Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
budućnost čovječanstva

Mesić na simpoziju u Kini: 'Sukob je najveći neprijatelj ljudi, a suradnja njihov najbolji prijatelj'

Foto: Kinesko ministarstvo vanjskih poslova
1/2
12.07.2023.
u 11:44

Glavna ideja globalnog koncepta predsjednika Kine Xia je izgraditi "svijet harmonije"  što nikada nije bilo važnije nego sada, kada geopolitički trendovi u međunarodnim odnosima  proizvode kaos i dovode u pitanje nastavljanje ekonomske globalizacije, međunarodnu sigurnost i samu  budućnost svijeta

Na Međunarodnom simpoziju na temu "Kina i svijet: zajednička izgradnja zajednice sa zajedničkom budućnošću čovječanstva", koji je 5. srpnja održan u Pekingu , domaćin simpozija je bila Kineska akademija društvenih znanosti. Li Shulei, član Politbiroa Središnjeg odbora KPK-a i ministar Odjela za propagandu Središnjeg odbora KPK-a, prisustvovao je i održao uvodni govor. Simpoziju je nazočilo više od 200 ljudi, uključujući domaće i strane poznate političare, važne  osobe iz međunarodnih organizacija, domaći i strani stručnjaci kao i znanstvenici iz društvenih znanosti, think tankova i medijskih krugova. Na Simpoziju je sudjelovao i bivši predsjednik Hrvatske, Stjepan Mesić, koji je održao dosta zanimljiv govor koji je naišao na veliko odobrenje i oduševljenje prisutnih.

"...Cijenim priliku da na ovoj značajnoj konferenciji Kineske akademije društvenih znanosti govorim o nečemu tako temeljnom za čovječanstvo kao što je izgradnja novog globalnog poretka kao  zajednice u kojoj čovječanstvo ima zajedničku budućnost.  Glavna ideja globalnog koncepta predsjednika Kine Xia je izgraditi "svijet harmonije"  što nikada nije bilo važnije nego sada, kada geopolitički trendovi u međunarodnim odnosima  proizvode kaos i dovode u pitanje nastavljanje ekonomske globalizacije, međunarodnu sigurnost i samu  budućnost svijeta. Harmonija se suprotstavlja ratu, kaosu i neravnoteži", kazao je Mesić ističući kako je "imao priliku nekoliko puta susresti se s predsjednikom Kine Xi Jinpingom, slušati njegove govore i čitati njegove knjige o upravljanju Kinom i globalnom upravljanju".

"I zaključio sam da je njegova domaća i vanjska politika stalno usmjerena na pružanje dobrog i stabilnog života ljudima u Kini i svijetu. Vizija svijeta predsjednika Xija ispunjena je iznimnim globalnim patriotizmom i uvjerenjem da se bolja budućnost za čovječanstvo u cjelini može postići kroz zajedničku budućnost temeljenu na ravnopravnom partnerstvu, dijalogu i težnji za zelenim razvojem. Međutim, nalazimo se usred globalne situacije u kojoj neke vodeće zapadne zemlje ignoriraju vrijednosti poput mira, suradnje i diplomacije detanta kako bi zadržale svoju dominaciju nad globalnom ekonomijom, tehnologijom i strateškim prostorima svijeta", naglasio je Mesić koji je bio često prekidan aplauzom prisutnih.  

POVEZANI ČLANCI:

>>VIDEO 

"Postoje riječi i fraze koje imaju posebno mjesto u globalnoj zapadnoj politici kao – „poredak temeljen na pravilima”, „sigurnosna zabrinutost”, „demokracije protiv autokracije” i one se neštedimice koriste za objašnjavanje trenutne situacije u međunarodnim odnosima.

“Poredak temeljen na pravilima” ne uvažava stavove niti ispunjava zajednička očekivanja 2/3 zemalja koje čine međunarodnu zajednicu i zato imam vrlo mala očekivanja od takve vrste poretka. Ne može donijeti iskorak i utrti put stabilnijim i pravednijim odnosima između zemalja.  Danas imamo više kritičnih prijetnji Europi i Aziji zbog kojih bi se glavne globalne sile mogle jednog dana izravno vojno sukobiti. 

Posebno je alarmantan marš smrti diljem Europe zajedno s bezdušnošću kreatora te politike. Danas nema generala de Gaullea, Jacquesa Chiraca i Gerharda Schrödera koji bi se suprotstavili američkom militarizmu i unilateralizmu", kazao je između ostaloga Mesić osvrnuvši se na optužbu koja dolazi iz krugova SAD-a i ostalih saveznika da je Kina u rastućoj vojnoj agresiji.

POVEZANI ČLANCI:

"U isto vrijeme imamo ekonomski rat SAD protiv globalne ekonomske i financijske snage Njemačke i Europske Unije. Prvi rezultati tog rata već su vidljivi. Njemačka si više ne može priuštiti da uplaćuje više novca u proračun EU kao što je činila prije. Prisiljena je smanjiti svoj doprinos jer joj se ekonomija stisnula. I druge zemlje članice će učiniti isto. To znači da se ekonomska snaga Europske unije smanjila.

Također smo svjedoci tehnološkog rata protiv prava Kine na razvojni suverenitet koji neprestano poprima nove ekonomske i geopolitičke oblike koji proizvode nestabilnosti u odnosima Azije, Pacifika, Europe i Kine. 

Uz sve to, vodi se bespoštedan propagandni rat kojim Zapad uokviruje globalnu percepciju o ratu u Ukrajini. Također, Amerika provocira Kinu i onda tvrdi da Kina provocira svijet. Amerika ima više od 700 vojnih baza u više od 70 zemalja i teritorija, ali optužuje Kinu za "rastuću vojnu agresivnost" .

Taj propagandni rat također iskrivljuje samu bit ekonomske globalizacije. Sada je podjela svijeta na trgovinske blokove bolja od ekonomske međuovisnosti, a protekcionizam je korisniji od slobodne trgovine. Ni jedno ni drugo nije se pokazalo točnim. Propagandni rat pretpostavlja  da ne postoji gotovo nikakvo prethodno znanje među zemljama o prednostima ekonomske globalizacije, suradnje i slobodne trgovine.

POVEZANI ČLANCI:

Bio sam posljednji predsjednik Jugoslavije. Znam što je rat i znam kako graditi mir. Rekao sam tada i vjerujem sada da je sukob najveći neprijatelj ljudi, a suradnja njihov najbolji prijatelj.

Ta putanja opasnih događaja u svijetu mora se promijeniti. Ali, nije moguće trajno obnoviti suradnju i mir unutar Europe ili smanjiti napetosti između SAD-a i Kine ako nove ideje o globalnom svjetskom poretku ne zamijene sadašnje koje su utemeljene na konceptu permanentnog strateškog natjecanja među glavnim silama koje uvijek izaziva ratove.  

Zapad ne odustaje od starog koncepta globalnog poretka iako svi znaju da je on negativno utjecao na globalne političke i ekonomske odnose među zemljama i ojačao percepciju Zapada kao nemiroljubive sile diljem svijeta.

Svima je jasno da nam treba novi svjetski poredak.

Kina već deset godina radi na politici daljnje demokratizacije međunarodnih odnosa. Kineska velika strategija za izgradnju novog globalnog poretka kao zajednice u kojoj čovječanstvo ima zajedničku budućnost u oštrom je kontrastu s geopolitičkim strategijama drugih globalnih sila", kazao je Mesić koji je pohvali politički put kojim ide kineski predsjednik Xi Jinping.

"Kineski predsjednik Xi Jinping jedini je od globalnih čelnika koji je zamislio i predložio takav svjetski poredak koji daje apsolutnu  prednost interesima, globalnom miru, a ideal mu je svijet u kojem su različite civilizacije i društveni sustavi ravnopravni. Najnoviji dijelovi te velike kineske strategije također su kineski mirovni plan od 12 točaka o "političkom rješenju" sukoba u Ukrajini, sporazum Saudijske Arabije i Irana,  kao i nastojanja da se izgradi zona slobodne trgovine u Zaljevu.

Mislim da je pravo vrijeme za dublju globalnu podršku provođenju vrijednosti i ciljeva Zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo bez obzira na to što njezina realizacija nadilaziti ovo desetljeće ili čak stoljeće", zaključio je Stjepan Mesić.

>>VIDEO 

Komentara 1

IF
I_Fotez
14:36 12.07.2023.

Pa znase tko je najveći neprijatel Hrvatske onaj koji je izgubio čekove i lažno svjedočio o u Hagu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije