Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kurz program predstavio na brdu gdje su razbijeni Turci

Jasno je kako će prioritet nove koalicije biti stroža politika protiv migranata i radikalnog islamizma, ali i ekonomsko jačanje Austrije
19. prosinca 2017. u 11:49 5 komentara 1114 prikaza
Sebastian Kurz
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Simbolično, na Kahlenbergu, brdu iznad Beča, istom mjestu gdje su 1683. godine vojske Habsburške monarhije potpomognute poljsko-litavskim snagama na čelu s poljskim kraljem Janom III. Sobjeskim razbile otomansku opsadu Beča, potpisali su koalicijski sporazum čelnik Austrijske narodne stranke (ÖVP), Sebastian Kurz i prvi čovjek Slobodarske stranke (FPÖ), Heinz-Christian Strache o novoj austrijskoj vladi.

Silvije Tomašević Beč s novom vladom Kurz-Strache skreće prema istoku

Teret Jörga Haidera

Baš kao što su najavljivali i u programima tijekom predizborne kampanje ovom simboličnom gestom pokazali su kako će prioritet nove austrijske vlada biti, uz najavljene gospodarske mjere i reformu mirovinskog sustava, jačanje borbe protiv, kako kažu, političkog islama i ograničavanja broja migranata i njihovih prava.

Jučerašnjom prisegom Sebastiana Kurza, s trideset i jednom navršenom godinom najmlađeg kancelara u austrijskoj povijesti, konzervativno-desna koalicija postala je stvarnost.

U kratkoj izjavi nakon prisege Kurz je još jednom potvrdio austrijski europski put, kazavši i kako se raduje suradnji s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, iako ju je donedavno žestoko kritizirao ponajviše zbog politike otvorenih vrata prema migrantima.

Koalicijski partneri obećali su građanima i snažnije sigurnosne mjere i veće kazne za najteža kriminalna djela, porezne olakšice i smanjenje PDV-a sa sadašnjih 13 na 10 posto, kao i mirovinsku reformu i povećanje mirovina i plaća.

Narodnjačko-slobodarska vlada usuglasila je svoje stavove o protivljenju nuklearnim elektranama i prelasku na obnovljive izvore energije do 2030. godine. Austrija trenutačno iz tih izvora dobiva oko 33 posto energije. Sebastian Kurz i Heinz-Christian Strache odbacili su bilo kakvu mogućnost “Öxita” odnosno izlaska Austrije iz Europske unije, iako je i ta opcija spominjana u predizbornoj kampanji.

Slobodarska stranka osim mjesta vicekancelara u novoj vladi imat će šest ministarskih mjesta, između ostalog ministre vanjskih i unutarnjih poslova te obrane.

Svečana prisega novog austrijskog kabineta nije prošla bez prosvjeda na ulicama Beča gdje su ljevičarski demonstranti, njih oko šest tisuća, negodovali prije svega zbog ulaska desno-populističkog FPÖ-a u vladu, uspoređujući Slobodarsku stranku s nacistima.

Ne treba zaboraviti kako je koalicija narodnjaka i Slobodarske stranke već jednom formirala vladu, i to prije sedamnaest godina, nakon izbora održanih 2000. godine, kada je na čelu FPÖ-a bio za austrijsku, ali i europsku javnost, previše radikalni Jörg Haider.

Tada su na ulice Beča i drugih austrijskih gradova izašle stotine tisuća ljudi, a politički pritisak izvršile su i države članice Europske unije koje su Austriju stavile u jednu vrstu izolacije zbog Haiderove anti-EU politike, što je rezultiralo raspadom vladajuće koalicije.

Sebastian Kurz i Heinz-Christian Strache Ušli u vladu Trijumf austrijske desnice: Haiderov nasljednik vicekancelar

Haider je pet godina poslije odstupio s mjesta predsjednika Slobodarske stranke na čijem ga je čelu zamijenio upravo danas imenovani vicekancelar Austrije Heinz-Christian Strache.

Pomoć najslabijima

No i okolnosti u kojima se Austrija i Europa općenito nalaze od tih su se godina radikalno promijenile, pa za razliku od 2000. godine današnju koaliciju podržava 60 posto građana, a i FPÖ je malo ublažio svoje stavove i retoriku.

Upravo je zato u pravcu tolerancije i umjerenije politike poruku nakon kancelarove prisege poslao austrijski predsjednik Alexander van der Bellen koji je poručio kako je zadaća nove vlade brinuti se za sve austrijske građane.

– U demokraciji su dozvoljena različita mišljenja. Vrijednost jednog društva mjeri se po tome kako se ono odnosi prema najslabijima – kazao je Van der Bellen, bivši čelnik Zelenih, aludirajući na najavljenu strožu politiku prema useljenicima i azilantima.

Austrijski predsjednik inače se otvoreno, upravo iz tih razloga, protivio ulasku Slobodarske stranke u koalicijsku vladu.

Sebastian Kurz i Heinz-Christian Strache U ime RH Plenković čestitao novom austrijskom kancelaru Kurzu Angela Merkel OKLIJEVANJE Stisnuta Macronom i Kurzom, Merkel mora prestati ‘merklati’ Nova karta Europe Na krilima populista i straha od migranata desnica osvaja EU

Ključne točke programa

1. Vanjska politika i Europska unija

Nova vlada deklarirala se kao proeuropska, no ipak traži više autonomije državama članicama kod donošenja nekih zakona

2. Sigurnost

Prioritet je borba protiv političkog islama, a traže se i veće kazne za nasilje i seksualne zločine. Povećat će se i broj policajaca

3. Socijalna politika

Predviđen je rast mirovina i plaća, a istovremeno se smanjuju prava migranata kao i minimalna primanja za azilante

4. Zaštita okoliša

Zabrana nuklearnih elektrana ostaje na snazi, a planom se predviđa prelazak na obnovljive izvore energije do 2030. godine

5. Porezne olakšice i pomoć za djecu

Za svako dijete obitelj bi trebala imati poreznu olakšicu od 1500 eura godišnje, a PDV bi trebao pasti s 13 na 10 posto

6. Jasno NE izlasku iz Unije

Koalicijski partneri, iako se to u kampanji spominjalo, jasno su poručili kako neće biti “Öxita”, odnosno izlaska Austrije iz EU

 

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
  • hegedus:

    Fašisti! Desničari! Nacionalisti! - već čujem naše dežurne udruge i zabrinute 'proeuropske' aktiviste. Da je bar nama ovakva vlada! Bravo Austrija, budiš se iz sna!

  • KaraMarko:

    Bravo za Austriju... prava drzava, a ne ova muslimanska Njemacka polupana...

  • Deleted user:

    Daj Bože da i kod nas dođe desna vlada na vlast i poveže se u Višegradsko-Austrijsku skupinu dakle s Poljacima, Česima, Slovacima, Mađarima i Austrijancima gdje prirodno pripadamo.