Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Senzacija u Karlovcu

Arheološko blago nađeno u 100 grobova uglednih građana

Karlovac: Vrijedno arheološko nalazište u Crkvi Presvetog Trojstva
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/6
21.06.2023.
u 11:22

U sklopu obnove karlovačke crkve Presvete Trojice, najstarijeg crkvenog objekta u karlovačkoj Zvijezdi, nađeno je niz vrijednih predmeta, nakita, zlatnog i srebrbog prstenja, krunica, te oslik iz 18. stoljeća na svodu crkve

U sklopu konstruktivne obnove karlovačke crkve Presvete Trojice, najstarijeg crkvenog objekta u karlovačkoj Zvijezdi, nakon potresa, arheolozi su naišli na vrijedan nalaz – više od stotinu grobova u kripti ispod poda crkve.

– Otkrili smo grobove koji su nastajali u četiri faze, mahom je riječ o važnijim ljudima u nekom kontekstu društva. To vidimo po bogatim nalazima, točnije više od 350 metalnih nalaza; nakitu, prstenju, krunicama, odjevnim dodacima, zlatnim, srebrnim, brončanim. Sve to će krasiti zbirku koja će ispričati lijepu priču o prošlosti Karlovca. Grobova ima i više, no neće svi moći biti istraženi s obzirom na to da se nalaze ispod temelja. Na brojnim objektima gdje smo radili istraživanja kripte su zidane od opeke, no ove su građene od kamena, vjerojatno zbog problema s podzemnim vodama – pojasnio je arheolog Goran Skelac iz tvrtke Geoarheo.

Istaknuo je da najstariji nalaz seže u najraniju povijest Karlovca, oko 1590. godinu, a svjedoče o 230 godina uređenja dogradnje crkve te groblja u unutrašnjosti crkve koje je zatvoreno po otvaranju gradskog groblja Dubovac. Sonja Kočevar iz Konzervatorskog odjela kazala je da je u obnovi prioritet bila sanacija bačvastog svoda i češke kape nad svetištem gdje su tijekom sondiranja otkriveni i stariji oslici.

– Otkrili smo vrijedan likovni sloj koji se odmah pripisivao u sredinu 18. st., iako postoje mišljenja da se može raditi i o franjevcu Prokopiju Godleru koji je crkvu oslikavao sredinom 19. stoljeća, ali u maniri starih majstora. Oslik je izuzetne likovne kvalitete i svrstavamo ga u red najkvalitetnijih unutar kompleksa.

Nalazi se iznad svetišta, ima oko 50 kvadrata, u središtu je okvir s cvijećem, a okolo su likovi četiri evanđelista i četiri anđela s grbovima. U lađi crkve nađeni su brojni nalazi koji svjedoče o povijesti franjevačkog samostana i samoga grada. Pronađen je prvi pod od opeke, pod najstarije crkve iz vremena nastanka Zvijezde kada je na ovom mjestu bila upola manja crkva.

Na podu su pronađeni tragovi gorenja u velikom požaru iz 1692. godine koji je poharao crkvu i veliki dio Zvijezde – pojasnila je Kočevar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije