Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIK RH

Milanović: Na neki sam način i predsjednik Hrvata u Bosni i Hercegovini

76th Session Of The United Nations General Assembly - NYC
POOL/Abaca/PIXSELL
22.09.2021.
u 12:50

– Vi znate da građani Bosne i Hercegovine hrvatske narodnosti imaju hrvatsko državljanstvo? Jesam li im ja predsjednik? Ja mislim da jesam.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović boravi u New Yorku, gdje je održao govor na Općoj skupštini UN-a te se sastao s turskim predsjednikom Erdoganom, između ostalog, a izjavu je dao za Al-Jazeeru Balkans.

Prokomentirao je situaciju u vezi s time što je na skupštinu došao Željko Komšić, predstavnik Hrvata u Bosni i Hercegovini te aktualni predsjedavajući Predsjedništva te zemlje.

– Komšić je došao kao jedan od članova Predsjedništva, ne znam uopće s kakvim mandatom i u čije ime govori, čak i da je predstavnik Hrvata. Ja sam rekao da sam predsjednik Hrvatske, predsjednik hrvatskih građana, Hrvata, pa na neki način i onih Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini. To je moja dužnost, obveza i osjećaj, na kraju krajeva.

Novinara je zanimalo detaljno objašnjenje što je Milanović mislio pod izjavom da je predsjednik Hrvata iz BiH.

– Gledajte, u onoj mjeri u kojoj Ustav kaže, dakle da se brinemo i da vodimo računa o statusu Hrvata izvan Hrvatske, ali, naravno, uz puno poštovanje tih zemalja – da. Na kraju krajeva, što sam radio u Bosni i Hercegovini prije dva mjeseca?

Novinar ga je opet upitao kako može biti predsjednik jednog konstitutivnog naroda u BiH ako je on predsjednik RH.

– Pa gledajte, Hrvati u Bosni i Hercegovini i u New Yorku imaju pravo glasa, nešto što sam ja vrlo često problematizirao i pokušavao svesti u razumnu razinu upravo zato da se susjedna država ne kompromitira jer se ulazi u njezin prostor, ali, ako tako mislite, onda mi je trebalo zabraniti ulazak u Bosnu i Hercegovinu – odgovorio je.

– Vi znate da građani Bosne i Hercegovine hrvatske narodnosti imaju hrvatsko državljanstvo? Jesam li im ja predsjednik? Ja mislim da jesam – istaknuo je Milanović.

– Govorim baš tako, dakle, to je politika koju nisam ja provodio, ona je danas takva i to su političke činjenice, to su formalno-pravne činjenice. Ono što sam naglašavao gospodinu Erdoganu cijelo vrijeme jest da u Hrvatskoj nema baš nikoga tko će se razmetati s pričama da će se Bosna i Hercegovina odcijepiti, što čujemo od nekih drugih dijelova Bosne i Hercegovine. I to nije pametno, nije potrebno – zaključio je Milanović.

Komentara 134

IL
ilustrator
13:13 22.09.2021.

jedan je hrvatski narod, samim tim jedan je i hrvatski predsjednik!

BA
bardonkaldian
13:10 22.09.2021.

Elementarna logika.

DU
Deleted user
13:35 22.09.2021.

Nisi na neki nego na svaki s obzirom tko im je "predstavnik".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije