Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priznao i pogrešku

Linić poslodavcima: Nemate pravo građane činiti gladnima

Slavko Linić
Patrik Macek/PIXSELL
10.04.2013.
u 14:29

– Očito smo pogriješili kada smo tumačili što je to dividenda prije 2000. i iza 2000. godine. To će se maknuti, a zakon će ostati u ostalom tekstu kako je i sada – kazao je ministar financija Slavko Linić.

– Očito smo pogriješili kada smo tumačili što je to dividenda prije 2000. i iza 2000. godine. To će se maknuti, a zakon će ostati u ostalom tekstu kako je i sada – kazao je ministar financija Slavko Linić nakon što je Ustavni sud prihvatio tužbu Hrvatske udruge poslodavaca.

HUP je Ustavnom sudu na ispitivanje predao odredbu o retrogradnom oporezivanju dividende, a sada je primjena tog zakona privremeno obustavljena. – Članak koji je definirao tko treba ili ne treba platiti protumačen je kao članak koji regulira prošlost i s obzirom na to da to nismo protumačili u skladu sa zakonom, ovo privremeno obustavljanje dalo je priliku da ministarstvo uredi članak i da ništa bitno ne promijenimo – kazao je Linić i dodao da ta odluka neće imati financijski učinak jer su s prvim saznanjima o odluci suda krenuli s izmjenama zakona koji će biti u proceduri "u toku ovog mjeseca".

Linić kritike poslodavaca nazvao sramotnima

Nakon što je priznao pogrešku, ministar financija ponovno je krenuo u napad na poslodavce zbog protivljenja povećanju minimalne plaće. Nije mu jasno zašto se bore protiv toga kad ljudi s time "ne žive, nego preživljavaju". Kritike poslodavaca nazvao je sramotnima.

– Vlada nizom mjera ide u korist tih istih gospodarstvenika, da im olakša i konkurentnost i preživljavanje u ovako teškoj krizi, ali onda se nemaju pravo žaliti ako Vlada prebacivanje tereta na građane pokušava na neki način zaštititi barem minimalnu plaću koja nije dovoljna za bilo kakav pristojan život obitelji i od toga nećemo odustati. A oni moraju polako shvatiti da mogu tražiti dodatne mjere o kojima će Vlada razgovarati kada su u pitanju prihvatljiviji uvjeti poslovanja. Nemaju pravo građane činiti gladnima, sramotno – kazao je Linić. Prema novom zakonu minimalna plaća trebala bi se povećati za 170 kuna te bi iznosila 2984,78 kuna.

Linić je rekao i da je poznato da postoji "vječiti sukob između udruge poslodavaca i sindikata na temu minimalne plaće". – S obzirom na to da je Vlada u protekloj godini zaista nastojala urediti cijene u energetici, pa smo samim time podigli cijene, da je Vlada rješavajući potpore gospodarstvu i bitku za njenu konkurentnost građanima podigla dva indeksna poena PDV, onda smatramo da je u redu i da građane zaštitimo i minimalnom plaćom – rekao je Linić te dodao kako poslodavci moraju sada objasniti zašto se bore protiv minimalne plaće. Naveo je i sve što je ova Vlada napravila kako bi gospodarstvenicima olakšala poslovanje.

>>Prvi poraz Linića: Ustavni sud prihvatio tužbu HUP-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije