Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednički izbori

Koga žele nezavisni na Pantovčaku? Svaki glas može donijeti prevagu

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, Damir Spehar/PIXSELL, Luka Stanzl/PIXSELL
23.11.2019.
u 08:05

Dvoje najjačih kandidata toliko su se približili jedan drugome da bi, kako stvari stoje, neodlučnih od 4 do 5 posto moglo odlučivati o pobjedniku

Da će predstojeći predsjednički izbori biti borba za doslovce svaki glas nema nikakve sumnje. Pokazuju to i sva istraživanja javnog mnijenja prema kojima je razlika između dvoje prvoplasiranih, aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića sada “spala” na statističku grešku, dok im treći i četvrti plasirani Miroslav Škoro i Mislav Kolakušić pušu za vratom.

Zbog toga ne čudi da su u stožerima dva najjača kandidata odlučili doslovce aktivirati na svojoj strani sve što se može aktivirati. Pa se nakon političkih stranaka krenulo i u razgovore s jakim kandidatima s terena, mahom nezavisnim gradonačelnicima, načelnicima i županima koji bi idućih dana također mogli stati uz pojedine kandidate za predsjednika države.

Aktualna predsjednica prvu takvu potporu dobila je u četvrtak i to od Mreže nezavisnih lista koju je po napuštanju iz HSS-a osnovao koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Milinović još nije odlučio

Na sjednici Glavnog odbora te stranke donesena je jednoglasna odluka da će stranka podržati kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović jer je, kako su obrazložili, svojim djelovanjem tijekom dosadašnjeg mandata stekla veliki ugled u međunarodnim političkim krugovima i dala velik doprinos promociji Hrvatske u svijetu. S obzirom na to da je riječ o stranci koja uz župana ima po jednog načelnika općine i predsjednika općinskog vijeća, kao i 26 vijećnika po gradskim i općinskim vijećima, njezina potpora aktualnoj bi predsjednici mogla donijeti poneki glas u ovom dijelu Hrvatske.

Aktualna predsjednica, kako stvari stoje, može računati i na potporu Stjepana Kožića, župana Zagrebačke županije. “Stjepan Kožić nezavisna lista” konačnu odluku o potpori još nije donijela, ali sam Kožić ne krije da je zadovoljan radom aktualne predsjednice i njezinim mandatom. Ličko-senjski župan Darko Milinović s druge strane u ovom trenutku ne želi se izjašnjavati oko moguće potpore. Niti ga je, kaže, tko tražio potporu niti je odlučio kome će je dati.

– Jedino što je sigurno je da neću poduprijeti Zorana Milanovića – kaže Milinović.

S druge strane, Zoran Milanović mogao bi dobiti što u prvom što u drugom krugu, ako u njega uđe, potporu od bivšeg HNS-ovca i aktualnog Međimurskog župana Matije Posavca. Neslužbeno doznajemo da Posavec nije sklon svrstavati se u prvom krugu predsjedničkih izbora, međutim, ako Zoran Milanović bude u drugom krugu, najizglednije je da bi upravo on mogao dobiti potporu Matije Posavca.

I Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs vjerojatno se neće izjašnjavati u prvom krugu, ali neslužbeno doznajemo da je s Milanovićem već razgovarao o opciji da mu pruži potporu i da će, bude li ikome davao potporu u kampanji, to biti upravo Zoran Milanović. Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, što je vidljivo na društvenim mrežama, često se druži upravo sa Zoranom Milanovićem. Nije nam, međutim, htio potvrditi da podržava Milanovićevu kandidaturu.

Samo osobni favoriti

– Ne mogu vam dati odgovor na pitanje koga podržavam jer ja sam nezavisni bio i ostao i bit ću to i ubuduće – kaže Vrkić.

Ni šef Nezavisne liste mladih Ante Pranić ne namjerava podržati nikoga od kandidata, i to zato što se zauzima za ukidanje izravnog izbora predsjednika države i, kako kaže, vraćanje na puni parlamentarni sustav.

– Mi smo već šest mjeseci u kampanji koja će u drugom izbornom krugu još jednom stvoriti blokovske podjele među biračima, a dan nakon izbora sve će biti isto jer predsjednik nema ovlasti kojima bi mogao na bilo što utjecati. Nezavisna lista mladih je za puni parlamentarni sustav i neće podržati nikoga – kaže Pranić.

Osobnog favorita ima požeški župan Alojz Tomašević, no ne želi otkriti za koga navija, i to kako ne bi naštetio kandidatu usred sudskog postupka zbog obiteljskog nasilja, koji je protiv njega u tijeku.

Kninski gradonačelnik, nezavisni Marko Jelić također, kako kaže, zna za koga će osobno glasati na predsjedničkim izborima, ali svoje mišljenje i izbor kao gradonačelnik nikome ne namjerava, kako kaže, nametati.

– Niti me tko tražio potporu niti bih to radio. Ja sam gradonačelnik jednog grada i ne moraju svi koji su glasali za mene dijeliti moje mišljenje – kaže Jelić.

Politički analitičar Ivica Relković kaže pak kako ga ne čudi da kandidati idu i na potpore nezavisnih kandidata, jakih ljudi s terena s obzirom na to da će izbori biti vrlo neizvjesni i da svatko od tih nezavisnih može biti nekakav jezičac na vagi na terenu gdje djeluju.

– Dvoje najjačih kandidata, Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović toliko su se približili jedan drugome da bi, kako stvari stoje, od 4 do 5 posto neodlučnih moglo odlučivati o pobjedniku. Zato im je bitno sve zagrabiti što im dođe pod ruku – kaže Relković.

Komentara 82

DU
Deleted user
08:49 23.11.2019.

Sve samo Milanović --NE--njegov huliganski rječnik, arogantnost i nediplomatsko ponašanje sramotio bi RH na svjetskoj političkoj sceni.

CR
cromak
19:02 23.11.2019.

Zaboravili ste Skoru i njegove, dobrovoljce, branitelje, voluntere, ucitelje , profesore, nezaposlene, referendumske udruge, i tako dalje znaci zdrava pamet za zdravu pamet , a ostali za usijane glave.

DU
Deleted user
11:30 23.11.2019.

– Niti me tko tražio potporu niti bih to radio. Ja sam gradonačelnik jednog grada i ne moraju svi koji su glasali za mene dijeliti moje mišljenje – kaže Jelić. Čovjek najbolje odgovorio. Može biti za Milanovića,a svi njegovi glasači za Kolindu. Ili obrnuto. To tko je župan ili gradonačelnik nema veze s vezom koga će njihovi glasači sada birati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije