Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob interesa?

SDP Povjerenstvu prijavio premijera, Petrova poštedio

Siniša Hajdaš Dončić i Peđa Grbin
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
25.05.2018.
u 09:12

Čelnik Mosta Božo Petrov traži da se osnuje novo saborsko istražno povjerenstvo i da se tako utvrdi tko je tko u cijeloj priči

Saborski zastupnici SDP-a Siniša Hajdaš-Dončić i Peđa Grbin podnijeli su jučer protiv premijera Andreja Plenkovića prijavu Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa jer smatraju kako je njegova uloga u “dovlačenju” nekih partnera u pisanje lex Agrokor vidljiva i iz mailova, ali i iz medijskih nastupa.

Zakon je jasan

– Zakon je vrlo jasan jer ministarstva, kada rade bilo koji zakon, moraju formirati radnu skupinu i ako traže neka mišljenja, onda ih plate vanjskim suradnicima. Po našem mišljenju, oni su izbjegli formiranje radnih skupina i angažirali su osobe koje su se poslije naplaćivale isključivo iz Agrokora – poručio je Hajdaš Dončić.

Zanimljivo, SDP-ovci nemaju namjeru zbog potencijalnoga sukoba interesa prijavljivati i čelnika Mosta Božu Petrova, koji je otpočetka znao za angažman Borisa Šavorića u cijeloj priči, a kojeg je dodatno u probleme, kao i cijeli Most, gurnuo i premijer Plenković kazavši u srijedu na zajedničkoj sjednici saborskih odbora za gospodarstvo i Ustav kako je upravo Petrov predložio Branimira Bricelja iz Altere savjetovanje i Zorana Besaka u tim te kako je Bricelju osobno nudio da bude izvanredni povjerenik. Međutim, Bricelj je Plenkovića, kako je kazao i sam premijer, odbio.

Siniša Hajdaš Dončić i Peđa Grbin
1/10

– Nećemo prijaviti i Petrova Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa jer to nije isto. Most nije imao upravljački nadzor nad procesom. Njihova je odgovornost politička jer su šutjeli, a znali sve i progovorili tek kada je njihova uloga objelodanjena. Uz sve to su i prozivali. Most također ima odgovornost za dovođenje Bricelja i Besaka u neformalnu skupinu koja je radila na lex Agrokor, ali ponavljam, Most nije odgovoran za upravljanje procesom, već isključivo bivša ministrica Martina Dalić i premijer Plenković – kazao je Grbin. Dodao je i kako je Petrov imao dovoljno vremena, ali i povoda da otkrije detalje koje je znao.

– Ako je premijer na sastanak doveo Borisa Šavorića i predstavio ga kao osobu od povjerenja i ako to i danas pamtiš, onda si to mogao primijetiti i kada sam ja u Saboru govorio o odvjetnicima VTB-a koji rade na izradi zakona ili kada sam upozorio na to da je Šavorić pravni savjetnik uprave Agrokora, o čemu su izvijestili baš svi mediji u Hrvatskoj – kaže Grbin. Uvjeren je i kako bi glasanje o nepovjerenju ministru financija Zdravku Mariću završilo drugačije da je Petrov izišao u tom trenutku sa svim informacijama koje je imao i znao.

Novo povjerenstvo

Čelnik Mosta Božo Petrov jučer je ponovio kako HDZ nastavlja sa svojim spinovima, da Most na te spinove neće reagirati i da je priča da je Most predložio dvoje ljudi u tim stara i poznata priča. Poručio je kako je Most želio sve raščistiti kroz institucije i kako ih i dalje zanima puna i prava istina.

– Zbog toga upućujemo i zahtjev za novo istražno povjerenstvo jer je to najbolji način da se utvrdi istina. A vrijeme će pokazati tko je tko u priči – kazao je Petrov.

Na sve je reagirao i bivši Mostov ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, koji je ponovio da njemu ovi detalji nisu poznati i da je Boži Petrovu svojedobno prigovorio što odlazi na tajne sastanke.

– U cijeloj ovoj priči posebno me zabrinjava podcjenjivanje države. Šavorić i svi ostali Šavorići nisu ni smjeli znati za problem, a kamoli sudjelovati u njegovu rješavanju dok nisu dobili mandat od institucija – kaže Orepić.

Siniša Hajdaš Dončić i Peđa Grbin
1/15

Komentara 7

AR
Artukovic
09:49 25.05.2018.

Joj hrpa niskoristi.....lezikruhovici

DU
Deleted user
09:48 25.05.2018.

Izgleda da je nakon fotografiranja pala i pusa!

DD
ddh
12:55 25.05.2018.

Prijavili su Premijera zagorski teva i primitivni Gedja Grbin. Nema kaj nema. A kaj se tice tog Hajdas-Doncica treba se sjetiti na njegov karijerni put. Kad je postao ministar u vladi Milanovica, prvo je stopirao gradnju Peljeskog mosta, pa onda reklamirao gradnju neizvedivog koridora kroz teritorij BiH, a nakon Toga je htio grafiti trajektne luke i Hrvatsku spajati trajektima, da bi na kraju lansiirao teoriju o tunelu ispod mora. Kad se konacno dokazalo, da je most jedino ispravno rjesenje, onda je najavljivao i u javnosti pricao o subvenciji iz EU kase i istovremeno kocio prijavljivanje aplikacije za taj objekt kod EU-e. A kad prica o sukobu interesa, onda neka objasni kako to, da Plenkovic koji je u Brüselu godinama imao primanja koja su bila i peterostruko veca od njegovih, posjeduje manje nego on za cetiri godine ministrovanja. Nek objasni od kud mu novci za vilu na Pasmanu. A kaj se Pedje Grbinna tice taj je cijelo vrijeme u sukobu interesa i sukobu glave. Pjevati po krcmama Cavoglave, a u Saboru i javnosti udarati po Thompsonu je samo tom crvenom dvolicnjaku objasnjivo. On je bio taj koji je pocinjao arbitraze, koje Hrvatska gubi ili je izgubila, koji je opomene i upozorenja jednog Karamarka proglasavao sujobom interesa, a nakon gubitka arbitraze za to krivio PLenkovica. Nema kaj nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije