Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kolinda Grabar-Kitarović: Ne mogu podupirati ni Vladu ni sindikate

O slučaju liječnika u Obrovcu, predsjednica Grabar-Kitarović je rekla da će to prepustiti stručnjacima te kako "ne želi ići na valu nikakvog populizma"
30. travnja 2019. u 17:24 27 komentara 1691 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović rekla je danas u Lubenicama na Cresu, odgovarajući na pitanje je li za sindikate ili za Vladu u slučaju mirovinske reforme, da ne može podupirati nikoga jer joj to ne dopuštaju preporuke Venecijanske komisije.

Prometna i vozačka dozvola Nepostojeći dokument Nemate više knjižicu vozila? Onda biste mogli imati teškoće poput ovog građanina

"No, smatram da svatko u skladu sa zakonom može prikupiti dovoljan broj potpisa i pokrenuti referendum u zakonskom roku. Isto tako, svjesna sam da, posebno u situaciji kad ostanemo bez radne snage, treba pomaknuti granicu odlaska u mirovinu na kasniju životnu dob. U ovom trenutku Hrvatska nema očekivani životni vijek kao u razvijenoj Europi pa je nužno osigurati zdravstvene uvjete, posebno u preventivi, te socijalne uvjete, kao što je stanovanje, kako bi se produljio životni vijek", istaknula je.

Na novinarsko pitanje da ocijeni je li ministar zdravstva Milan Kujundžić dobar ministar, Grabar-Kitarović je odgovorila da to može ocijeniti predsjednik Vlade ili građani na izborima.

"Uvijek ću pružati podršku ministrima u radu, u skladu s ovlastima i onime što sam naučila u zemljama u kojima sam živjela", rekla je. "No, u Hrvatskoj je važno i osigurati prijevoz putem besplatnih karata za brod ili autobus mlađima od 18 godina, koji opravdano odlaze na liječenje, jer je za njih liječenje besplatno, a prijevoz je dio toga", dodala je. 

O slučaju liječnika u Obrovcu, predsjednica Grabar-Kitarović je rekla da će to prepustiti stručnjacima te kako "ne želi ići na valu nikakvog populizma".

'Medicinska sestra' upala u ordinaciju Gorana Jusupa Lažno predstavljanje 'Medicinska sestra' dobila optužni prijedlog, policajci je odveli na psihijatriju

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović danas je, trećeg, zadnjeg dana boravka na kvarnerskim otocima, na otoku Cresu obišla Osor, Lubenice, Orlec, Martinšćicu i Cres, te je najavila da će Vladi poslati prijedloge za pomoć otocima.

Kolinda Grabar-Kitarović
1 / 22
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u obilasku otoka Lošinj, Susak, Vele Srakane i Unija

 U izjavi za novinare rekla je da će, nakon obilaska otoka, Vladi poslati prijedloge za pomoć otocima podijeljene u tri skupine. To su, rekla je, poboljšanje prometne povezanosti povećanjem broja katamaranskih i drugih brodskih linija te izgradnja drugih, južnih ili sjevernih luka na otocima kako bi se moglo pristajati po svim vremenskim uvjetima, a važno je i poboljšati uvjete u školama uvođenjem širokopojasne internetske veze i programa e-škola.

"Mora se osigurati da djeca na otocima imaju ne samo iste uvjete kao i djeca na kopnu, nego i mogućnosti za primjenu naprednih programa", rekla je, dodajući da je svaka škola vrijedna ako ima i jedno jedino dijete te kako je žalosti vidjeti otoke na kojima nema djece.

ZADOVOLJAN LIJEPOM NAŠOM Doselio iz Belgije u Hrvatsku, iznenadit će vas ono što je rekao o Lijepoj Našoj!

"Treće što bi se moralo promijeniti su plaće zaposlenih na otocima kroz financijske i porezne olakšice. Čula sam više puta da su plaće za mnoga radna mjesta manje na otocima nego u Zagrebu ili drugim gradovima, a trebalo bi biti obratno", ocijenila je te dodala da se i državna imovina može prepustiti lokalnoj samoupravi kako bi se uređivali stanovi i time mladi ljudi privlačili na otoke.  
 "Osim prijedloga Vladi, razgovarat ću s dužnosnicima i investitorima. Obećala sam biti prvi hrvatski gospodarski diplomat, a tu zadaću dosta dobro izvršavam", istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović. 

Današnji posjet počela je u Osoru, između Cresa i Lošinja, otoka koje dijeli umjetno prokopan kanal, a dočekala ju je gradonačelnica Malog Lošinja, kojem pripada Osor, Ana Kučić sa suradnicima.

Predsjednica je obišla mjesto, zidine koje se ubrajaju među najstarije na Sredozemlju, staru jezgru te negdašnju katedralu. Osorski župnik Ivan Katunar istaknuo je da je crkva izgrađena u 15. stoljeću teško oštećena u Drugome svjetskom ratu u savezničkom granatiranju misleći da je u njoj skladište oružja, ali je obnovljena pod vodstvom konzervatora. Obišla i zbirku sakralne umjetnosti i arheološku zbirku.

Mandžukić STRŠI IZNAD SVIH Kakav podvig: Nevjerojatni Mandžukić napravio nešto na čemu bi mu pozavidio i Boban!

U Osoru, nekad najvećem mjestu na Cresu i Lošinju, živi tek 40 stanovnika.

U Martinšćici su joj predstavljeni samostan i crkva sv. Jeronima iz 15. stoljeća i novija župna crkva sv. Martina. U Orlecu je hrvatskoj predsjednici lokalno folklorno društvo izvelo ples i dvoglasno pjevanje.

U blizini Orleca obišla je mjesto buduće HEP-ove elektrane na Sunčevu energiju, očekivane proizvodnje 8,5 milijuna kWh na godinu, što odgovara potrošnji oko 2500 kućanstava. Ugovor o izgradnji vrijedan je 34,7 milijuna kuna, a radovi trebaju početi u jesen ove godine. Usporedno je Primorsko-goranska županija pokrenula projekt gradnje solarne energije u blizini, snage 4,14 MW.

Predsjednica Grabar-Kitarović u Lubenicama se susrela s četvero stanovnika te obišla Muzej ovčarstva s etnografskom zbirkom. Na kraju obilaska Cresa predsjednica odlazi u grad Cres.

VIDEO 16 najmoćnijih žena u hrvatskoj politici i društvu:

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
 • Avatar ante
  ante:

  Kad se pojavi clanak o Hrvatskoj predsjedici uvijek se prvi sjure oni iz otadzbine!!! Tko njima ne valja garantirano valja Hrvatima, zato glas Kolindi!!!

 • Avatar DveriBG
  DveriBG:

  Pametno predsjednice! Pogotovo ovakve ispolitizirane sindikate mogu podrzati jedino anarhisti iz Z.Z jer im odgovara kaos, ostala oporba je uvijek protiv jer je bez argumenata.

 • Avatar DveriBG
  DveriBG:

  Sindikati su dobro "podmazane udruge za odrzavanje socijalnog mira, zadnji reagirali i oko Uljanika tek kao alibi i kad je sve propalo. Produzena ruka IDSa i SDPa.