Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kraš i Agrokor demantiraju navode o pogodovanju dobavljačima

Stari dug Agrokora je onaj dospjeli do 10. travnja i za njegovo plaćanje je trebala odluka vjerovničkog vijeća a plaćao se iz novog kredita Agrokora, dok je granični dug onaj koji je fakturiran prije 10. travnja a na naplatu je došao poslije 10. travnja.
25. svibnja 2018. u 15:20 5 komentara 432 prikaza
Kraš
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Iz Kraša i koncerna Agrokor u petak su demantirali navode o pogodovanju izvanredne uprave Agrokora pojedinim dobavljačima prilikom razvrstavanja potraživanja, pri čemu se prokuristicu Kraša Maricu Vidaković optužuje da je od izvanredne uprave Agrokora iznuđivala ustupke za Kraš i još neke kompanije. 

Nikola Grmoja REAKCIJA NA MAILOVE Grmoja: U Mostu se ničega ne bojimo, jedino mediji vode borbu za istinu

Portal Index danas je objavio nove e-mailove u sklopu afere "Hotmail", a u popratnom tekstu se navodi da je prokuristica Kraša i i predstavnica dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću Marica Vidaković, vezano za problematiku mjenica, "gurala interese Kraša i još nekoliko kompanija" te kako je "kombinacijom molbi i prijetnji iznuđivala ustupke od izvanredne uprave Agrokora".

"Oni su prebacivali svoj stari dug u granični i na taj se način spašavali od otpisa", tvrdi se u Indexovu članku, uz napomenu kako su, pogotovu u početku postupka, neki dobavljači bili povlašteni u odnosu na druge dobavljače.

Stari dug Agrokora je onaj dospjeli do 10. travnja i za njegovo plaćanje je trebala odluka vjerovničkog vijeća a plaćao se iz novog kredita Agrokora, dok je granični dug onaj koji je fakturiran prije 10. travnja a na naplatu je došao poslije 10. travnja.

Kraš: Nikakav teret mjenica nije prebačen na Agrokor

"Danas objavljene insinuacije o navodnom pogodovanju od strane izvanredne uprave pojedinim dobavljačima i navodnom pretvaranju starog duga u granični su konstrukcije u kojima nema nimalo istine. Osim toga potpuno je neistinita iznesena teza da je bilo povlaštenih dobavljača koji su uspjeli teret mjenica prebacili na Agrokor", poručuju iz Kraša.

Kako navode u priopćenju, riječ o mjenicama koje su izdavane kao jamstvo plaćanja za isporučenu robu i usluge, što je bila uobičajena poslovna praksa između Konzuma i njegovih brojnih dobavljača. 

Nadalje, poručuju iz Kraša, granični dug je dug nastao prije otvaranja postupka izvanredne uprave s valutom plaćanja nakon 10. travnja 2017. godine. Pritom, Konzum je kao dio regularne poslovne prakse izdavao mjenice kao garanciju za plaćanje po fakturama za isporučenu robu i ako te fakture imaju rok plaćanja nakon 10. travnja i nisu plaćene, one su po definiciji granični dug. 

"Nikakav teret mjenica nije prebačen na Agrokor, već je prema službenoj odluci/stavu stručnih službi i pravnika Konzuma definirano da se mjenice koje su izdane kao jamstvo plaćanja za fakture čije je dospijeće poslije 10. travnja 2017. mogu vratiti izdavatelju mjenica, to jest Konzumu, ali da vraćene mjenice moraju u prilogu imati fakture čije je dospijeće poslije 10. travnja 2017. I to je vrijedilo za sve dobavljače koji su imali mjenice kao jamstvo plaćanja u mjenicama s izdanim fakturama prije 10. travnja 2017., a dospijeće nakon tog dana", pojašnjavaju iz Kraša.

Također, navode da spomenutim mjenicama niti jedan dobavljač nije plaćen, već su mjenice izdane kao jamstvo plaćanja isporučene robe, stoga neistinitom smatraju tezu da je "mjenicama Todorić plaćao dobavljače kao i da su dobavljači natjerali izvanrednu upravu da mjenice uzme natrag".

Potpunom neistinom ocjenjuju i navod da su potraživanja dobavljača tada razvrstana u granični dug, jer, navode, ta su potraživanja po definiciji zakona i prema tumačenju stručnih službi i pravnika već bila granični dug. 

Pritom podsjećaju i da je Marica Vidaković već u nekoliko navrata službeno i javno zatražila od izvanredne uprave Agrokora da objavi sve tablice s isplatama dobavljača, a kako bi se postupak učinio potpuno transparentnim te bi sve zainteresirane strane imale uvid u to koji su dobavljači koliko plaćeni.

"Tada to više ne bi bio predmet medijskih špekulacija niti temelj za neargumentirane konstrukcije i jalove pokušaje diskreditiranja pojedinih dionika u procesu donošenja nagodbe", zaključuje se u Kraševom priopćenju.

Agrokor: Kada tablice s plaćanjima dobavljača budu objavljene bit će jasno da su sve to konstrukcije

"Danas objavljene špekulacije o pogodovanju od strane izvanredne uprave pojedinim dobavljačima i navodnom pretvaranju starog duga u granični su konstrukcije u kojima nema istine", izvijestili su u petak i iz Agrokora. 

Agrokor je, navodi se,  pod bivšom upravom izdavao mjenice kao garanciju za plaćanje za isporučenu robu i ako je rok plaćanja nakon 10. travnja, to je po definiciji granični dug.

Ističe se i kako su svi odnosi u kojima je u podlozi bila isporuka robe i usluga, a kod kojih su se eventualno drugim instrumentima produžavali izvorni rokovi plaćanja, poput robno-trgovačkih kredita, robnih mjenica ili cesija, čija su dospijeća nakon 10. travnja,  granični dug Agrokora prema dobavljačima.

"Sva plaćanja starog i tzv. graničnog duga bila su u skladu sa Zakonom o postupku izvanredne uprave. Ovo su činjenice, a sve drugo su konstrukcije koje njihovi autori pokušavaju "dokazati" dijelovima komunikacije odnosno izvatcima iz e-mailova.  Kako su primatelji ili pošiljatelji nekih od tih e-mailova zaposlenici Agrokora bit će potrebno utvrditi jesu li neovlašteno otuđeni. Ukoliko je došlo do neovlaštenog otuđenja poduzet će se pravne radnje kroz koje će vjerujemo sve biti razjašnjeno", stoji u priopćenju Agrokora.  

Također, ističe se i da je izvanredna uprava  obavijestila Trgovački sud u Zagrebu da je u tijeku izrada tablica sa svim plaćanjima prema svim dobavljačima koje će biti objavljene čim budu verificirane.

Navodi se i da Agrokor nema centralni izvještajni sustav i da se podaci operativnih kompanija kojih je 77 pod Zakonom o postupku izvanredne uprave, obrađuju ručno te je zato objedinjavanje i provjera ovih podataka traži još nešto vremena.

"Kada tablice budu objavljene iz njih će biti potpuno jasno da konstrukcije koje su objavljene nemaju utemeljenje u činjenicama", zaključuje se u priopćenju iz koncerna.

Kraš
1 / 11
Andrej Plenković
Arsen Bauk AFERA HOTMAIL Bauk: Objavom svake serije novih mailova pada jedna crta Plenkovićeve obrane Ante Ramljak AFER HOTMAIL Objavljeni novi mailovi: Ramljak je pogodovao određenim dobavljačima? Siniša Hajdaš Dončić i Peđa Grbin Sukob interesa? SDP Povjerenstvu prijavio premijera, Petrova poštedio
Zvonimir Despot
Što se to dogodilo s Milanovićem? Ovo se ne bi usudio kazati ni Tuđman
Umjetnost kao terapija
Umjetnost kao terapija
Doživite kulturu u metropoli – ovo ne biste smjeli propustiti
 • droza:

  Ma tužiti index odmah sad! Peđa Grbin gostovao je dana 30.04.2017.godine u emisiji NU2. U toj je emisiji izjavio kako su u SDP-u, u jeku izglasavanja Lex Agrokora, održali sastanak sa čelnicima ruske VTB banke. Grbin je ustvrdio da su ... prikaži još! iz VTB-a došli "lobirati" kod SDP-a da njihovi zastupnici podrže izglasavanje Lex Agrokora. Pitanje je, zašto bi iz VTB-a lobirali za ovo kad je bilo potpuno jasno da će zakon biti izglasan, podržali ga SDP-ovci ili ne. Osim toga Hrvatska uopće nema zakon o lobiranju, ali eto, po tumačenju pravnika Grbina, nema ništa sporno u lobiranju ruske banke kod jedne hrvatske parlamentarne stranke?! Nadalje, ako znamo da je judexu za SDP-ova mandata obrisan milijunski porezni dug, onda možemo pretpostaviti u čijem interesu, u isto jedro pušu i SDP i judex

 • Avatar nisam_robot
  nisam_robot:

  Kada ulicni jugoleftardski sud osudi onda je gotovo. To je nasim medijama onda polazna tocka.

 • sekator2:

  He he he. Ne znam. Ne znam. Osiguravajuća kuća iz Slovenije je imala dobar uvid u stanje stvari jer su dobavljači tj. vjerovnici Agrokora bili njezini osiguranici te joj je bilo u interesu da potraživanja njenih klijenata (preko 100000 kn) ... prikaži još! budu podmirena kako ne bi oni morali isplatiti te iznose. Na prvi pogled ovo obrazloženje izgleda logično ali poznavajući prilike u voljenoj nam i jedinoj Hrvatskoj malo sam oprezan. Odmah mi je bilo čudno benevolentno odustajanje Tedeschija od potraživanja Atlantic grupe. Ovako ispada da je to bio samo sedativ za one vjerovnike (dobavljače) koji su bili malo manje jednaki dok je on i još par jednakijih uspio ispod žita izvući većinu potraživanja. Ukoliko je točno ovo što Indeks piše onda bi se osim konzultanata i gđa Vidaković kao zastupnik velikih vjerovnika našla u vrlo nezgodnoj kazneno-pravnoj poziciji dok bi , za razliku od nje, Tedeschi i društvo samo potvrdili da nemaju ni trunku morala i na tome bi priča ostala. Ukoliko su pak Tedeschi, Nestle i ostali takav ustupak od izvanredne uprave ishodili nečim "konkretnim" onda će se pridružiti svojoj zastupnici, gđi Vidaković. Lijepa naša domovino, oj junačka zemljo mila...