Naslovnica Vijesti Hrvatska

Učenici neće biti vaši taoci

I Jokić odgovorio Hasanbegoviću: “Hvala na doprinosu kurikularnoj reformi”
18. siječnja 2018. u 08:48 19 komentara 2717 prikaza
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Najprije su, na čelu s gradonačelnikom Zagreba, članovi stranke Rada i solidarnosti osporavali zakonsku osnovu po kojoj se uvodi informatika, osporavali su i nastavnike koji bi nakon jednogodišnje edukacije trebali predavati informatiku, a jučer su za vrijeme aktualnog saborskog prijepodneva prestali osporavati do jučer branjene teze i koncentrirali se na edukatore i javnu nabavu opreme u školama nužne za obvezan sat informatike.

Milan Bandić ODGOVOR Bandić: Ne znam zakaj se Divjak upikala, mi smo za vjeronauk i informatiku

Nabava im je najveći problem

Iako nespretno artikulirana, pitanja su očigledno iznjedrila najveći problem koji žulja Milana Bandića – činjenicu da će svaka škola sama nabavljati opremu po iskazanoj procjeni koju je trebala dostaviti Ministarstvu obrazovanja.

– Da ja tako provodim javnu nabavu – kazao je Bandić – već bih bio u Gajevoj ulici.

Zastupnik Kažimir Varda (Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti) pitao je ministricu Divjak zašto se nije išlo u objedinjeni postupak nabave potrebne opreme, naglašavajući da ne osporava odluku o uvođenju informatike, koja je, čini se, zasmetala samo šefu stranke Bandiću.

– Sve škole iskazale su svoje potrebe, prema tome rađena je lista prioriteta, lista škola koje će prve biti opremane. Opremu će nabavljati same, jer ravnatelji najbolje znaju što je u njihovim učionicama potrebno –rekli su u Ministarstvu obrazovanja. Zastupnici koji su nakon sedam mjeseci šutnje odlučili sada u pitanje dovesti informatiku, svojim krivo postavljenim pitanjima ne bune samo one kojima su pitanja upućena nego i cijelu javnost brkajući osnovne pojmove. Tako su bandićevci i jučer u pitanje doveli sedamdesetak edukatora koji će educirati nastavnike. A zapravo sedamdesetak novih profesora koji će se zaposliti u hrvatskim školama, ne edukatora, kako bi informatika kao obvezni predmet zaživjela u svim školama.

– Nije mi problem odgovarati na konstruktivne kritike, ali sve učestaliji neartikulirani napadi raznih ekstrema i interesnih skupina na moj tim očito znače da radimo nešto dobro. Sve u svemu, djeca neće biti taoci partikularnih interesa – odgovorila je na prozivanja ministrica Blaženka Divjak.

Hasanbegović ocijenio Divjak

Jučer je za vrijeme aktualca dobila jedinicu od Zlatka Hasanbegovića koji je svoje pitanje usmjerio na kurikul povijesti.

– Povjesničari su ocijenili kurikulum neprihvatljivim. Vi ste u međuvremenu izabrali ekipu na tragu Jokića i Budaka. Kada ćete raspisati poziv ili natječaj za novu radnu skupinu za povijest? – pitao je Hasanbegović. A novog natječaja za radnu skupinu nema niti je u planu! Dapače, i kurikul povijesti bio je na raspravi, a sada je na recenziji u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti.

– Razmislite o formulaciji kada nekoliko stotina stručnjaka i profesora etiketirate tako kako ih etiketirate. Svi oni koji su radili na tome i nisu se svrstali ni uz koju opciju, zaslužuju da im na tome zahvalite – odgovorila je Divjak Hasanbegoviću.

A odgovor, ali ironičan, dobio je i od Borisa Jokića, prvog voditelja Ekspertne radne skupine:

– Još se jednom zahvaljujem gospodinu Hasanbegoviću na doprinosu reformi zbog koje su dva puta na ulice izišli deseci tisuća građana. Drago mi je da je njegov rad na reformi pomogao tome.

Pogledajte galeriju: Prosvjedi zbog kurikularne reforme

1 / 13
reforma školstva
Bandić LANA KOVAČEVIĆ Informatika i vjeronauk uznemirili Milana Bandića Arena Zagreb 'DUGOVI NISU PODMIRENI' Oppenheim otkrio hoće li Bandiću zabraniti ulaz u Arenu Područna osnovna škola Vidovec Novi natječaj Ponovno se bira šef ekspertne skupine za obrazovnu reformu
Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
  • RuzaSapina56@gmail.com:

    Zašto kurkularnu reformu Hrvatske ne provode Hrvatski stručnjaci i intelektualci?

  • pepomacan:

    Hahaha!! Divjakica o interesnim skupinama i "neartikuliranim napadima raznih ekstrema i interesnih skupina" na njen tim!! Interesna skupina je upravo HNS i Divjakica koja govori o nekoliko stotina stručnjaka, koji se kao "nisu svrstali ni uz jednu opciju"!! Pa što ... prikaži još! ona misli da smo se svi najeli ludih gljiva??? Upravo je Budak-Jokićev tim do kraja ideološki svrstan i dekretom "izabran", zapravo postavljen od politike-SDP-a i Milanovića!! Ona opet želi postaviti u "stručne" timove sve lijevo liberalne članove, a posebno voditelje stručnih skupina!! Zato su klevetama i podmetanjima eliminirali proesoricu Dijanu Vican i po medijima pljuju po Jasminki Buljan Culej i drugima koji se ne "uklapaju" u liberalno lijevu opciju!!

  • lolalola15:

    na žalost, mi smo taoci ove ministrice i njenih interesa....