Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poruka esdepeovca

Jurjević HDZ-u: Kako su takvi genijalci ostavili ovakvo beznađe?

'27.01.2012., Zagreb - Raspravom o izmjenama i dopunama zakona o Hrvatima izvan domovine nastavljena je redovita sjednica Hrvatskog sabora. Marin Jurjevic.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
23.10.2013.
u 12:32

Oporba je ministru Ivanu Vrdoljaku zamjerila da je zakon o strateškim investicijama nejasan jer se ne zna odakle kriterij da se investicija viša od 150 milijuna kuna smatra strateškom te da se ne zna tko ne može biti strateški investitor.

Zakon o strateškim investicijskim projektima ubrzava postojeće procese i nema govora o tome da Vlada njime zaobilazi lokalnu samoupravu, odgovorio je na salve kritika oporbenjaka ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak braneći u sabornici spomenuti prijedlog zakona. Oporba mu je zamjerila da je zakon nejasan jer se ne zna otkud kriterij da se investicija viša od 150 milijuna kuna smatra strateškom te da se ne zna tko ne može biti strateški investitor. HDZ-ov Goran Marić upitao je što je presudilo da se granica postavi baš na 150 milijuna.

Tko može biti investitor

– U zakonu piše tko može biti strateški investitor, ali nema ništa o tome tko to ne može biti – rekao je Marić i pitao što je s onima koji ne isplaćuje plaću dvije godine, koji su bili u predstečajnoj nagodbi ili im je država otpisala dugove.

Ministar Vrdoljak odgovorio mu je da se ne može zakonom propisati tko točno ne može biti strateški investitor.

– Što sam trebao napisati? Da to ne mogu biti lopovi, kriminalci, populisti bez sadržaja ili što? Naravno da takvi ne mogu biti jer su oni u zatvoru – rekao je Vrdoljak i dodao da je Vlada uvažila neke prijedloge HDZ-a te je iz prijedloga izbacila obavezu da investitor mora priložiti BON-1, BON-2, BON plus i potvrdu o nekažnjavanju.

Marić je u raspravi rekao i da najave povećanja PDV-a i uvođenja poreza na nekretnine imaju jednaki učinak kao i zakon o sprečavanju investicijske aktivnosti.

HDSSB-ov Boro Grubišić zakon je prozvao diskriminatornim i prokoruptivnim.

– Za izgradnju robne kuće moći će se oduzeti šuma. To je načelno bivše vlasti – rekao je Grubišić.

Jurjević o ''sveznadarima''

U raspravi nije nedostajalo ni raznih doskočica i međusobnih prepucavanja pa je tako SDP–ov Marin Jurjević kritičarima zakona poručio da se postavljaju kao prvoborci zaštite nacionalnih interesa.

– Impresioniran sam količinom sveznadara, enciklopedista i renesansnih tipova koji govore o svemu i svačemu iz oporbenih klupa. Kako je takva gomila genijalaca ostavila ovakvo beznađe i moralni rasap – poentirao je Jurjević.

U okršaj replikama s oporbom ušao je i nezavisni Damir Kajin, koji smatra da je Hrvatskoj ovakav zakon nužan jer nema investicija. Iako uglavnom brani postupke Vlade, naglasio je da je protiv podizanja PDV-a zbog straha da bi hrvatski građani mogli ponovno u većem broju pohrliti u šoping u Mađarsku, Sloveniju ili BiH.

Na njegovo izlaganje reagirao je HDZ-ov Duje Marasović koji mu je poručio da bi mu trebao prosječan govor Fidela Castra da bi mu mogao odgovoriti na multitematsku propovijed koju je održao, a HNS-ov Jozo Radoš Kajina je podsjetio da je prije nekog vremena bio protiv Plomina C, a da se sad zalaže za poticanje investicija. Kajin mu je odgovorio da nije bio protiv Plomina C nego protiv energenta, odnosno ugljena, jer da se svugdje preferira plin.

>>Vlada o investitorima: Šeika ne pitate je li bio kažnjavan!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije