Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Komora medicinskih sestara osudila izjavu predsjednice: Insinuira se korupcija

Govoreći o korupciji u društvu Grabar-Kitarović je kazala da su je 'prijatelji pitali zašto nije ništa odnijela u bolnicu, jer medicinske sestre to očekuju'.
14. siječnja 2020. u 14:02 30 komentara 2986 prikaza
Sučeljavanje kandidata Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatska komora medicinskih sestara osudila je izjavu predsjednic Kolinde Grabar-Kitarović, u kojoj je spomenula medicinske sestre u kontekstu korupcije.

Kolinda Grabar-Kitarović sa stranim novinarima PANTOVČAK Predsjednica stranim novinarima: Korupcija počinje još u školama, svjetla točka su mladi koji odlaze

Naime, govoreći o korupciji u društvu Grabar-Kitarović je kazala da su je „prijatelji pitali zašto nije ništa odnijela u bolnicu, jer medicinske sestre to očekuju“. Time je predsjednica Republike Hrvatske insinuirala da medicinske sestre „očekuju“ nešto od pacijenata o kojima vode zdravstvenu skrb u bolnicama.

- Medicinske sestre i tehničari u najvećoj mjeri svoj posao obavljaju profesionalno i etično. Poziv medicinske sestre i tehničara podrazumijeva humanost, požrtvovnost i nesebičnu brigu za druge. Medicinske sestre i tehničari maksimalno su posvećeni pacijentima tijekom provođenja sestrinske djelatnosti. Nedopustivim držimo povezivanje ove humane profesije s koruptivnim radnjama. Naime, općepoznata je činjenica kako svaki savjesni građanin ukoliko ima saznanja ili sumnja u počinjenje kaznenog djela ima dužnost isto prijaviti s navođenjem imena i prezimena osobe za koju postoji sumnja. Tako da etiketiranje sestrinstva kao koruptivne djelatnosti je neprihvatljivo - rekao je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara, Mario Gazić.

Sučeljavanje kandidata Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića
1 / 9
Kolinda Grabar-Kitarović

Hrvatska komora medicinskih sestara naglašava stoga da jedino što medicinske sestre i tehničari očekuju je da vladajući konačno počnu rješavati nagomilane i goruće probleme s kojima se svaki dan susreću u svome profesionalnom radu.

Kolinda Grabar-Kitarović Kolinda Grabar-Kitarović: 'Osuđujem nasilje, ali neprihvatljiva je sporost i neučinkovitost pravosuđa'

Podsjetimo, neki od tih problema su nedostatak medicinskih sestara u odnosu na potrebe za zdravstvenom njegom, nepriznavanje visokoobrazovanih medicinskih sestara u sustavu, loša organizacija i neodrživi uvjeti rada u sestrinstvu, potplaćenost, nepravedan način napredovanja, nepravilna raspodjela radnog opterećenja, nejasna sistematizacija radnih mjesta i sve češća izloženost verbalnom i fizičkom zlostavljanju gorući su problemi hrvatskog sestrinstva, poručuju iz Komore.

 

jakupcic
TKO JE UHIĆENI ŠEF ŠUMA
Ima 7 tisuća kuna veću plaću od premijera, dva stana, apartman na moru, zemlju, šumu...
PBZ
I DALJE OPREZNO
Mjere su popustile, ali i dalje je važno biti odgovoran i brinuti o zdravlju
  • Bruno_Bear1:

    Tko to još ne zna da je naša zdravstvo zaraženo mitom i korupcijom. Tko od nas nije još nosio razne poklone bolničkom osoblju a liječnicima koverte sa Eurima.

  • stefj:

    Ona njima o korupciji, a oni njoj o teškom poslu. Znači to ide jedno uz drugo? Ili... Uglavnom taj državni zdravstveni aparat je jedan od najkorumpiranijih, a visina korupcije ovisi o važnosti doktora, sestre ili koga već. Korupcija je i ... prikaži još! veza, pa onda ako poznaješ pravu sestru puno prije ćeš doći do neke pretrage ili ćeš prije biti naručen na pregled... Osobno sam se ne jednom sreo s time, od operacije srca oca, preko kuka majke do porođaja moje djece. Svugdje je trebalo platiti, negdje za malo bolje uvjete, a negdje uopće da se dođe na red...

  • burza:

    Rekla istinu ako lezis u bolnici moras podmazati sestre inace te ne sljive a ako rodbina im nesto donese odmah te drukcije gledaju osobno iskustvo