Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proizvodi Zagorja

Josipa Vrhovski najuzornija je seoska žena cijeloga Zagorja

izlozba5
Foto: SABINA SVIBEN/VLM
1/5
09.11.2010.
u 17:06

Prva pratilja najuzornije seoske žene Hrvatskog zagorja je Gordana Knezić iz Lepe Vesi, a druga Branka Lamot iz Maclja. Najuređeniji štand imao je OPG Drempetić

Josipa Vrhovski iz Prigorja u općini Đurmanec najuzornija je seoska žena Hrvatskoga zagorja, odlučeno je na izboru održanom u sklopu manifestacije “Proizvodi Hrvatskog zagorja” u Bedekovčini. 56-godišnja Josipa pobjedu je izborila u konkurenciji pet žena, a povjerenstvo predvođeno dožupanicom Sonjom Borovčak za prvu pratilju izabralo je Gordanu Knezić iz Lepe Vesi, dok je druga pratilja Branka Lamot iz Maclja.

Važnost žene na selu

Josipa Vrhovski, majka dvoje djece i četvero unučadi, sa suprugom Božom vodi obiteljsko gospodarstvo na kojemu se bave uzgojem zagorskog purana. Uzgajaju trenutačno 450 purana, a ovim se poslom bave već šest godina. Josipa je aktivna i u KUD-u Kaj Slatina, a prije je bila krojačica, dok joj je šivanje danas tek hobi.

– Iznenađena sam, no jako mi je drago što sam izabrana za najuzorniju ženu. To mi je poticaj da se dalje još više zalažem, samo neka bude zdravlja i snage – kaže Josipa. Izbor najuzornije seoske žene kojim se želi promovirati vrijednost i važnost žene na selu i u gospodarstvu te poboljšati položaj seoske žene u društvu bio je dio prve sajamske izložbe “Proizvodi Hrvatskog zagorja”, koja je ujedinila nekoliko tradicionalnih jesenskih manifestacija, a održana je u organizaciji Krapinsko-zagorske županije pod pokroviteljstvom predsjednika RH.

U sportskoj dvorani Srednje škole u Bedekovčini tijekom dva dana bili su izloženi poljoprivredni proizvodi napravljeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način – voće i voćne prerađevine, kozji, ovčji i kravlji sirevi, cvijeće, povrće i prerađevine od povrća, drvene igračke, ručno izrađeni suveniri, med te ostali pčelinji proizvodi, a održano je i nekoliko stručnih predavanja za zagorske poljoprivrednike te predstavljanje projekta SŠ u Bedekovčini “Kurikulum za pedagogiju”.

Predstavili se i voćari

Sudjelovalo je 60-ak izlagača, a cilj manifestacije jest predstavljanje zagorskih poljoprivrednih proizvoda radi povećanja njihove konkurentnosti na tržištu, promocija kulturnog naslijeđa i tradicijskih običaja zagorskog sela te povezivanje malih proizvođača i potrošača. Prvi su se put na izložbi predstavili zagorski voćari, a u suradnji s Agronomskim fakultetom i Županijom pokrenut je projekt uvođenja integrirane proizvodnje voća. Sajamska izložba završila je proglašenjem najuređenijeg štanda - to je štand OPG-a Drempetić iz Donje Stubice.

Održano je i 9. ocjenjivanje i izložba meda na kojemu je šampionom proglašen Dominik Krog iz Udruge pčelara Krapine, koji je za svoj bagremov med osvojio maksimalan broj bodova.

Na ocjenjivanje je ove godine dostavljeno 77 uzoraka meda, od čega 57 bagremova, 10 medova livade, 7 kestenovih te tri uzorka cvjetnoga meda. Održano je i 9. ocjenjivanje i izložba meda na kojemu je šampionom proglašen Dominik Krog iz Udruge pčelara Krapine, koji je za svoj bagremov med osvojio maksimalan broj bodova.

Komentara 4

MM
mmmmm
16:21 10.11.2010.

Bravo za uzorne žene, bravo za manifestaciju, bravo za proizvođače-izlagače, uživali smo u promociji. I još nešto. Dobro je da se gđa iz povjerenstva nije javila za najuzorniju ženu. Sve atribute ima, jedino nije sa sela. Što bi tada bilo?

LE
Leptirica
18:00 09.11.2010.

Pravo je osvjezenje bilo procitati ovaj tekst. Cestitke nagradjenima i samo tako i dalje.

MM
mmmmm
23:32 16.11.2010.

Možete li zamisliti došupanicu najuzornijom ženom. Ja, da. Baš bi bila cool.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije