Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Meteorolog DHMZ-a

Krunoslav Mikec nema dobre vijesti za vikend, ali prognozom ljeta bit ćete zadovoljni

Foto: Željko Lukunić/Pixsell
1/2
25.05.2018.
u 16:09

Posljednjih dana bilo je prilično sparno, posebice u unutrašnjosti, pa vjerujem kako se mnogi nisu dobro osjećali. Na žalost to će se nastaviti i narednih dana - kaže Mikec.

Promjenjivo vrijeme obilježilo je svibanj, a građani su se susretali sa svime – od ljetnih temperatura i vrućina do olujnih nevremena praćenih tučom i obilnim pljuskovima koji su stvarali poplave i vodene bujice u mnogim krajevima.

Nakon svega toga zanima nas što možemo očekivati u sljedećem razdoblju i kakvo će biti ljeto koje kalendarski počinje za mjesec dana.

- Promjenjivo vrijeme nije neuobičajeno za svibanj, no neuobičajene su bile vrlo visoke vrijednosti zraka. I zbog toga je bilo dosta tuče koja je karakterističnija za ljeto - kazao je meteorolog DHMZ-a, Krunoslav Mikec, gost današnje emisije na Večernji TV-u.

 

- A posljednjih dana bilo je prilično sparno, posebice u unutrašnjosti, pa vjerujem kako se mnogi nisu dobro osjećali. Na žalost to će se nastaviti i narednih dana - dodao je Mikec i otkrio kakvo vrijeme će biti za vikend.

- I dalje će biti nestabilno do nedjelje kada se očekuje normalizacija. Stoga je danas i sutra ponegdje moguća i tuča.

Prema dugoročnoj prognozi očekuje nas iznad prosječna toplina ovog ljeta. 

- Vrlo je velika vjerojatnost ostvarenja te prognoze. Nisu isključeni toplinski valovi, a količina oborina trebala bi biti ispod uobičajene razine. Srpanj će biti pravi ljetni vrući mjesec što je za turističku sezonu iznimno dobro.

- Slično vrijeme se očekuje i u prvoj polovini kolovoza, a nakon blagdana Velike Gospe vjerojatnost za vrućine i stabilno vrijeme se sve više smanjuje. Ne možemo točno predvidjeti hoće li se u drugoj polovini kolovoza vrijeme značajno mijenjati, kaže Mikec.

Klimatske promjene su već nastupile.

- Klimatske promjene donose ekstremne pojave u atmosferi, i u pozitivnom i u negativnom smislu, a u našem dijelu svijeta će se i dalje nastaviti. 

Prošla sezona uragana je bila poprilično jaka, došli su čak i do Europe. 

- Ova sezona će definitivno biti uobičajena, a možda i malo jača.. Neće biti "forsinga" u atmosferi koji bi mogao uzrokovati neku veću dinamiku. Možemo očekivati prosječnu situaciju, a hoće li uragani doći do Europe, vidjet ćemo.

- Vjerujem da će mnogima ljetna sezona odgovoarati. Bit će dosta sparno, ali u svakom slučaju, preživjet ćemo ljeto, zaključuje Mikec.

Što nam je još otkrio pogledajte u videu.

Ključne riječi

Komentara 13

DA
dabssa
16:39 25.05.2018.

Ma fakat bu tak!!. Ne mozete prognozirati dan unaprijed a kamoli cijelo ljeto.

Avatar dras32
dras32
17:02 25.05.2018.

Neki nece docekati jesen, iz razno raznih razloga, neki i upravo zbog visokih temperatura i sparine pa bi se gospodin mogao suzdrzati takvih glupavih izjava.

MO
modovisisajteMaraschino
17:13 25.05.2018.

ja još uvijek čekam da počne ono veliko nevrijeme koje je najavljeno za prekjučer

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije