Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEODGOVORNO PONAŠANJE

Kršio mjere više puta i kažnjen s 30.000 kuna

Ilustracija
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
09.04.2020.
u 22:04

Dok policija provjerava nove e-propusnice, šest osoba već je kazneno prijavljeno zbog krivotvorenja propusnica

Pandemija koronavirusa svima je nametnula restriktivniji način života, a neki građani se s tim restrikcijama, ako je suditi po svakodnevnim policijskim izvješćima, izuzetno teško nose. Posljednji takav primjer zbio se u Zadru, gdje je pijani 38-godišnjak očito pomislio da bi se mogao malo “našaliti” sa svojim susjedima. Pa je počeo vikati, a zatim i pljuvati po vratima zgrade.

Imam koronu! Imam koronu! I sve ću vas zaraziti! A zatim i zapaliti! – vikao je 38-godišnjak.

Zbog njegova vikanja netko je pozvao policiju, koja je promptno došla po njega. Prvo je ustanovila da je pijan jer mu je u krvi izmjereno 1,98 promila, a zatim ga je i privela. Uz već standardnu prijavu, koja se podnosi u ovakvim situacijama, onu za remećenja javnog reda i mira, 38-godišnjak je prijavljen i za širenje lažnih vijesti. I tako se pridružio svima onima koji su zbog vikanja na ulici ili objavljivanja postova na društvenim mrežama prijavljeni zbog širenja lažnih glasina.

Prema podacima MUP-a, do Zadranina, kojeg će njegova pijana “šala” po svemu sudeći skupo stajati, zbog širenja lažnih informacija o COVID-19, prekršajno je prijavljeno 15 osoba. Policija je protiv njih podnijela optužne prijedloge, a o kaznama koje će im biti izrečene odlučivat će mjerodavni prekršajni sudovi.

Osim zbog širenja lažnih informacija, policija je počela kazneno prijavljivati i osobe koje krše samoizolaciju, i to u situacijama kada se ustanovi da svojim ponašanjem ugrožavaju zdravlje drugih ljudi. Do sada su tako zbog širenja zaraznih bolesti kazneno prijavljene tri osobe, dok je jedna osoba kazneno prijavljena zbog poticanja na širenje i prenošenje zaraznih bolesti. Među onima koji su kazneno prijavljeni je i stariji bračni par koji je prije desetak dana došao na benzinsku pumpu u Zagrebu, gdje su koristili WC, a nakon toga su osoblju pumpe priopćili da su pozitivni na COVID-19.

Da se mjere samoizolacije krše, Stožer civilne zaštite upozorava svakodnevno, pa je tako do sada MUP zaprimio više od 3600 dojava građana, nakon čega je ustanovljeno da je oko 1200 građana prekršilo nametnute im mjere. Razlozi za to su razni, a ljudi koji su uhvaćeni u tom prekršaju, uglavnom su se pravdali da su morali ići nešto obaviti, da su morali k doktoru, u trgovinu ili po lijekove. A bilo je i onih koji su pomislili da je boravak u samoizolaciji dušu dao za putovanje iz jednog u drugo mjesto iako je već 10-ak dana zabranjeno napuštanje mjesta boravišta bez posebne propusnice.

No neki su se dosjetili kako doskočiti i toj restrikciji pa je šest osoba kazneno prijavljeno i zbog krivotvorenja propusnica. Inače, policija je ta koja provjerava krše li građani mjere samoizolacije, a nakon što na terenu ustanove kakvo je stvarno stanje, o tome izvješćuju Državni inspektorat. Oni su zaduženi za ispisivanje i naplaćivanje nemalih kazni, koje su od 8000 kuna naviše. Državni inspektorat je do sada naplatio malo više od 136.000 kuna od kazni, a imali su i rekordera koji je zbog opetovanog kršenja nametnutih mu mjera kažnjen s 30.000 kuna.

VIDEO Božinović: Zahtjev za E-propusnice podnijelo i 28 osoba koje su COVID pozitivne

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Motorhead
Motorhead
22:38 09.04.2020.

Metak u čelendru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije