Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVE PROCJENE

Izlazne ankete: Tomašević premoćno vodi, mrtva utrka za drugo mjesto u Zagrebu

Izlazne ankete
Foto: PIXSELL
1/23
Autori: Vecernji.hr, Hina
16.05.2021.
u 18:51

U glavnom gradu, Zagrebu, glasovalo je 34 posto, malo manje nego prije četiri godine kada je glasovalo 34,24 posto birača. Slična je izlaznost u Splitu (33,7 posto), a manja u Osijeku (28,7 posto) i Rijeci (28,2 posto).

Prema izlaznim anketama agencije Ipsos Puls za Novu TV i HRT u četiri najveća grada prema broju glasova u izboru za gradonačelnika vode Tomislav Tomašević u Zagrebu, Marko Filipović u Rijeci, Ivica Puljak u Splitu i Ivan Radić u Osijeku.

U Zagrebu je Tomislav Tomašević (Možemo!, Zagreb je naš!, Nova ljevica, Orah, Za grad) osvojio 48,18% posto glasova, a s 11.38 posto slijedi Jelena Pavičić Vukičević (Stranka rada i solidarnosti). 

Utrka za drugo mjesto, koje jamči ulazak u drugi krug, u Zagrebu je napeta jer su razlike između troje kandidata minimalne. Na trećem mjestu je Miroslav Škoro (Domovinski pokret) s 11,23% osvojenih glasova, dok je četvrti Davor Filipović (HDZ, HSLS, HSU) 10,4 posto.  

U Splitu u drugi krug vjerojatno idu Ivica Puljak (Centar) s osvojenih 27,23 posto i Vice Mihanović (HDZ) s 23,41 posto. Slijede Željko Kerum (HGS) s 16,33 posto.

Aktualni zamjenik gradonačelnika Marko Filipović (SDP, HSU, IDS, HSS) vodi u Rijeci s osvojenih 28,67 posto glasova, s njime u drugi krug najvjerojatnije ulazi nezavisni Davor Štimac s osvojenih 16,51 posto. HDZ-ov Josip Ostrogović na trećem je mjestu s 14,84 posto glasova.

U Osijeku je HDZ-ov Ivan Radić osvojio 39,89 posto, a uz njega u drugi krug najvjerojatnije ulazi Berislav Mlinarević, nezavisni uz potporu Domovinskog pokreta i Mosta, s 19,55 posto. Iza njega su SDP-ov Goran Kušec sa 17,22 posto osvojenih glasova.

Koalicija stranaka Možemo!, Zagreb je naš!, Nova ljevica, OrahZa grad na izborima za zagrebačku Gradsku skupštinu osvojila je 45,96 posto glasova, što bi joj donijelo 24 mjesta od mogućih 47 u Skupštini.

Sljedeća po osvojenim glasovima je koalicija HDZ, HSLS i HSU s osvojenih 11,67 posto glasova i šest mjesta u Skupštini.

Treća je Stranka rada i solidarnosti BM 365 s osvojenih 9,90 posto glasova, što bi značilo pet gradskih zastupnika. Domovinski pokret je četvrti s 9,77 posto glasova i također pet zastupnika. 

SDP je peti sa 7,56 posto osvojenih glasova i četiri zastupnika, a u Gradsku skupštinu još ulazi Most s osvojenih 5,68 posto glasova i tri mandata.

U Skupštinu ne bi ušli lista Vesne Škare Ožbolt s osvojenih 3,2 posto glasova, Fokus s 2,14 posto, koalicija Glasa i Demokrata s 0,81 posto te Hrvatski suverenisti s 0,58 posto.

Tijek događaja:

20.57 - Zahvaljujem se građanima koji su mi dali glas. U vrijeme kampanje poručio sam građanima Splita kako ne bi trebali ponovno eksperimentirati kao što su eksperimentirali osam godina. Izgleda da će Split ponovno imati eksperiment, kazao je Željko Kerum koji je Ivicu Puljka nazvao Vražjom česticom.

Više pročitajte OVDJE.

20.48 - Veseli me podrška Riječana i Riječanka tako da se vidi da je SDP ostao njihov prvi izbor. Svejedno mi je s kime budem u drugom krugu, neka se još malo znoje, a onda ćemo vidjeti - kazao je SDP-ov Marko Filipović

Više pročitajte OVDJE.

20.35 - Bilo bi odlično da pobijedi u prvom krugu, to bi bio i povijesni događaj. Mi znamo da ovo jesu povijesni izbori i hvala svim građanima koji su izašli danas na izbore i pokazali da je promjena nužna - poručila je Rada Borić u stožeru platforme Možemo!.

Više pročitajte OVDJE.

20.26 - Mi smo očekivali da će biti dosta tijesna utakmica za drugo mjesto, ali mi smo uvjereni da ćemo biti drugi i da će biti drugog kruga i da ćemo se 30. svibnja u 19 sati opet naći - rekao je Ivica Lovrić novinarima komentirajući izlazne ankete po kojima je Jelena Pavičić Vukičević u drugom krugu.

Više pročitajte OVDJE.

20.15 - U ovim izlaznim anketama riječ je o statističkoj pogrešci i vodit će se borba za svaki glas. Ono što sam siguran, ovi izbori ne samo u Zagrebu pokazat će da se Domovinski pokret etablirati kao ključna poltički oporbena stranka nacionalnog smjera - kazao je Zlatko Hasanbegović.

Pročitajte više OVDJE

20.00 - Nikakav problem nije biti u oporbi, to je sve za ljude. Kako građani odluče, tako će biti. Nisam razočaran, rezultat je svejedno dobar - kazao je Igor Stanišić iz stožera Hrvatske građanske stranke čiji je kandidat Željko Kerum.

Više pročitajte OVDJE.

19.50 - Prema fotografijama koje smo dobili, na glasačkim mjestima 117 i 118 u Remetama u Zagrebu, birališta su bila otvorena nakon 19 sati. Ispred bilarišta su bile velike gužve.

Foto: Jurica Ćurković

19.37 - Politička analitičarka Ankica Mamić u studiju Večernjeg lista analizira rezultate izlaznih anketa za četiri najveća hrvatska grada.

Emisiju možete pratiti OVDJE.

19.29 - Kazali su nam kako je Rijeka klimava, no ipak ove ankete pokazuju kako to baš i nije tako, poprilično je sigurna pobjeda u drugom krugu - izjavila je Biljana Borzan u stožeru SDP-a.

Više pročitajte OVDJE.

19.26 - Točno u 19 sati, kada je završilo glasanje, i kada su se na televizijskim ekranima pojavili prvi rezultati izlaznih anketa izbornim stožerom platforme Možemo! se prolomilo oduševljenje.

Više pročitajte OVDJE.

Foto: PIXSELL

19.21 - Ja sam uvjeren u ulazak u drugi krug Davora Filipovića. A u drugom krugu će dobiti još dodatnu mogućnost za predstaviti se kao najbolji kandidat za gradonačelnika - rekao je Tomo Medved.

Više pročitajte OVDJE.

19.20 - Jako smo zadovoljni. Svaki glas je bitan, još nije gotovo jer se još nisu svi glasovi prebrojili. Domovinski pokret je nova politička snaga na sceni - kazao je Stjepo Bartulica iz stožera Miroslava Škore.

Više pročitajte OVDJE.

Foto: PIXSELL

19.01 - Prema izlaznim anketama agencije Ipsos Puls za Novu TV i HRT u četiri najveća grada prema broju glasova u izboru za gradonačelnika vode Tomislav Tomašević u Zagrebu, Marko Filipović u Rijeci, Ivica Puljak u Splitu i Ivan Radić u Osijeku.

U Zagrebu je Tomislav Tomašević (Možemo!, Zagreb je naš!, Nova ljevica, Orah, Za grad) osvojio 48,6 posto glasova, a s 11,5 posto slijedi Jelena Pavičić Vukičević (Stranka rada i solidarnosti). 

Utrka za drugo mjesto, koje jamči ulazak u drugi krug, u Zagrebu je napeta jer su razlike između troje kandidata minimalne. Na trećem mjestu je Miroslav Škoro (Domovinski pokret) s 11,4 osvojenih glasova, dok je četvrti Davor Filipović (HDZ, HSLS, HSU) 10,3 posto. SDP-ov Joško Klisović je peti sa 6,1 posto glasova.

U Splitu u drugi krug vjerojatno idu Ivica Puljak (Centar) s osvojenih 27,4 posto i Vice Mihanović (HDZ) s 23,4 posto. Slijede Željko Kerum (HGS) s 16,1 posto, Ante Franić (SDP, HSU) sa 6,8 posto te nezavisna Branka Ramljak s 5,8 posto osvojenih glasova.

Aktualni zamjenik gradonačelnika Marko Filipović (SDP, HSU, IDS, HSS) vodi u Rijeci s osvojenih 29,9 posto glasova, s njime u drugi krug najvjerojatnije ulazi nezavisni Davor Štimac s osvojenih 16,3 posto. HDZ-ov Josip Ostrogović na trećem je mjestu s 15 posto glasova, a slijede Mostov Marin Miletić s 11,7 posto i Nikola Ivaniš (PGS, Laburisti) s 11 posto glasova.

U Osijeku je HDZ-ov Ivan Radić osvojio 41,4 posto, a uz njega u drugi krug najvjerojatnije ulazi Berislav Mlinarević, nezavisni uz potporu Domovinskog pokreta i Mosta, s 19,2 posto. Iza njega su SDP-ov Goran Kušec sa 16,6 posto osvojenih glasova i Vladimir Šišljagić (Snaga SiB) s 8,3 posto.

 

Komentara 271

AS
abc.sir
19:03 16.05.2021.

malen odaziv na izborima

DU
Deleted user
19:27 16.05.2021.

Hrvati dali se sramite sami sebe? Ugodnije je sjediti kuci i kukati po portalima, nego izići da izbore sto bih vam trebala biti građanska dužnost . Ovakve izbore sa izlaznosti of 35 % posto treba proglasiti nevažećim .

ST
Stipan
19:10 16.05.2021.

Ski ne glasa najmanje 50% nebi trebalo rezultate niti priznati. To je slika društva koja ne vjeruje nijednom političaru .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije