Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ključni senatski odbor podupro Obaminu zdravstvenu reformu

obama3
Reuters
13.10.2009.
u 21:48

Jedna od novosti je i uvođenje maksimalnog godišnjeg iznosa za troškove lijekova i liječenja koje pacijenti plaćaju direktno iz svog džepa.

Sa 14 glasova za i devet protiv senatski odbor za financije danas je prihvatio prijedlog reforme zdravstvenog sustava SAD-a. To je ključni korak u nastojanju predsjednika Baracka Obame da provede sveobuhvatnu zdravstvenu reformu. Odbor je prihvatio plan "težak" 829 milijardi dolara kojim bi zdravstveno osiguranje dobilo dodatnih 29 milijuna Amerikanaca.

Prema tom prijedlogu, siromašnim Amerikancima zdravstveno bi bilo subvencionirano, osnovale bi se neprofitne zadruge za zdravstveno osiguranje te svojevrsni "one stop shopovi" kojima bi se kupovanje zdravstvenog osiguranja olakšalo pojedincima i manjim skupinama.

Jedna od novosti je i uvođenje maksimalnog godišnjeg iznosa za troškove lijekova i liječenja koje pacijenti plaćaju direktno iz svog džepa, odnosno nisu obuhvaćeni policom osiguranja. Također bi se dokinula danas uobičajena praksa da osiguravajuće kuće odbiju osigurati kronične bolesnike.

Novac potreban za provedbu ambiciozne reforme koja je središnja točka Obamine unutarnje politike namakao bi se smanjivanjem davanja za program osiguranja starijih Medicare te kroz veće poreze na skupe police zdravstvenog osiguranja i nova davanja za osiguravateljske kuće.

Svi članovi odbora iz redova demokrata podržali su Obamin plan, a to je učinila i jedna republikanka, senatorica Olympia Snowe iz Mainea. Odbor za financije bio je posljednji u koji je morao razmotriti reformu prije no što se o njoj i službeno počne raspravljati na plenarnim sjednicama Senata i Predstavničkog doma.

Ključne riječi

Komentara 11

DR
draz
22:59 13.10.2009.

direktno iz svog džepa. ????? Pa sto to Mr. Husein misli , tko ce platiti tih 829 milijardi ? Pa opet vrijedni ljudi koji rade kroz porez .A crna populacija u Harlem-u Brooklyn-u i ostalim dijelovima Amerike ce da uzivaa . Drugs for free yeah

AG
Agramer198
23:18 13.10.2009.

Neka se ostave ratova pa će biti love... Koliko ono BILIJUNA ne milijardi već BILIJUNA su spiskali na rat u Iraku i Afganistanu?? Neka se cijepe naftom protiv H1N1 baš me zanima hoće li ih zaštiti...

PO
pocrn
22:06 13.10.2009.

..zacudujuce.. ..Obama je dobio dozvolu \"Senata\" da prelijeva iz supljega u prazno!!?,kontraproduktivno,.. ovaj prijedlog je samo \"okvir\" necega sto nikada nece niti moze kao takvo doci, iz logickih razloga dakako.!Bok!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije