Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Lovci odbacili sumnje da su usmrtili bjeloglave supove

22.12.2004.
u 15:42

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga lovačkog saveza Đuro Dečak danas je u ime 50 tisuća lovaca odbacio tvrdnje da su lovci usmrtili bjeloglave supove na otoku Rabu te najavio da će predsjednika creske ekološke udruge Eko-centra Caput Insulae Gorana Sušića tužiti za klevetu.

Dečak je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu rekao kako je lovcima stalo do zaštite supova. Podsjetivši da su prije godinu dana kupili dva supa, izrazio je žaljenje zbog masakra zaštićenih ptica.

Kazao je da je u pozadini optužaba protiv lovaca Sušićeva želja da i dalje ima monopol nad zaštitom supova, jer početkom iduće godine Vlada namjerava otvoriti još dva centra za zaštitu bjeloglavih supova - na Rabu i Učkoj.

"Mislimo da u tom grmu leži zec i da bi kazneni progon trebalo usmjeriti u tom pravcu", rekao je Dečak.

Dodao je i da su najnovije analize zagrebačkoga Veterinarskog fakulteta pokazale da lovci nisu krivi za masakr supova.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Josip Bartolčić rekao je kako Ministarstvo žali zbog ubojstva supova jer je to nenadoknadiva šteta za njihovu populaciju u Hrvatskoj.

Rekao je da ga Sušićeve tvrdnje podsjećaju na slučaj creskog lovišta "Tramontane", kad je Sušić, podupirući zahtjev otočnih stočara da se s otoka uklone neautohtone vrste poput divljih svinja, najviše napadao lovce i Vladu. Bartolčić je rekao da divlja svinja, međutim, nije predator kao što se tvrdilo. Ministarstvo je upravljenje lovištem povjerilo Hrvatskom lovačkom savezu, pa se nakon nekoliko mjeseci stanje na Cresu smirilo, rekao je Bartolčić.

Na današnjoj konferenciji za novinare bili su i predstavnici lokalnih lovačkih društava. Predsjednik društva "Kuna" iz Lopara Antun Petrinić iznio je sumnju da su po Cresu i Krku postavljeni zatrovani mamci za neautohtone vrste na otocima, medvjeda i divlju svinju.

Sušić je odmah nakon usmrćenja 11 supova, koji su nađeni 16. prosinca, rekao da su ih trovanjem i ustrjeljivanjem ubili lovci, navodeći da na supovima ima i nekoliko rana od sačme. Bio je iznenađen kasnijim nalazom Veterinarskog fakulteta u Zagrebu da su supovi otrovani. Jučer, 21. prosinca, nađeno je još šest mrtvih supova na Rabu, a na današnjoj konferenciji za novinare Sušić nije ponovio optužbu na račun lovaca.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije