Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZ

Liječnici šalju važno upozorenje: 'Ne uzimajte jod na svoju ruku, nuspojave su opasne'

03.03.2022.
u 08:35

Prema protokolima Svjetske zdravstvene organizacije, u slučaju nuklearnog incidenta, kalijev jodid se daje stanovništvu u krugu od 15 ili 20 km od samog incidenta i to u vrlo visokim jednokratnim dozama.

Zbog ruskih prijetnji nuklearnim oružjem, u Hrvatskoj je zabilježena povećana potražnja za kupnjom tableta kalijevog jodida.

Hrvatska liječnička komora upozorava hrvatske građane da se ove tablete izdaju isključivo na liječnički recept, da je opasno da ih građani sami sebi daju i doziraju te da trenutačno ne postoji nikakva zdravstvena potreba za njihovim uzimanjem. Naime, tablete joda mogu izazvati opasne nuspojave, a u slučaju nuklearnog incidenta one nisu lijek koji se koristi za cijelo stanovništvo. Liječnička komora mora istaknuti da veće doze joda u organizmu mogu izazvati različite poremećaje funkcije štitnjače – hipotireozu, hipertireozu ili blokadu rada štitnjače, a mogu izazvati i jake alergijske reakcije.

Prema protokolima Svjetske zdravstvene organizacije, u slučaju nuklearnog incidenta, kalijev jodid daje se stanovništvu u krugu od 15 ili 20 km od samog incidenta i to u vrlo visokim jednokratnim dozama. Ove tablete tada, zasićujući štitnjaču jodom, sprečavaju unos radioaktivnog joda u nju. Tablete se daju ciljano djeci, trudnicama i mlađima od 40 godina nakon incidenta, jer kod te populacije u tom slučaju postoji povećana opasnost od razvoja raka štitnjače. Važno je stoga osigurati da, u tom slučaju, najosjetljivije skupine (trudnice i djeca do 18 godina te populacija do 40 godina) dobiju dozu stabilnog joda na unaprijed određenim punktovima.

Glede dodataka prehrani koji sadrže male, nutritivne doze joda (ispod 1 mg), a koji se mogu bezreceptno kupiti u ljekarnama, Komora naglašava da je njihovo uzimanje prije takvih incidenata potpuno besmisleno i beskorisno.

Komentara 12

Avatar ZigiMarley
ZigiMarley
08:45 03.03.2022.

Inače, jod se mora uzimati svakodnevno, kroz hranu ili kao dodatak prehrani, zbog cjelokupnog zdravlja. Ne zbog štitnjače. A jod vam neće pomoći kad rukne nuklearna bomba, nije to Černobil. Zanimljivo je kako 'doktori' zabranjuju sve kaj je korisno za zdravlje. Brinu se da ne ostanu bez posla možda? :-)

DU
Deleted user
09:10 03.03.2022.

Danas sam saznala da su ljekarne počele stavljati i takve proizvode u prodaju, a izdaju se isključivo na liječnički recept. Znači, liječnici to prepisuju, a oni znaju valjda zašto i kome. Mučno mi je ovih dana bilo čitati ismijavanje sa Hrvatima da su ovakvi i onakvi, ma užas. Slovenci i inače u krugu, nekih 10 km čini mi se, oko nuklearke Krško svake 3 godine (radi isteka roka trajanja) daju nanovo stanovništvu tablete kalij jodida i to ide preko njihovog zdravstva. Nas ovdje treba educirati i to je dužnost visokoobrazovanih, a ne običan narod ismijavati. Visokoobrazovani se također trebaju pobrinuti da Hrvatska bude pripravna na bilo kakvu katastrofu pa makar se nikad ne desila. Neovisno o ovom ratu, Krško je nekih 30-tak km do početka područja Zagreba, a ima i neka nuklearka u Mađarskoj, a bliže Hrvatskoj.

VL
vlada1
10:13 03.03.2022.

Dolazi prolječe, povećava se koncentracija peluda u zraku, trba uzeti preventivno ljekove protiv alergije, moguće su i upale sinusa, postoji mogučnost da če nam ljećnik prepisati antibiotik ,zato bi morali odmah preventivno uzeti probiotik da ne poremeromo crijevnu floru......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije