Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kreće sezona proslava i druženja. Evo kako pomoći prijatelju koji voli popiti čašicu (pre)više

Shutterstock
13.10.2023.
u 10:04

Ulazimo u sezonu različitih društvenih okupljanja, predblagdanskih i blagdanskih druženja, kada se svi volimo opustiti uz pokoju čašicu alkohola. Kako biste doista uživali u druženju s dragim ljudima, valja izbjeći zamku “pretjerivanja“ u alkoholu. Evo što znači biti umjeren i odgovoran.

Približava se kraj godine i otvaraju se prilike za učestalija društvena događanja, druženja s prijateljima i obitelji, kao i s kolegama na poslu. Oni koji vole dobru zabavu u društvu, uvijek će pronaći neki događaj koji je vrijedno obilježiti. Prvo nam stiže Martinje ili krštenje vina, zatim Noć vještica, a nakon toga ulazimo u prosinac, koji je ispunjen predblagdanskim i blagdanskim duhom.  Kao kruna cijele godine, treba i ispratiti sve Staro i dočekati Novo, i eventualno, možda još reprizirati doček Nove godine. Naravno, na svim druženjima, bilo poslovnim ili privatnim, barem u našoj kulturi, treba nazdraviti kojom čašicom alkohola što, ako ga umjereno konzumiramo doista i nije neki problem, jer se umjerena i odgovorna konzumacija razlikuje se od pretjerivanja i opijanja, koje ostavlja posljedice na tjelesno i mentalno zdravlje i ugrožava svakodnevno funkcioniranje.

Hrvati se vole počastiti

Ako sagledamo kulturu u kojoj živimo, Hrvati se vole razveseliti i okupljati na proslavama, jer je to dio naše tradicije, načina na koji komuniciramo i punimo pozitivnom energijom. Kao narod, poznati smo da volimo zasjesti uz čašicu dobrog vina ili piva, dobru spizu i glazbu, što i  statistike jasno pokazuju. Prema podacima Eurostata, 18,2% muškaraca u Hrvatskoj alkohol konzumira svaki dan, 26,5% minimalno jednom tjedno, a 21% manje od jednom tjedno. S druge strane, više od polovice žena (63,4%) rijetko ili nikada ne konzumira alkoholna pića, njih 20,9% to čini manje od jednom tjedno, a 15,7% minimalno jednom tjedno ili svakodnevno. Ako se usporedimo s drugim zemljama, kad je o  svakodnevnoj konzumaciji alkoholnih pića riječ, Hrvatska se nalazi među prvih pet država (10,2%), zajedno s Francuskom, Bugarskom, Španjolskom i Portugalom (20,7%).

Primjećujete li da u tih pet zemalja ulaze one koje su kulturološki vrlo slične nama? Možda je do mediteranskog podneblja ili do dobrih vina i hrane, ali isto ne možemo sa sigurnošću tvrditi. U kakvoj god kulturi odrastali i kojem god podneblju pripadali, neumjerena i pretjerana konzumacija može bitno ugroziti zdravlje, obitelj, ali i društvo.

Što je umjereno konzumiranje alkohola?

Dakle, kao i kod svega u životu, i kod konzumiranja alkohola valja biti umjeren i odgovoran. Što znači umjereno konzumiranje? Postoje li neke preporuke? Naravno. S obzirom na to da se rizično konzumiranje smatra već problemom ovisnosti, na temelju brojnih znanstvenih istraživanja, između ostalih i Svjetske zdravstvene organizacije, postoje neke općeprihvaćene norme koje govore što se smatra nisko rizičnom ili umjerenom konzumacijom alkohola.

Da parafraziramo, rizično pijenje alkohola značilo bi konzumiranje više od 15 pića tjedno za muškarce (više od 3 pića dnevno), odnosno 10 za žene (više od 2 pića dnevno), ali bitno je napomenuti da se odgovorno konzumiranje ne odnosi samo na to koliko ćete količinski popiti, već i na to kako i kada pijete i kako to utječe na vaše ponašanje i na okolinu. Umjereno konzumiranje znači uživati u konzumaciji, ali na društveno odgovoran način, što znači da nikako ne smijete ugrožavati svoj ili tuđi život, integritet odnosno dovoditi sebe ili druge u društveno neugodne situacije.  

Foto: Shutterstock

Kako sačuvati sebe i prijatelja u “safe” zoni?

Kada se odlučite za izlazak, već znate o kakvom je druženju riječ i kakvi su konzumenti osobe s kojima ćete provesti sljedećih nekoliko sati nazdravljajući, pričajući, plešući ili možda gledajući utakmicu.

Nužno je zapamtiti da svaka osoba drukčije podnosi alkohol stoga prvo i osnovno pravilo glasi: “ne morate pratiti baš svaku rundu”. Važno je da ne konzumirate alkohol na prazan želudac i da ne miješate alkoholna pića. Naime, različite kombinacije djeluju nepredvidivo pa se može dogoditi da samo odjednom izgubite kontrolu. Uz konzumaciju alkohola svakako konzumirajte vodu, jer ista sprječava dehidraciju organizma, a i dobra je stanka. Ne povodite se za tempom društva, vi najbolje poznajete sebe, svoje granice i mogućnosti kada se radi o podnošenju alkohola.

Ako u svoju avanturu idete s prijateljem, kojeg je teško obuzdati kad su fešte u pitanju, dobro je da unaprijed odredite budžet koji ćete potrošiti na pića i da ga se pridržavate. Također, pripazite jedno na drugo, tako što ćete se podsjećati da nakon svakog alkoholnog pića konzumirate čašu vode ili neko bezalkoholno piće.

Ako primijetite da je kod prijatelja stvar izmakla kontroli i da pokazuje znakove teže opijenosti, izbjegavajte sukob te ga na suptilan način pokušajte izvesti na zrak i ponudite mu vodu.

I najvažnije, nemojte voziti u alkoholiziranome stanju, čak niti ako popijete samo čašicu. Stoga, prije izlaska unaprijed dogovorite način na koji ćete se vratiti kući ili odvojite zajednički budžet za taksi.

Pretjerivanje u alkoholu može dovesti do trovanja organizma

Konzumiranje velikih količina alkohola u kratkom vremenskom periodu vrlo brzo može dovesti do alkoholnog trovanja. Ne postoji minimalna količina alkohola koju osoba mora popiti da bi došlo do trovanja, jer svatko od nas drukčije reagira i podnosi alkohol.

Simptomi koji su pokazatelj alkoholnog trovanja su vrlo očiti: povraćanje, zbunjenost, nerazgovijetan govor, nepravilno ili sporo disanje, gubitak koordinacije, bljedilo ili plavkasta boja kože zbog niske tjelesne temperature, gubitak svijesti. U najozbiljnijim slučajevima, alkoholno trovanje može rezultirati komom ili čak smrću.

I za kraj zapamtite, u redu je uživati u druženjima, ali pritom ne zaboravite  da druženje može biti ugodno i sigurno, samo ako alkohol konzumirate umjereno i odgovorno.

Za više informacija o umjerenoj, odgovornoj i sigurnoj konzumaciji alkohola, pozivamo vas da posjetite web stranicu konzumirajodgovorno.hr. Možete pronaći cijeli niz praktičnih savjeta o tome kako ublažiti negativne posljedice konzumacije alkohola i nositi se s mamurlukom, možete srušiti mitove o ovom piću te riješiti kviz koji će vam pokazati koliko uopće o njemu znate.

Sadržaj nastao u suradnji s HUP Koordinacijom proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije