Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skandal

Jure Vujić iz MVEP-a plagirao predsjednikova savjetnika

fakultet političkih znanosti,fpzg
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/3
01.03.2012.
u 19:48

Novi broj Međunarodnih studija objavljuje ispriku Dejanu Joviću, tvrdi njegov glavni urednik Radovan Vukadinović.

Novi slučaj plagiranja potresa hrvatsku znanstvenu zajednicu. Geopolitolog Jure Vujić, zaposlen u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, gotovo doslovno prepisao je tri stranice članka profesora i predsjednikova savjetnika Dejana Jovića u časopisu Međunarodne studije. Jovićev tekst o novoj turskoj vanjskoj politici i pitanjima BiH objavljen je u Političkim analizama prije dvije godine, a Vujićev tekst lani. O slučaju je pisala i glavna urednica Političkih analiza Mirjana Kasapović u tekstu “Anatomija jednog plagijata i mreže u koju se plagijator upleo”.

Osobna isprika Joviću

– Osobno sam se ispričao profesoru Joviću čim sam saznao za ovaj slučaj. Poslao sam i pismo časopisu Međunarodne studije. Do slučaja je došlo zbog tehničke manipulacije tekstom. Jovićev tekst, koji je trebao biti objavljen kao prilog, objavljen je u korpusu mog teksta – tvrdi Vujić i dodaje da je postupao bona fide.

Glavni urednik Međunarodnih studija Radovan Vukadinović tvrdi da će u novom broju objaviti ispriku profesoru Joviću. A Dejan Jović, profesor Fakulteta političkih znanosti, u pismu Vukadinoviću tvrdi da je Vujić diskreditiran i moralno i stručno. Traži i odgovornost recenzenata i nije mu jasno kako to da je Vujićev članak klasificiran kao izvorni znanstveni članak.

Prijava disertacije

Mirjana Kasapović otkriva da je Jure Vujić i putem spornog članka tražio da mu se omogući prijava doktorske disertacije bez završenoga doktorskoga studija. A studenti FPZ-a tvrde da prof. Jović uvijek ističe da plagiranje smatra najvećim profesionalnim grijehom koji mora biti sankcioniran.

Komentara 18

OB
-obrisani-
20:58 01.03.2012.

A iznad svih njih je neuništivi Buda.

OB
-obrisani-
20:46 01.03.2012.

Jović nije bio Mesićev savjetnik. On je Josipovićev šef.

OB
-obrisani-
20:31 01.03.2012.

pa da li je taj mesić imao ijednog Hrvata za savjetnika?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije