Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dan nakon izbora

Karamarko vlastima donosi alibi: U ratu smo s desnicom

tomislav karamarko (1)
Foto: Boris Scitar/VLM
1/20
22.05.2012.
u 08:00

Pokazao se izvrsnim organizatorom stranke, ali je loš govornik, kaže Puhovski. Letica upozorava: Ima povijesnu šansu da pomiri sve frakcije HDZ-a

Nakon što je i službeno postao novi predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko jasno se očitovao o onome dijelu stranke koji je bio protiv njega, protukandidatima koji su ga žestoko prozivali i odnosu “njegova” HDZ-a prema vladajućoj koaliciji. Bude li se držao svojih riječi iz nastupnog govora u ponedjeljak ujutro u Lisinskom, neće biti osvetoljubiv prema gubitnicima, kao što je to u svoje doba bio Sanader.

– U stranci nitko ne smije biti suvišan, a zaboravit ću sve loše što sam doživio u kampanji od protukandidata i pozivam vas da odgovorno krenemo u budućnost – bio je jasan Karamarko.

Kad je riječ o lijevoj vladajućoj koaliciji, najavio joj je oporbeni rat jasno precizirajući iz kojih će ih “oružja” tući.

Stereotip o obavještajcu


– Postanimo napokon prava oporba koja će braniti nacionalne interese te upozoravati vladajuće na pogreške i promašaje kojih je sve više – zagrmio je Karamarko.

Zbog toga što u političkoj javnosti Karamarka prati stereotip o tome da je čovjek koji dolazi iz obavještajnog i policijskoj miljea, da preko noći teško može postati mjera za demokratičnost, njegove pomirljive riječi prema stranačkim suparnicima nisu imale velikog odjeka u javnosti. Što znači izbor Tomislava Karamarka za predsjednika HDZ-a i koliko će taj izbor utjecati na političku scenu u Hrvatskoj, pitali smo nekoliko naših eminentnih političkih analitičara.

– Nakon 155 dana samoće Kukuriku koalicija napokon dobiva oporbu. Kako će jedni i drugi izgledati, vidjet ćemo uskoro, jer je dosad lijeva koalicija na vlasti imala samo surogat oporbu u nezavisnom zastupniku don Ivanu Grubišiću i laburistima – kaže prof. Slaven Letica.

On smatra da je Karamarko imao sreću što su mu izaslanici za zamjenika izabrali Kujundžićeva kandidata Dragu Prgometa. Time mu se, naime, pruža povijesna šansa pomirenja raznih frakcija unutar HDZ-a. Letica očekuje da će Karamarko promijeniti model vođenja HDZ-a i pokazati svoju širinu i kreativnost time što će kroz različita savjetodavna tijela okupi brojne kvalitetne stranačke ljude.

– Karamarko bi mogao napraviti i doajensko vijeće, koje bi se moglo okupljati jednom ili dva puta na godinu, a u njemu bi bili uglednici koji su za HDZ u prošlosti mnogo učinili. To su Nikica Valentić, Jadranka Kosor, Ivan Aralica i drugi – ističe Letica, napominjući da bi Karamarku pametno bilo da napravi konstruktivni dogovor s jakim rivalom Kujundžićem, iza kojega je stala obitelj Tuđman, ali i ljudi poput Aralice i Pašalića.

Profesor Žarko Puhovski smatra da će vladajuća koalicija imati mira do jeseni jer počinje ljeto, a i stranci, kad dođe novi vođa, treba vremena da se preustroji. Dolazak Tomislava Karamarka za šefa HDZ-a, prema njegovu mišljenju, odgovarat će lijevoj koaliciji jer će pokušati u “svjetonazorskom ratu” skriti probleme s kojima se suočava.

Nikolićev poučak

– Desno ideologizirana oporba dobro će doći vladajućima da skrenu raspravu u drugom smjeru i stvarne probleme s kojima se država suočava stave u drugi plan – kaže Puhovski. On smatra da Karamarko ima šanse restrukturirati HDZ, ali velika mu je mana, veli, što je slab govornik.

– Ako svoj govor ne popravi, doživjet će sudbinu svoga imenjaka u Srbiji kojemu je trebalo deset godina da dođe na vlast zbog toga što je bio loš govornik. Karamarko se mora nametnuti kao vođa oporbe u Saboru, a za to ima vremena do jeseni. Dotle će moći javno figurirati, a u pozadini raditi na organizaciji stranke, u čemu se pokazao izvrsnim – zaključuje Puhovski.

Ključne riječi

Komentara 116

OB
-obrisani-
10:10 22.05.2012.

....i crvena.....

VE
velikazmija
13:29 22.05.2012.

reci ti meni koliko 80 godišnjaka iz sdp-a ima kod presjednika josipovića -- sdp pomladio koga što rade vidite li vi --

OB
-obrisani-
09:40 22.05.2012.

Kada procitam sve ovo vidim da Karamarko nema sposobnih ljudi, sve su to oprobani kadrovi HDZ koji su vec gubili izbore na terenu, ili su duboko povezani sa kriminalom. Jedina iznimka je Prgomet !! Kalmetu cekaju sigurno sudski procesi zaa afere na cestama. ovi drugi dolaze iz zupanija zeljni vlasti a malog politickog iskustva, ovo je slaba ekipa koja moze biljeziti uspijehwe.. Karasmarko vec najavio jucer da ce cuvati SDP da ga nece rusiti kao da je njihov clan ! Udba je preko Mesica, Josipovica, Manolica, Boljkovca postavila na celo HDZ svog covjeka koji nije ni demokrscanin ni sposoban , niti ima pojma o privredi, niti je govornik !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije