Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najmlađi podvodni arheološki istraživač

Kristijan Gligora (16): U osmom razredu otkrio sam potopljenu antičku rivu blizu Gajca

Pag: Turisti?ka patrola Mandre
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/4
30.06.2023.
u 16:49

Mogu izdržati i do dvije minute ispod površine, a ronim i po buri, jugu, tramontani, levantu, najljepše je na bonaci... Jedino ne ronim kada je nevera, kaže Kristijan

Kristijan Gligora (16) najmlađi je, gotovo sigurno, podvodni istraživač na svijetu. Ni Google ne poznaje ronioca koji je već s nepunih 13 godina otkrio prva arheološka nalazišta u podmorju, a njemu je to oko Mandri na otoku Pagu gotovo kao dobar dan. Jedno, drugo, treće... samo reda podvodna otkrića – antičke rive, antičke brodove, naselja iz kasnog brončanog doba. I sva priznata od arheološke struke.

Prije sam zaronio nego što sam prohodao, s mamom Sandrom kupao bih se na plaži i kad bih vidio tatu u moru, doplivao bih do njega s plivaricama na rukama te bih ga zagrlio s leđa oko vrata i on bi mi prstom pokazivao ribice, školjke i ostale morske organizme. Tata roni već više od 40 godina, no još čekamo da i on nešto otkrije – smije se Kristijan, učenik zadarske Tehničke škole, koji je baš neki dan završio drugi razred strojarsko-računalnog smjera.

Pronašao i antički brod

Što vas vuče ispod površine mora?

– Lijepo je... Vidim ribice, boje su specifične, sve nijanse tamnoplave, a dolje morske trave, bijeli koralji, pa i crveni. Osjećam se ispunjeno. Rođen sam u Mandrama, kraj mora, i svaki dan imam priliku zaroniti. Istraživati. Dolje sam ja sretan – govori mladi Gligora.

VEZANI ČLANCI:

Iskusniji ronioci tim su putovima prošli mnogo puta, neki i stotinama, no nitko nije uočio ono što i Kristijan.

– Vjerojatno imam oko za detalje. Kad mi je bilo šest godina, tražili su u mjestu neki zlatni lančić koji je izgubio turist u akvaparku. Ja sam sa svojom malom ronilačkom maskom i malim perajama zaronio i našao ga taj čas iako ga je već desetak ljudi tražilo. Računao sam, a nisam tada znao ni računati, da moram biti okrenut tako da mi ispod vode uvijek sunčeve zrake tuku u lice i samo sam čekao da mi zlato "namigne". Izvadio sam taj zlatni lanac, procijenili su ga poslije na 3000 eura, pa ga ostavio na plaži i otišao se dalje igrati. Roniti...

Koja ste sve arheološka nalazišta otkrili?

– Potopljenu antičku rivu blizu Gajca u uvali Girenica pronašao sam s 13 godina. Vidio sam ispod sebe kamenjar, tamo negdje na dva i pol metra, a na njemu komade cigle i amfora. Lončarija, terakota, glinene crvenkastosmeđe posude. Zvao sam, kako nalaže i procedura, svog instruktora Vedrana Dorušića iz ronilačkog centra Foka, on je rekao da ništa ne diram te je kamerom snimio mjesto te smo fotografije poslali gospođi Ireni Rossi u restauratorski zavod u Zadar. Ona je potvrdila da je to – moje nalazište, da sam ga prvi prijavio. Tu je počela avantura.

Što je slijedilo?

– Već s 14 godina pronašao sam antički brod s južne strane otoka Mauna, na dubini od četiri metra. Bio je brodolom, prvo sam uočio nakupine amfora, a zatim, kad smo krenuli dublje, pronašli smo i rasutu po dnu brodsku kuhinju, klasičnu ciglu u brodskom trupu, što je bio dokaz da je to bila kuhinja. Kao, recimo, krušna peć u kojoj danas pečemo pizzu, tako je izgledala kuhinja tog broda koji je kraj Paga plovio između 1. i 3. stoljeća...

VEZANI ČLANCI:

Koje vam je bilo treće otkriće?

– Prošle jeseni između Mandri i Gajca, kod otočića Mišnjak, roneći sam uočio – zid. Odmah je bilo vidljivo da je taj zid, a bio je na dubini između 3,90 i 2,10 metara – djelo ljudskih ruku. I to 150 metara od obale. Pronašao sam i kamene vaze i posude s neobičnim špičastim dnom, a profesor Mate Parica s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru potvrdio mi je da je i on već pronašao neke ostatke na kopnu te je uveo i ovo moje podvodno otkriće kao dopunu istraživanja. Ispostavilo se da je to nalazište staro između 3000 i 3300 godina, dakle iz kasnog brončanog doba...

Što na vaša otkrića kažu kolege iz razreda?

Iznenađeni su i moji prijatelji, nije da baš svaki dan netko toliko mlad, i to svako malo, pronađe nešto u arheologiji, a kamoli pod morem.

S otoka ste Paga, kada se dižete ujutro za odlazak u školu?

– U 5.20 zvoni budilica, u 5.45 sam na autobusu, u 8.00 u školi. Poslije ručam pa tamo iza 16 sati uzmem masku i peraje te zaronim. I nema me četiri sata.

Sve na dah?

– Tako je. Mogu izdržati i do dvije minute ispod površine, a ronim i po buri, jugu, tramontani, levantu, najljepše je na bonaci... Jedino ne ronim kada je nevera.

VEZANI ČLANCI:

Bojim se samo glisera

Što nosite na zaron?

– Već s 14 godina Decathlon me angažirao za manekena svoje ronilačke opreme Subea pa imam njihovu masku, odijelo, peraje. Ljeti sam u neoprenskom odijelu od pet, a zimi od deset milimetara. Ronim, a otac mi često pravi društvo, sve do kraja studenog.

Je li vas strah pod vodom?

– Samo glisera. Neki glisiraju blizu obale, nije ih briga za pravila, neki ih i ne znaju, i to je nama roniocima problem. Pazimo jedni na druge, a uostalom, i važno je reći da se ne roni plućima, već glavom. Ne odlazimo nikad do krajnjih granica, čovjek se ne osjeća isto svaki dan, a treba roniti – i sutra. Organizirao sam dvije akcije čišćenja podmorja, jednu u mojim Mandrama, a drugu u ACI marini Šimuni te me ACI d.d. potpomaže u mojim istraživanjima kao i ekologiji. Organiziram krajem ljeta čišćenje podmorja ispred grada Paga, doći će ronioci i iz inozemstva, a novac koji skupimo ići će za pomoć i liječenje teško bolesne djece, dvojici prijatelja s otoka, jedan je iz moje škole...

VIDEO Arheolog otkrio ostatke američkog bombardera iz II. svjetskog rata u blizini Šibenika

Komentara 1

AR
arwin
17:28 30.06.2023.

Znači već su stari Grci i Rimljani toliko zagađivali i vozili se po Pagu da se more dignulo 2 metra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije