjivati proračun vojske. Nije to samo zrakoplov, to su streljivo, zalihe, to sve treba imati neki back-up, nije to samo za pokazivanje – kazao je.

– Situacija na Kosovu ne ugrožava nas, ali je promatramo. Ne vjerujem da će Kosovo ubrzo biti priznato, ali ja isto mogu pozvati na deeskalaciju. Kosovo tvrdoglavo traži istu mjeru za vozila koja dolaze iz Srbije jer građani s kosovskim pločicama ne smiju prolaziti po Srbiji. Možda bi se trebali pokriti po glavi i šutjeti, ne znam. Bit je u tome da se suprotstaviš. Vuk će uvijek zgrabiti ovcu, jer je vuk – komentirao je. 

– Neke države imaju izletničku narav, ali to ne ugrožava Hrvatsku. Nisam zabrinut. Imamo nestabilnu regiju i jednu državu koja lupeta o srpskom svetu. Je li Subotica po tome hrvatski svet, gdje je 1900. godine bilo oko 100.000 građana, a pola njih su bili Hrvati? Ne mogu pretendirati na to – dodao je predsjednik. 

 

Komentara 20

DU
Deleted user
12:54 27.09.2021.

Kako vrijeme odmiče postaje mi sve draži. Ispostavila se njegova pobjeda kao vrlo bitna. Doista je predsjednik i s kičmom i s karakterom. Najbolji političar, uvjerljivo. Djeluje kao pravi suverenist, i zbilja ima jako izražen nacionalni naboj.

YE
yelloman
13:16 27.09.2021.

Srpski svet već uzrokuje drugu krizu u zadnja dva mjeseca, nakon Crne Gore sada je na red došlo Kosovo a slijedeća je republika Srpska i Banja Luka. Hoće li nas onda ugrožavati ovo srpsko ruska ofenziva gospodine predsjedniče?

JT
Jedan_tamo
13:56 27.09.2021.

Kao da ce u Bondsteel-u ce to sve promatrati sa kokicama u ruci... mislim da Srbija glumi papirnatog tigra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije