Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zamka i za poznate

Kreditima u francima nisu odoljeli ni političari, TV voditelji, glumci...

\'mandic3_nnn_sce_110211\'
Foto: RTL
1/6
18.07.2013.
u 12:15

Bivša saborska zastupnica Ljubica Lalić: Namjerno sam tražila najnepovoljniji kredit

Kredit sam uzela kad sam bila zastupnica u Saboru. Da mi netko ne bi prigovorio da koristim svoju poziciju i uzimam povlaštene kredite, otišla sam na internet i među svim ponudama izabrala najnepovoljniju, onu s najvećom kamatom – kaže Ljubica Lalić, bivša saborska zastupnica HSS-a. Rata joj je sada dva puta veća nego na početku, no stišće zube i vraća kredit. Svaki deseti korisnik stambenog kredita u švicarskim francima prestao je plaćati mjesečne rate, a iznos duga u toj valuti popeo se na 2,2 milijarde kuna!

Premda broj dužnika raste, udio kredita vezanih uz švicarski franak u ukupnom portfelju banaka spušta se s rekordnog udjela od 21% 2007. i ove je godine pao na 9,5%. Mnogi su otplatili kredit ili su ga zamijenili za drugu valutu, a u francima su se uglavnom zadržali građani koji su uzeli znatne iznose stambenih kredita i nemaju kamo. Među njima ima i dosta političara. – Moj kredit, moj problem – tako je prvo reagirao bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač, rekorder među političarima po visini zaduženja u francima, no objasnio je svoju odluku. 

– Išao sam u poslovni pothvat, kupovao poslovni prostor i tada je kredit u francima bio najbolja opcija. Razlika u kamati od 2% u odnosu na euro nije bila zanemariva, a računao sam da oscilacije u tečaju neće biti veće od 10%. Taj mi je rizik bio prihvatljiv, nitko na svijetu nije mogao predvidjeti da će franak ojačati 40 i više posto – kaže Popijač.

Gospođa Lalić objašnjava da je u vrijeme kad je ona uzimala kredit izbila afera oko kredita nekih političara jer su dobili povlašteni kredit.

– Nisam htjela da mi netko predbacuje. Uzela sam kredit u Splitskoj banci jer su imali najveću kamatu – kaže bivša saborska zastupnica. Gospođi Lalić trebalo je 60.000 eura, koje je zadužila u švicarcima uz 4,5% kamate. Početna rata kredita bila je 3880, a narasla je na 7900 kuna, no banka kod koje se zadužila ispunila je njezina očekivanja! Kamata za kredit u francima narasla je sa 4,5 čak na 7,5 posto!

– Imam još dvije godine otplate, kamate sam otplatila i više mi se ne isplati reprogramirati kredit jer je ostala glavnica – kaže Lj. Lalić, pravnica po struci.

– Nisam se duboko upuštala u zaduženje, samo mi je bilo bitno da me se ne uhvati u zamku povlaštenog kredita. Isključivo sam o tome vodila računa kod zaduženja – kaže Ljubica Lalić. 

Kredit u švicarskim francima imala je i supruga guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića, koja je, kao i stotine tisuća drugih, postupila protivno suprugovu savjeta. On je kao zamjenik guvernera savjetovao građanima da se ne zadužuju u švicarskim francima jer HNB nema utjecaja na tečaj te valute. Guvernerova supruga uzela je 22.000 CHF kredita za kupnju automobila i već ga je otplatila, ali problem su građani koji su uzeli dugoročne stambene kredite, a takvi čine 83% svih kredita vezanih uz CHF. Prema imovinskim karticama političara proizlazi da zovu jeftinog franka nije uspjela odoljeti ni supruga bivšeg potpredsjednika Vlade Domagoja Miloševića. S tom valutnom klauzulom bore se i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina te zamjenik ministra financija Boris Lalovac, ali oni nisu bili spremni za razgovor.

>>Linićev protuudar: Rata kredita u švicarcima oko 20 posto manja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije