Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.3.1945.

Kraj pakla 
na Iwo Jimi, zadnji se predali 1951. godine

iwo jima
vl
VL
Autor
Hrvoje Dečak
20.03.2010.
u 23:03

Od 22 tisuće japanskih vojnika poginula je 21 tisuća, a Amerikanci su imali 6800 mrtvih

Iwo Jima, mali vulkanski otok od dvadesetak četvornih kilometara (kao naša Palagruža), bio je početkom 1945. poprište jedne od najogorčenijih bitaka Drugoga svjetskog rata. Sve je završilo 26. ožujka pobjedom Amerikanaca nad Japancima, ali dva posljednja japanska vojnika s Iwo Jime predala su se tek 1951. godine!

Ukratko, taj japanski otok u Tihom oceanu, 1222 km južno od Tokija, bio je jedno od ključnih uporišta Japanaca na Pacifiku. Još 1937. počeli su tamo graditi sustav bunkera i podzemnih hodnika pa se držalo da je otok nemoguće osvojiti. Želeći steći uporište za napredovanje na japanskom teritoriju, Amerikanci su još ljeti 1944. počeli zasipati Iwo Jimu tepisima bombi. Dana 19. veljače 1945. s više od 80.000 vojnika napravili su desant na otok, koji je branilo četiri puta manje Japanaca. Do 26. ožujka izginuli su gotovo svi branitelji (od 22.000 Japanaca zarobljeno je tek oko tisuću), a Amerikanci su imali 6800 mrtvih i 23.000 ranjenih. Navodno su tijela poginulih Japanaca zakopana u temeljima sletnih staza za bombardere B-29, a dio njihovih lubanja i kosti postao je suvenir američkih vojnika.

Još na početku borbi, 23. veljače, Amerikancima je uspjelo zabosti zastavu na 166-metarski najviši vrh otoka, i to je jedna od najpoznatijih fotografija Drugoga svjetskog rata, a njezin autor Joe Rosenthal dobio je za nju Pulitzerovu nagradu. Kako to često biva s povijesnim slikama, to je bila druga američka zastava koju su marinci podignuli na toj uzvisini. Neki od vojnika s čuvene fotografije poslije su poginuli na tom istom otoku.

Iwo Jima ostao je u američkim rukama sve do 1968. godine, kada je vraćen Japanu. Danas je tamo baza japanskih mornaričkih Snaga samoobrane, a svim civilima, osim veteranima i njihovim obiteljima, zabranjen je pristup.

O bici za Iwo Jimu snimljeno je nekoliko filmova. Godine 1952. napravljen je “Pijesak Iwo Jime” s Johnom Wayneom, iako su filmskog kauboja veterani prezirali budući da nije sudjelovao u ratu kao vojnik. Nedavne 2006. Clint Eastwood režirao je dva filma: “Zastave naših očeva” o američkim vojnicima i “Pisma s Iwo Jime”, koji bitku prikazuje iz japanskog kuta.

Od 1. rujna 2007. Japan je otoku vratio staro ime Iwo To, što, kao i Iwo Jima, znači “sumporni otok”. Iwo To ime je koje su za otok koristili njegovi predratni stanovnici, koje je vojska 1944. evakuirala. Ipak, većina američkih, ali i neki japanski veterani, ljutito su dočekali to preimenovanje.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar punkufer
punkufer
10:47 21.04.2010.

Dobar članak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije