Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTARSTVO ŠUTI

Nastavlja se višetjedno izbivanje iz javnosti kineskog ministra vanjskih poslova

FILE PHOTO: Wang Yi to represent China at ASEAN, raising questions over Qin Gang whereabouts
Foto: NTB/REUTERS
1/3
11.07.2023.
u 08:54

Qin se trebao prošli tjedan sastati sa šefom diplomacije Europske unije Josepom Borrellom u Pekingu, no sastanak je odgođen nakon što je Kina obavijestila EU da termin "više nije moguć"

Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang neće prisustvovati diplomatskom okupljanju u Indoneziji ovog tjedna kao što je bilo očekivano, rekli su izvori upućeni u tematiku, čime se produžuje njegovo neobjašnjeno izbivanje iz javnosti koje traje više od dva tjedna.

Tri izvora, koji su zatražili anonimnost jer im nije dozvoljen razgovor s medijima, rekli su da će glavni kineski diplomat Wang Yi predstavljati zemlju na sastancima u Džakarti umjesto Qina. Šefovi diplomacija Organizacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) i Kine sastaju se u četvrtak prije Samita istočne Azije i Regionalnog foruma ASEAN-a u petak.

Pedesetsedmogodišnji Qin preuzeo je ministarstvo vanjskih poslova od Wanga u prosincu, a zadnji put je viđen u javnosti 25. lipnja u Pekingu nakon sastanka dužnosnika iz Šri Lanke, Rusije i Vijetnama.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na upit o Qinovoj lokaciji. Glasnogovornik ministarstva Wang Wenbin je u petak upitan o članku američkog portala Politico koji je pisao o nagađanjima da su možda zdravstveni problemi razlog Qinovog izbivanja. Wang je rekao da "nije čuo" za to izvješće.

Qin se trebao prošli tjedan sastati sa šefom diplomacije Europske unije Josepom Borrellom u Pekingu, no sastanak je odgođen nakon što je Kina obavijestila EU da termin "više nije moguć", rekao je glasnogovornik Unije.

Wang Yi, šef za vanjsku politiku u Komunističkoj partiji Kine, pretpostavljen je Qinu, koji je kao ministar odgovoran za vanjsku politiku vlade.

VIDEO Napeto na Dalekom istoku: Tajvan se hvali svojom vojskom a Kina izvodi vojne vježbe u njihovom dvorištu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije