Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVJETI MIRA

Kličko: 'Za pregovarački stol sjest ćemo samo u jednom slučaju'

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao da su civili "bijesni" i da "ne žele otići"
Foto: Oleksandra Butova
1/4
10.02.2023.
u 23:11

Gradonačelnik Kijeva i bivši profesionalni boksač Vitalij Kličko, na dan pokretanja intenzivnijih ruskih napada na infrastrukturu u Ukrajini, govori o novom masovnom raketnom napadu na Ukrajinu

Današnji raketni napadi ruske vojske primarno ciljaju infrastrukturu ključnu za normalan život civila, nastojeći pritom presjeći opskrbu strujom i vodom, koja je za stanovništvo osobito važna tijekom hladnih zimskih mjeseci. Prema riječima Vitalija Klička to predstavlja novi velik izazov za gradonačelnike ukrajinskih gradova koji traže načine osiguravanja tih građanima nužno potrebnih resursa. Danas se ponovno dogodio masovni raketni napad na Ukrajinu. Nekoliko desetaka raketa Rusi su ispalili s Kaspijskog jezera i Crnog mora. Puno je gradova na zapadu Ukrajine pretrpjelo te napade. Lavov, Ivano-Frankivsk, Dnipro, Harkiv. Također, 10 je raketa bilo srušeno nad gradom Kijevom. Mi imamo manju štetu na elektromreži, ali što se tiče cijele Ukrajine, tu je bilo velike štete, pogotovo u gradu Harkivu. Oni su sada ostali bez struje", rekao je Kličko u Dnevniku HRT-a.

Kličko također govori kako su Ukrajinci svjesni da Rusija od svojih ciljeva nije odustala, što pokazuju obnovljenim naporima u raketiranju i borbama na istoku zemlje, a glavni je cilj bila i ostala okupacija Kijeva: "Kijev je srce Ukrajine, on je prijestolnica i on je glavna meta. Što se tiče daljnjih napada, Rusi ih planiraju, ali pitanje je mogu li ih oni provesti ili ne jer oni nisu očekivali ovakav otpor Ukrajine. To je otpor u smislu duha i želje da ne vidimo ruske vojnike na našem teritoriju. Mi smo sve iznenadili. Ukrajinci su iznenadili cijeli svijet snagom svojeg otpora. I jako je važno danas imati, osim snage duha, koju nam nije potrebno posuditi, i suvremeno oružje." Tome nadodaje: "Mi ne isključujemo mogućnost da Rusi planiraju svoje daljnje napade i na naše druge regije. Nije isključen ni napad i ulazak vojske u Kijev iz smjera Bjelorusije onako kako se dogodilo i prije godinu dana"

U jeku novog pojačanja ruskih napada na istoku zemlje i približavanja godišnjice početka rata u Ukrajini, Kličko je komentirao perspektive Ukrajine u drugoj godini sukoba: "Moramo biti spremni za razne razvoje događaja. Čak i na najgore scenarije. Zato se pripremamo za sve moguće scenarije i opskrbljujemo naše oružane snage suvremenom tehnikom. Suvremenim oružjem koje dobivamo od naših partnera. Danas postoji samo jedan izlaz: braniti se. I odlučno se oduprijeti okupatorima. I za to nam je potrebno oružje. Za snagu duha ne trebate se brinuti, mi smo Ukrajinci snažni duhom! Ali nama je potrebno suvremeno oružje za to da bismo odbili sve agresivne napade na našu zemlju" Pritom se izjasnivši da snažnu Ukrajinu smatra jamstvom obnove mira jer, kaže, Rusi pozornosti i poštovanja imaju jedino prema govoru sile.

Zahvalio se državama koje su Ukrajini poslale oružje i dodao: "Zahvaljujući snagama protuzračne obrane i proturaketnim sustavima koje smo dobili, možete vidjeti da smo u Kijevu srušili gotovo sve rakete. Veliku količinu, 90% raketa, danas uspijevamo porušiti, ali nam je jednako tako potrebno i dodatno oružje jer poštuju jedino zakon sile. Zato moramo biti snažni kako bismo zaustavili napad koji planiraju na našu zemlju. Nemamo drugog izlaza nego činiti sve što je u našoj moći kako bismo odbili agresivne napade Rusije.

Experts work at the site of a Russian missile attack which destroyed an infrastructure facility, Kharkiv, northeastern Ukraine, December 15, 2022. Photo by Vyacheslav Madiyevskyi/Ukrinform/ABACAPRESS.COM Photo: Madiyevskyy Vyacheslav/Ukrinform/ABACA
Foto: Madiyevskyy Vyacheslav/Ukrinform

Cilj osvajanja Kijeva zapravo predstavlja želju osvajanja cijele Ukrajine, rekao je Kličko i rekao da koliko će daleko Rusi dospjeti ovisi o tome: "Koliko im mi dopustimo da idu. Rusi mogu otići toliko daleko koliko ćemo im mi dati. Ali u tom smislu nama ne ostaje nijedan drugi izlaz, moramo biti snažni i odbijati ruske napade." Potom je naveo da Rusija, to jest središnja vlast u Moskvi, sanja o obnavljaju Ruskog Carstva i da spominju tamo razgovaraju o Poljskoj i baltičkim zemljama, a koliko će daleko u tim naumima dospjeti ovisi o tome koliko im se daleko dopusti da idu u Ukrajini.

Rekao je kako je Ukrajina spremna pregovarati. "Mi smo spremni sjesti za pregovarački stol isključivo u jednom slučaju, kada i posljednji ruski vojnik napusti teritorij Ukrajine. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da i posljednji ruski vojnik odstupi s našeg teritorija. To se odnosi i na Doneck i na Luhansk, a i na Krim." Stoga, kaže Kličko: "Kompromis ne može uključivati davanje dijela svog teritorija, dijela naše domovine, Rusima"

Potom se još jednom zahvalio i istaknuo vrijednost koju oružje i potpora imaju za Ukrajince: "To je iznimno važno. Svima nam je potreban mir! I zato zajedno idemo naprijed! Slava Hrvatskoj! Slava Ukrajini!"

>> VIDEO: Banožić: Na pad broja ročnika utjecala ruska agresija na Ukrajinu

Komentara 46

Avatar Behemot
Behemot
01:55 11.02.2023.

Visokomoralna ukrajinska elita; Vitalij je nakon izbijanja rata sklonio svoje troje djece na školovanje u London od kojih su dva punoljetna sina. Dokle ginu tuđa djeca on neće pregovarati.

DU
Deleted user
07:18 11.02.2023.

Ovo je rat između Rusije i SAD-a a na žalost Ukrajina i građani su za njih kolateralne žrtve

5S
505.scrtom
00:07 11.02.2023.

razumijem njegov stav, ali mi čovjek nije baš jasan !?. o čemu misli sa rusima pregovarati !?. ako ukraina misli uzeti sve natrag plus krim, jer ameri i englezi to od njih traže, zbog čega onda pregovarati !?. nema tu logike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije