Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAHLADILI ODNOSI

Kritike nisu bile na račun Vlade, nego Kujundžića

Andrej Plenković nazočio svečanoj sjednici Općine Ljubešćica
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/2
06.08.2019.
u 21:16

I Banski dvori i Pantovčak negiraju zahladnjenje odnosa na koje upućuju posljednji intervjui koje je dala predsjednica Republike kritizirajući poreznu reformu i rekonstrukciju Vlade

Izvori bliski premijeru Andreju Plenkoviću i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović jednodušno su se jučer trudili objasniti kako nema novih zahladnjenja između Pantovčaka i Banskih dvora. Iako je predsjednica u posljednjim intervjuima kritizirala Vladinu poreznu reformu, kao i to što Plenković u rekonstrukciji svoje Vlade nije smijenio i ministra zdravstva Milana Kujundžića, izvor iz HDZ-a blizak predsjednici uvjeravao nas je da odnosi “nikad nisu bili bolji”.

– Komunikacija između predsjednice i premijera redovita je i siguran sam da možemo očekivati stopostotnu podršku Vlade i HDZ-a njezinoj kandidaturi – kazao je taj dužnosnik.

Tvrdnja o “nikad boljoj komunikaciji” zvuči slabo uvjerljivo na dan kada je predsjednica u Kninu objavila kandidaturu za još jedan mandat na Pantovčaku iako je premijer samo dan prije iz Sinja uvjeravao kako to “neće biti sutra”. Ipak, i u Plenkovićevu najbližem krugu tvrde kako nesporazuma nema.

– Plenković se samo nadovezao na priopćenje koje je s Pantovčaka pušteno u lipnju, da će predsjednica kandidaturu objaviti nakon proslave Dana pobjede i činjenica je da kandidatura još nije formalno objavljena – objašnjavaju izvori bliski Plenkoviću. Jednakim žarom relativiziraju i predsjedničine kritike na račun rekonstrukcije Vlade i kritika porezne reforme.

Tumače kako je predsjednica u načelu pozdravila i jedan i drugi potez, a njezine kritike na račun ministra zdravstva tumače kao kritiku na račun Kujundžića, a ne Vlade. Plenkovićevi suradnici podsjećaju da je Kujundžić kao protukandidat na predsjedničkim izborima prije pet godina oštro kritizirao Kolindu Grabar-Kitarović, ali i da je nedavno pohvalno govorio o ideji njezina kandidata Miroslava Škore o proširenju predsjedničkih ovlasti. Iste razloge zategnutih odnosa između predsjednice i Milana Kujundžića navodi i HDZ-ovac blizak Kolindi Grabar-Kitarović, no on dodaje kako su na Pantovčaku sigurno svjesni da se i sam premijer do zadnjeg trena lomio oko Kujundžićeve smjene. Ističe i da je predsjednica, koja je i sama pacijentica, nezadovoljna stanjem u zdravstvu.

– Osim toga, ona je u izuzetno dobrom odnosu s medicinskim sestrama, to je grupacija koja je beskrajno voli i podržava. Od njih je dobila brojne pritužbe na stanje u zdravstvu i ona to ne može zanemariti – kaže naš izvor. A aktualnoj predsjednici podrška dolazi i iz krugova u HDZ-u koji nisu bliski Plenkoviću. Davor Ivo Stier tako je jučer kazao kako je uvjeren u njezinu pobjedu, a i drugi u toj stranci poručuju da predsjednica može očekivati jedinstvenu potporu HDZ-a. 

Komentara 5

RI
rimac444
21:22 06.08.2019.

Udbaški mediji bolesno su opterećeni kako bi napakostili predsjednici, očito bez uvijanja rade za bahatog psihopata, to je njihov kandidat.

ZO
Zooltan
05:25 07.08.2019.

Puna podrška predsjednici

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
10:59 07.08.2019.

Kujundžić je preuzeo ministarstvo u uvjetima ogromnih dugova bolnica, novih skupina na teret zdravstvenog osiguranja koje nisu uplatile ništa tokom radnog vijeka, ogromnom razlikom u primanjima liječnika i medicinskih sestara u usporedbi s drugim državama i otvaranjem EU za prijem Hrvata. Što je mogao uraditi bez jake materijalne i financijske podrške? Da li je dobio takvu podršku? Uradio je što je mogao, ugovorio da bolnica u Mostaru prima hitne slučajeve iz doline Neretve, ugovorio je i skuplje i rijetke lijekove, nagazio je na ogroman odljev novaca u privatne svrhe kojeg je ugovorio jedan drugi HDZ-ov ministar zdravstva. Sam je i dalje u struci i radi kao liječnik i u bolnici i u operativnoj sali jer očito je dovoljno pametan i shvaća da je politika prevrtljiva. Njegov trud je u ovim uvjetima bez šire podrške otišao u bescjenje a da problem nije u njemu osobno. Zanimljivo je da mu niti liječnička komora ne daje podršku već djeluje kao paralelno paradržavno tijelo što nije prihvatljivo, pogotovo kad iz politikantskih ambicija podvaljuju ministru. Bit će mi žao ako Kujundžić ne provede svoj cijeli mandat i časno se oprosti nakon novih izbora, jer ovakva situacija potroši čovjeka tko god on bio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije