Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
snažna ofenziva

Rusi ispalili svoje moćne projektile na Ukrajinu: 'Nismo ih u stanju sve oboriti'

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
10.02.2023.
u 10:15

Glasnogovornik zračnih snaga Jurij Ihnat rekao je za ukrajinsku televiziju da je ukrajinska protuzračna obrana oborila pet od sedam bespilotnih letjelica i pet od šest projektila Kalibr lansiranih na Ukrajinu

Rusi su započeli novu ofenzivu. Zračne sirene jutros su se oglasile diljem Ukrajine. Lokalni dužnosnici pozvali su civile da se sklone, upozoravajući na moguće nove udare. "Neprijateljska avijacija je u zraku, a brodovi koji mogu nositi projektile Kalibr su na moru. Neprijatelj je lansirao projektile. Zračna uzbuna će trajati dugo", rekao je Maksim Marčenko, regionalni guverner južne regije Odese. "Molimo vas da ne ignorirate sirene za uzbunu i idite u skloništa." Napad na Zaporižje bio je najteži otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači prošle godine, rekli su lokalni dužnosnici. Kritična infrastruktura također je pogođena u Hmelnickom u zapadnoj Ukrajini, Harkovu na sjeveroistoku i regiji Dnjepropetrovsk u središtu zemlje, rekli su regionalni dužnosnici.

Glasnogovornik zračnih snaga Jurij Ihnat rekao je za ukrajinsku televiziju da je ukrajinska protuzračna obrana oborila pet od sedam bespilotnih letjelica i pet od šest projektila Kalibr lansiranih na Ukrajinu. Zračne snage također su priopćile da je 35 projektila S-300 lansirano u regijama Harkiva i Zaporižja. Ukrajinska protuzračna obrana nije u stanju oboriti ove vrste projektila.

Ukrajinske oružane snage objavile su na Telegramu da su ruske snage napale gradove i kritičnu infrastrukturu u zemlji, pri čemu je korišteno sedam bespilotnih letjelica Shahed kamikaza s istočne obale Azovskog mora, a šest krstarećih projektila Kalibr poslano je iz Crnog mora. "Ukrajinske zračne snage uništile su pet krstarećih raketa Kalibr i pet jurišnih bespilotnih letjelica Shahed-136/131", rekli su u priopćenju, piše Sky News.

Moćni 'Kalibr'

Podsjetimo, u siječnju 2019. godine državni mediji objavili su da Rusija razvija krstareći projektil sa dometom većim od 4500 kilometara. Projektil je navodno iz obitelji projektila "Kalibr", a koji se mogu ispaljivati s brodova i podmornica te su sposobni za korištenje nuklearnog naoružanja.

Ruski Sporazum o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) sa SAD-om ne ograničava korištenje projektila ispaljenih s mora. Planirani Kalibr-M projektil trebao bi imati sposobnost nošenja bojnih glava od oko 1 tone, navodi ruska državna agencija TASS. Rusija je u prosincu 2019. objavila kako je testirala projektil zemlja-zemlja koji je ispalila s mjesta južno od gorja Ural, a pogodio je metu 6.000 kilometara istočno u regiji Kamčatka na istoku Rusije. Ta je udaljenost veća od zabranjene, prema INF-u projektili ne bi smjeli imati domet veći od 5.500 kilometara.

Ključne riječi

Komentara 26

Avatar Foton
Foton
20:40 10.02.2023.

Komsije me stalno uvjeravaju da je ruska pobjeda neizbježna jer Rusija ima 4 puta vise stanovnika od Ukraine. Razne studije pokazuju da Ukraina moze mobilizirati vise od 2=miliona vojnika, sto je vise Od oružanih snaga Amerike, koja kako znamo kontrolira cijeli svijet. A u današnje vrijeme broj vojnika je puno manje vazan od kvalitete oruzja imotiviranosti vojske. Na pr. Izrael je glatko pobjeđivao Arape u svim ratovima , iako je imao bar 20 puta manje ljudi o Sirije, Egipta, Jordana i ostalih. Sa modernim oruzjem milion Ukrainaca se moze obraniti od 3 milona Rusa. To mozda komsije ne znaju , ali ruski generali znaju, zato i napreduju kao puževi.

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
22:14 10.02.2023.

Kako se stvari odvijaju na frontiu . Evropa nema sa čime da se bori kao ni Ukrajina. U potpunosti se pogoršala situacija . Laž Zelenskog će na kraju naterati Sjedinjene Države da zatraže mir pod bilo kojim uslovima Rusije. Toje. To je neizbežno, a Vašington već sve glasnije govori o tome. Sjedinjene Države pokušavaju da poprave situaciju tako što će ubediti Evropu da pošalju skoro svo oružje koje imaju u Ukrajinu. Istovremeno, kijevski režim sprovodi potpunu mobilizaciju, stavljajući pod oružje čak i invalide. Međutim, ove mere mogu samo da odlože vrhunac. Potpisivanje mirovnog sporazuma pod uslovima Rusije više se ne može izbeći.

AN
Anamarija10
13:33 16.02.2023.

Podržavaju naravno . I kaj onda? To reci tamo gdje gruba. Čudim se tim Ukrajincima da još nisu skinuli Zelenog i sklopili Mir sa Rusima. A doći će i to. Skoro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije