Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Kako su nas pretekli. Tranzicijske zemlje imale su reformatore, Hrvatska nije

19.04.2018.
u 00:01

Hrvatska u gotovo svakom ekonomskom segmentu zaostaje za tranzicijskim zemljama,

Rušenje inflacije 1993. godine, uz stabilizaciju cijena a posredno i tečaja, jedini je proizvod hrvatske ekonomske pameti i politike u zadnjih četvrt stoljeća koji se može označiti reformskim potezom. Sve drugo, uključujući pretvorbu, privatizaciju, privlačenje stranog kapitala, liberalizaciju tržišta, jačanje privatne inicijative ili se pretvorilo u ogroman teret ili je odrađeno tek da bi se zadovoljila forma u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Hrvatska u gotovo svakom ekonomskom segmentu zaostaje za tranzicijskim zemljama, počev od najbolje Češke i njezina glavnog grada Praga koji je po vrijednosti stvorenog BDP zasjenio Beč, pa do Rumunjske na koju se dugo gledalo kao na zaostalu balkansku državu. Što su to učinile druge tranzicijske države, a mi nismo mogli? Danijel Hinšt, predsjednik Centra za javne politike i ekonomske analize, analizirao je stanje u Rumunjskoj te zaključuje da nas je ta zemlja prestigla desetogodišnjim radom.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Beograd se osramotio. Vučiću u Zagrebu počasti, Jandrokoviću u Srbiji gaženje zastave

>>Uvode se nova pravila javne nabave. E-računom do uštede od 2,5 milijardi kuna

>>Katolička i gay slikovnica u ratu zbog rodne ideologije

>>Tko su Jadranka i Estera, najstarije modne blogerice

>>Hrvatski vojnici održavaju mir između Hezbollaha i Izraela

Ključne riječi

Komentara 39

Avatar siva_sova
siva_sova
20:44 18.04.2018.

kod nas je vrhunac reformi proglasiti IK i kmečati da su za sve krivi udba, jugonostalgičari, peta kolona i srbi...

DU
Deleted user
23:29 18.04.2018.

Zasto se stalno zalimo na komuniste...Koliko me pamcenje sluzi kad smo se mogli rijesit komunista zauvijek mi izrazimo zelju da nas komunisti opet vode...

SN
snovakor
07:19 19.04.2018.

Normalno da su svi drugi krivi....samo domaći Političari ništa ... i njihovi Tajkuni, koji su "očistili" još ono što je valjalo. O stručnosti Poliričara nećemo ni govoriti ... jer u zadnjih 20.g i onako jedni te isti krmare državom. .. pa kako onda napraviti korak naprijed ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije