Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.12.2017. u 08:01

Desničarske stranke ujedinjuju antiislamski stavovi i nacionalni suverenitet

Domaćin je sastanka europske desnice u Pragu Tomio Okamura, japansko-moravski čelnik pokreta Sloboda i izravna demokracija (SPD), osnovanog 2015.

Okamura je rođen 1972. u Tokiju. Otac mu je napola Japanac, napola Korejac, a majka Moravka. Svojom protuislamskom politikom osvojio je nevjerojatan broj glasova (10,6%) premda se računa da u Češkoj ima između tri i 20 tisuća muslimana, što je gotovo zanemarivo u odnosu na više od 10 milijuna stanovnika. Japanac tumači Česima kako se treba boriti protiv islama! Drugi sudionik desničarskog skupa u Pragu nizozemski je desničar Geert Wilders. Njega i u Nizozemskoj, kao i na izletima izvan zemlje, mora čuvati policija jer je, nakon što je Kuran usporedio s Hitlerovim Mein Kampfom 2007., dobio prijetnje smrću. U Prag je pozvana i Marine Le Pen, čelnica francuske Nacionalne fronte, koja bi htjela voditi Pokret za Europu nacija i sloboda (MENL) u čijem se sastavu u Europskom parlamentu nalaze desničarske i ksenofobne stranke iz Bugarske, Slovenije, Poljske… No, kako piše Le Figaro, Marine Le Pen neće se kandidirati na europskim izborima 2019.

Na sastanak u Prag Japanac Okamura pozvao je i britanski UKIP, talijansku Sjevernu ligu, njemački AfD, austrijsku Slobodarsku stranku (FPÖ)… A upravo je u Beču desničarski FPÖ ušao u vladu mladog pučanina (ÖVP) Sebastiana Kurza. Stranka FPÖ dobila je ministre unutarnjih i vanjskih poslova te obrane, a potpredsjednik vlade njezin je čelnik Heinz-Christian Strache. Nova crno-plava austrijska koalicija skreće prema istoku, odnosno državama tzv. Višegradske skupine koje odbacuju bilo kakvu imigraciju.

Desničarske stranke namjeravaju se ujediniti, ali prema dosadašnjem držanju, teško će ostvariti jedinstvenu i zajedničku platformu. Ujedinjuju ih antiislamski stavovi te ideja nacionalnog suvereniteta, ali i o tome imaju različita mišljenja i planove.

Pogledajte Sebastiana Kurza:

1/13

Nastaje osovina Beč – Prag – Varšava koja se udaljuje od temeljnih europskih vrijednosti. Bit će zanimljivo vidjeti austrijsku vladu na djelu i koliko će ona utjecati na kretanja u drugim državama EU.

Komentara 8

PR
prajdali100
09:13 17.12.2017.

Pa "moj"Silvije oni upravo brane europske vrijednosti !!! Nažalost i pored očiju vi ste slijep čovjek.

Avatar Django
Django
11:12 17.12.2017.

Interesantno. Svi mediji nas uvjeravaju kako je u Hrvatskoj opasno nabujao desni radikalizam i ekstremizam, a na ovom skupu u Pragu nema nikoga iz Hrvatske.

CR
croban1111
10:37 17.12.2017.

I taj Silvije je predstavljao hrvatsku državu u Vatikanu.Meni se čini da je u tome imala prste Udba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije