Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika zabrinutost

Makedonska vlada riskira raspad države

Makedonija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
11.05.2015.
u 16:28

EU, kao i Njemačka, jako je zabrinut zbog razvoja situacije u Makedoniji, a za postupke vlade nemaju razumijevanja.

Europska unija, kao i Njemačka, jako je zabrinuta zbog razvoja situacije u Makedoniji, a za postupke vlade u Skopju nemaju razumijevanja. Događaji u Kumanovu pokazuju da bi situacija mogla izmaknuti kontroli, piše Deutsche Welle.

U Njemačkoj vlada velika zabrinutost, ali i razočaranje zbog događaja u Makedoniji, a način na koji vlada postupa u krizi ne nailazi ni na kakvo razumijevanje, ocjenjuje za Deutsche Welle profesor Sveučilišta u Bukureštu Franz-Lothar Altmann. Taj stručnjak za balkansku regiju i član Društva za suradnju s jugoistočnom Europom zaklade Bertelsmann kaže da su događaji u Kumanovu tijekom proteklog vikenda povećali strahove da bi „stvari mogle izmaknuti kontroli i dovesti do građanskog rata“:

– S velikom zabrinutošću pratimo konstantno pogoršanje političke situacije u Makedoniji. Ne može se isključiti ni to da situacija izmakne kontroli, što bi imalo posljedice, ne samo po Makedoniju, već i po susjedne zemlje – komentira Altman razvoj situacije i dodaje: Za razliku od dosadašnje situacije, kod albanske manjine mogla bi ojačati sklonost separatizmu i zato je nerazumljivo zašto aktualna, konzervativna vlada riskira dezintegraciju društva i same države. Takva tvrda stajališta vlade ne nailaze ni na kakvo razumijevanje u inozemstvu.

Imidž Makedonije se urušava

Njemački stručnjak smatra da autoritarne tendencije vlade s Nikolom Gruevskim na čelu, predstavljaju problem za zemlju i ugrožavaju njezine odnose i s Europskom unijom. Osobito je Njemačka jako uznemirena i razočarana jer je službeni Berlin posljednjih godina nastojao pomoći Skopju u procesu približavanja NATO-u i Europskoj uniji. – Pozitivan imidž koji je Makedonija ranije imala posljednjih mjeseci konstantno se urušava – kaže Altmann. "Teško je sada uvjeravati zastupnike u Bundestagu da promoviraju njemački angažman u vezi s Makedonijom, bez obzira na to je li riječ o pregovorima o pristupanju EU-u ili sporu oko imena.“

Njemačka veleposlanica u Makedoniji Christine Althauser nedavno je kritizirala vladu u Skopju i izjavila da očekuje ostavke. Sa svoje strane Altmann poziva službeni Berlin i EU da se ozbiljno angažiraju na svladavanju krize: Europska unija i osobito Njemačka imaju jak utjecaj u Makedoniji jer su, kao neutralni čimbenici, često izražavali simpatije za tu zemlju. Zato bi se oni trebali hitno obratiti vladi u Skopju i zatražiti bezuvjetne pregovore s oporbom. U suprotnom, ionako slaba makedonska demokracija mogla bi završi u nacionalnoj katastrofi.

EU gotovo nemoćan

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier posjetio je početkom svibnja više zemalja regije. Kako je prenijela agencija Reuters, tom prilikom izražena je zabrinutost zbog situacije u regiji i posebno su spomenute dvije zemlje: Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Altmann dijeli tu zabrinutost, ali pritom smatra i da Europska unija nema dovoljno jake instrumente uz pomoć kojih bi mogla djelovati: Zaista sam zabrinut zbog negativnog razvoja situacije u Bosni (prije svega u Republici Srpskoj), ali i u Makedoniji. Pritom smatram da je Europska unija nemoćna i da se nešto više od verbalnih apela od nje i ne može očekivati. Jedini instrument koji Europskoj uniji stoji na raspolaganju jest perspektiva o članstvu, a to je, u oba slučaja, slab alat.

>>Gotov očevid u Kumanovu, među uhićenima bivši Haradinajev tjelohranitelj

>>'Situacija iz Makedonije može se preliti u BiH, Albanci nikad neće odustati od Velike Albanije'

 

Komentara 31

JA
jasno
17:18 11.05.2015.

proruske bacuske srbija makedonija zele uvesti russi u balkan

MA
makotako
17:02 11.05.2015.

zabrinjava ta bliska veza - russia & macedonia ?

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
17:30 11.05.2015.

prvo dodje Njemac a poslje njega amerikanac..ahahhhah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije