Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ostaje bez dijela ovlasti? Predsjednici ograničenja za pomilovanje i Vrhovni sud

Vlada je u svom Antikorupcijskom planu za 2019./2020. godinu, kao jednu od mjera, predložila komparativnu analizu izbora predsjednika Vrhovnog suda u svim članicama Europske unije, a kada se zna da i antikorupcijski odbor Vijeća Europe (GRECO) traži depolitizaciju izbora te funkcije
11. svibnja 2019. u 20:12 27 komentara 2874 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

U protekla tri dana Vlada je izašla s dva prijedloga/poteza iz resora Ministarstva pravosuđa iz kojih bi se mogao naslutiti smjer ograničavanja ustavnih ovlasti predsjednice RH. Sve i da ova Vlada apsolutno ne kani dirati u ovlasti šefice države, posljednji prijedlozi ipak trasiraju put manjim pravima predsjednice RH.

Milijan Brkić Pad HDZ-ovca Poslovna i politička ‘demontaža’ braće Brkić

Skandal s pomilovanjima

Prvo, Vlada je u svom Antikorupcijskom planu za 2019./2020. godinu, kao jednu od mjera, predložila komparativnu analizu izbora predsjednika Vrhovnog suda u svim članicama Europske unije, a kada se zna da i antikorupcijski odbor Vijeća Europe (GRECO) traži depolitizaciju izbora te funkcije, moglo bi se zaključiti da se ide u smjeru razvlašćivanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na čiji se prijedlog bira predsjednik Vrhovnog suda.

Drugo, Ministarstvo pravosuđa upravo je u e-savjetovanje uputilo prijedlog nacrta Zakona o pomilovanju prema kojem se kao značajnu novost predlaže osnivanje povjerenstva pri Ministarstvu pravosuđa koje bi predsjednici RH dostavljalo obrazložena mišljenja o tome treba li neku osobu pomilovati. Sastav tog sedmeročlanog povjerenstva birao bi ministar pravosuđa na četiri godine, a ne predsjednica RH koja sada sastavlja Komisiju za pomilovanja.

U obrazloženju potrebe donošenja novog Zakona o pomilovanju ističe se “kako se ukazala potreba da, prije nego što Predsjednik RH donese odluku o molbi za pomilovanje, svoje obrazloženo mišljenje i prijedlog o njoj iznese kolektivno tijelo koje bi se sastojalo od stručnjaka različitih struka. Nužnost postojanja takvog tijela postoji posebno od kada je predsjednica RH 5. veljače 2016. ukinula Odluku o imenovanju predsjednika i članova Komisije za pomilovanja”.

Bleiburg Pregovori u Bleiburgu Britanski spisi otkrivaju što se dogodilo u Bleiburgu: 'Najgora odluka u mom životu'

Kolinda Grabar-Kitarović je u srpnju 2015. godine sastavila tu komisiju koju je nakon skandala s pomilovanjima raspustila godinu kasnije. Tada se, naime, otkrilo da je Komisija na zagovaranje tadašnjeg predsjedničina savjetnika Vladimira Šeksa pomilovala njegova nekadašnjeg savjetnika Vanju Goldbergera. Iako je Komisiju raspustila, predsjednica nije formirala novu nego je odluke o pomilovanju donosila bez tog tijela. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković još je prije najavio da se priprema novi Zakon o pomilovanju, ali iznenađuje zakonski prijedlog da Povjerenstvo sastavlja ministar pravosuđa. Kada smo ministra Bošnjakovića danas pitali idu li oba prijedloga iz njegova resora u smjeru razvlašćivanja predsjednice RH, on je takav stav negirao, ali je odmah i reterirao te poručio da je spreman i na promjene u nacrtu zakona, odnosno da sastav povjerenstva bira predsjednica RH, a ne ministar pravosuđa.

- To je tek prijedlog zakona koji je u javnom savjetovanju, otvoreni smo za promjene. Budući da je predsjednica raspustila svoju Komisiju, htjeli smo da se formalizira povjerenstvo koje će davati obrazložena mišljenja o pomilovanjima jer Ministarstvo pravosuđa i sada, odnosno ja, dajemo preporuke. Akt milosrđa neupitna je ustavna ovlast predsjednice, a povjerenstvo bi joj samo trebalo služiti da donese dobru odluku - rekao nam je Bošnjaković poručivši da se prijedlog novog zakona radio u suradnji s Uredom predsjednice RH. Iako Bošnjaković kaže da on i sada daje preporuku predsjednici, prema postojećem Zakonu o pomilovanju izvješće o molbi osuđenika za pomilovanje, koje to ministarstvo dostavlja predsjednici, sadrži više informativne i tehničke podatke, a tek se u zadnjem stavku spominje “obrazložen prijedlog ministra pravosuđa”.

Lovro Kuščević Lovro Kuščević 'Do ljeta ide novi Zakon o sukobu interesa, dosta je bilo samovolje Povjerenstva'

Osnaženje povjerenstva

Kada je riječ o izboru predsjednika Vrhovnog suda, Bošnjaković tvrdi da namjera nije promjena načina tog izbora, “nego da vidimo gdje je RH u odnosu na ostale članice EU u tom izboru”. Predsjednica RH i ovako ima skučene ovlasti, no na Pantovčaku neslužbeno poručuju da je Ured predsjednice inicirao promjene Zakona o pomilovanju i dugo na njima radio zajedno s Ministarstvom pravosuđa.

- Intencija nije na smanjenju ovlasti jer je pomilovanje izvorna predsjedničina ovlast nego na osnaženju stručnosti i odgovornosti povjerenstva - tvrde u Uredu predsjednice RH. Na analizu izbora predsjednika Vrhovnog suda u EU nisu se referirali.

VIDEO 16 najmoćnijih žena u hrvatskoj politici i društvu:

VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Nece biti smanjenja ovlasti, drugi mandat siguran. Mesic Josipovic se nece ponoviti zasto bi smanjivali?

 • vjaceslav:

  zakon o pomilovanju!?!? majko mila! pa znaju li ti naši pravnici da se pomilovati mogu samo one osobe koje su osuđene po zakonu? ne možete donijeti zakon po kojem bi predsjednik republike (ili papa, ili kralj, ili guverner) pomilovao osobu ... prikaži još!u koja je u zatvoru, a ustanovi se da nije kriva jer bi to bilo ispravljanje nepravde, a ne čin milosrđa. za pomilovanje nema propisa niti uputa, ali postoji jedan uvjet - osoba koja će biti pomilovana mora biti kriva, veći zločin zahtjeva veći čin milosti. pomilovanje je osobni čin neke moćne osobe koja se za to ne mora nikome opravdavati ni obrazlagati motive. katolički vjernici će razumijeti o čemu govorim - nije krist došao spasiti nas jer smo mi to zaslužili, nego jer se bog, unatoč naših grijeha, smilovao na nas.

 • Avatar Luna777
  Luna777:

  Da, bila su to skandalozna pomilovanja, pogotovo što je bio upleten i Šeks. Koliko je takvih korumpiranih kriminalaca oslobodila? No, cijela država i vlast premrežena je takvima, ali to su"časni ljudi", elita.