Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Macan i Skoko:

'Netko možda sabotira predsjednicu, a Milanović je promašio temu na završnom skupu'

Završni predizborni skup Grabar-Kitarović
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/9
20.12.2019.
u 12:23

Desno biračko tijelo snažno podržava Škoru, a u slučaju da mu u drugom krugu suparnik bude lijevi kandidat doći će do ujedinjenja desnice, kaže Macan.

Dan predsjedničkih izbora je pred vratima, a u studiju Večernjeg lista politički analitičari Božo Skoko i Krešimir Macan ponovno su govorili o kampanji i kandidatima. Emisiju je vodila Petra Maretić-Žonja.

- Sučeljavanje kandidata promijenilo je percepciju te će biti mobilizacijski faktor za mnoge građane da u nedjelju izađu na izbore - kazao je Macan, a nadovezao se Skoko:

- Vjerujem kako su se promijenili trendovi nakon sučeljavanja kandidata. Kolinda Grabar-Kitarović sigurno je zaustavila pad potpore te je ona vjerojatno i rasla. A rasla je i Zoranu Milanoviću. Bit će zanimljivo vidjeti kako su nakon sučeljavanja prošli Miroslav Škoro i Mislav Kolakušić. Mnogo toga bit će poznato nakon večerašnjih rezultata anketa.

Prema posljednjoj anketi, ako izbori drugi krug, Miroslav Škoro odnijet će pobjedu.

- Riječ je o tome da ga desno biračko tijelo snažno podržava, a u slučaju da mu suparnik bude lijevi kandidat doći će do ujedinjenja desnih birača. Bit će ključno koliko će kandidati u nedjelju mobilizirati svoje birače - naglasio je Macan.

Skoko je dodao da Škoro dobro kotira jer ga glasači prvenstveno doživljavaju kao zabavljača, intelektualca i jednostavno ne smeta nikome. 

 

Na posljednjem skupu u Ciboni predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović podržali su svi istaknuti članovi HDZ-a.

- Nemaju izbora jer što je alternativa ako ne glasaju za svoju kandidatkinju? Završni skupovi su stvar imidža i folklora te više motiviraju internu javnost tj. motivirajući su faktor za aktiviste i članstvo. Pojavili su se i neki koji su 'bili na rubu' koji su vidjeli da se predsjednica 'vratila u život' pa su je odlučili i javno podržati - kaže Skoko, a Macan dodaje:

- Tko god je to osmislio, dobro je učinio. Važno je da dođu i Brkić, Stier, Kovač... jer onda izjave Steve Culeja ostaju kao izdvojeni incident. Važna je ta poruka zajedništva za glasače i članove.

U drugom krugu veće izglede imat će onaj kandidat koji se može više 'rastegnuti' izvan svog biračkog tijela.

- Glasači kandidata koji neće izboriti drugi krug razmišljat će tako da glasaju za onog kandidata koji je manje zlo. A Škoro je s izjavom o pomilovanju Merčepa možda više otišao prema desnici nego centru dok je na početku čak imao i simpatije SDP-ovih glasača - tvrdi Skoko.

- Međutim, Katarina Peović je na sučeljavanju napravila nered kad je bilo govora o toj temi te je alarmirala radikalni dio lijevog biračkog tijela. Tako da ćemo nakon posljednjih anketa zapravo vidjeti kakav je točno Škorin rejting - dodao je Macan.

Skoko je još kazao kako je Škoro napravio najveće iznenađenje.

- Od čovjeka koji je izvan cijele priče, ušao je u kampanju, napravio rusvaj i prema anketama stigao do treće pozicije. Prije nekoliko mjeseci zvijezde su bili Dalija Orešković pa Mislav Kolakušić, a onda ih je Škoro lakoćom preskočio

Predsjednica je na posljednjem skupu napravila novi gaf kazavši da je Dražen Petrović poznati Zadranin.

- Njezin tim morate pitati zašto se to događa. Ako je netko iz tima pogriješio trebao bi odmah dobit otkaz. Simptomatično je da svaki gaf predsjednice Velimir Bujanec odmah objavljuje na svom Facebook profilu. Može biti da je netko i sabotira. Ali onda to moraju utvrditi, eliminirati te osobe i raditi s onima koji dosad nisu griješili - naglasio je Macan.

Skoko je dodao kako smatra da je ipak riječ o lapsusu.

- Događa se kada ste na pozornici izloženi svjetlima reflektora te imate malu tremu. Važno je zato kvalitetno se pripremiti.

Milanović je zaoštrio retoriku na velikom skupu u Puli.

- Tema o SOA-i mu nije trebala biti rezervirana za završni skup jer njome neće zapaliti birače. Imao je super osmišljen slogan i samo se trebao vraćati na priču 'ja sam samo jedan od vas, a dolazi nešto mnogo opasnije i strano'. Trebao je mobilizirati glasače kako oni ne bi dali podršku ovim 'manjim' konkurentima poput Peović, Juričana... Trebat će mu svaki glas - kazao je Macan.

Najveći Milanovićev uspjeh jest što je držao pod kontrolom svoj ego i karakter, smatra Skoko.

- Da su odgovori na sučeljavanju trajali po tri minute bojim se da bi 'zoranizama' bilo mnogo više. Ovako mu je odgovarao ovaj format. 

Video - Iva Puljić-Šego i Davor Ivanković: 'Ako se HDZ-ova mašinerija pokrene, Grabar-Kitarović će dobiti više glasova'

Komentara 146

PI
pilkodebilko
12:42 20.12.2019.

Javio mi poznanik iz središnjice, kaže da ima nula šanse da Kolinda osvoji 25%, realno su ocijenili 21-22%, dakle sve što bude više će značiti pljačku izbora. Kolinda je u odnosu na 2015. po njihovim procjenama izgubila 95% birača desnice, 40% standardnih birača HDZ-a, 25% onih koji su bili protiv Josipovića i 100% onih koji uvijek biraju nešto novo, a onda je u prvom krugu dobila 37%, a nije dobila apsolutno nikog novog.

DD
dobar.d
10:59 20.12.2019.

Macane, opusti se, Skoro pobjeduje!!! SAD ILI NIKAD!!! Poslusajte snimku upravo zavrsenog intervjua koji je Skoro dao za N1...Ne slusajte ove Macane jer njihovu prljavu propagandu ne bi ni pas s maslom polizao...

Avatar Syssko
Syssko
13:04 20.12.2019.

Nadam se da sa Škorom počinje rušenje udružene zločinačke organizacije HDZ-SDP jer to je isti novčić sa dva lica zla! Nakon ovih predsjedničkih izbora ako pobjede Milanović ili Kolinda isto je jer slijedi VELIKA koalicija koju više tada nitko nikadaa neće moči maknut,TITINI partijci će AUTOKRATSKI vladat jer da bi ih e maknulo potrebno bi ilo da treča strana osvoji zajedno više glasova nego oni dvoje-tu bi bio KRAJ RH mogućnosti za bilo koju demokracija a več i sada se diktatom vlada-referendumi se brane, šuruje se sa Vučićem, Pupovcem, Bandić sa PALMOM, Brena koja je podržavala četnike pjeva usred Zagreba, tko to želi? To žele glasači HDZ/SDP klike-UDBO-nostalgičari!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije