Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Večernji TV

Kojim jezikom govore Srbi u Hrvatskoj?

- Srbi u Hrvatskoj govore trima standardima i nemaju jasne definicije. Prva skupina priča ekavštinom i upotrebljava ćirilicu. Druga skupina povremeno i rabi latinicu, a najproblematičnije je kada je srpski jezik jednak hrvatskom - rekao je dr. Jozić
14. veljače 2018. u 19:37 166 komentara 13202 prikaza
Jezik je zakon
Foto: Vecernji.hr
Pogledajte galeriju 1/3

Na Večernji TV danas je krenula nova emisija "Jezik je zakon" čiji je autor i voditelj izvršni urednik Večernjeg lista Žarko Ivković. U prvoj emisiji gost je bio dr. sc. Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje koji je govorio na temu "Kojim jezikom govore Srbi u Hrvatskoj?"

Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić u HGK marinko jurasić Čedomir Jovanović brani RH, a Pupovac Vučića

- Srbi u Hrvatskoj govore trima standardima i nemaju jasne definicije. Prva skupina priča ekavštinom i upotrebljava ćirilicu. Druga skupina povremeno i rabi latinicu, a najproblematičnije je kada je srpski jezik jednak hrvatskom - rekao je Jozić i dodao kako se Srbi u urbanim sredinama i izjašnjavaju kao da im je materinski jezik hrvatski, a ne srpski, što je posebno bilo vidljivo prilikom jučerašnjih govora Milorada Pupovca i Saše Miloševića na Skupštini SNV-a u Lisinskom.

Pogledajte našu emisiju "Jezik je zakon":

Milorad Pupovac Žestoki istup 'Vučiću smo poručili da prava Srba u Hrvatskoj štiti Ivan Pernar, a ne Milorad Pupovac' Microsoft Sustav za prevođenje Hrvatski, bosanski i srpski jezik službeno uvršteni u Microsoft Translator srbija, zastava zbog hrvatske Srbi strahuju da srpski jezik neće postati službeni jezik EU-a
g
ISTAKNITE OSOBNOST
Upoznajte se s najboljim odjevnim komadima koji će definirati proljeće
 • Avatar MENSA
  MENSA:

  Sve je to bla, bla, bla....bla! U osnovi stvari stoje ovako.....Većina Srba, odnosno njihovih obitelji živi u Hrvatskoj već stotinama godina (počevšio od Prve i Druge Seobe srba pod Čarnojevićima) kada su u "bežaniji" pred Turcima uz Dozvolu Austrougarskog maonaraha ... prikaži još!a organizirano i masovno "iseljavali" na teritorije pod Austrougarskom vlašću (današnja Vojvodina, Srem, dijelovi Slavonije, Lika , Kordun, Banija i dijelovi Bosne. Ako se ti ljudi, koji dakle već stotinama godina žive na području Hrvatske ne osjećaju Hrvatima u smislu da je njihova Domovina Hrvatska (a podrijetlo ...srpsko) onda tu nešto zaista "smrdi" i radi se o nečem , najmanju ruku ...čudnom.?!¸ Radi se ili o potpunom nedostatku evolucijske prilagodbe što bi u takvo dugom vremenskom roku podrazumijevalo i potpunu i "prirodnu" i posvemašnju asimilaciju s domicilnim stanovništvom (Hrvatima) ili je u pitanju nešto drugo, a to bi se moglo opisati kao genetski predisponirana želja za supremacijom ili "prevedeno" kao "Velikosrpska ideja i ideologija" koju u sebi kao genetski kod u sebi nosi velika većina Srba...naročito u oni koji žive u u ruralnim krajevima. Pojednostavljeno, većina "urbanih Srba " smatra sebe "Hrvatima, srpskog podrijetla, a oni koji žive na selu ni sami ne znaju što su i uglavnom su po svemu vrlo, vrlo primitivni i ..."četnikoiliki". I to je sva....mudrost!

 • abendblatt:

  Obzirom da je u Hrvatskoj,sluzbeni jezik hrvatski a pismo latinica,mislim da se svaki gradjanin Hrvatske mora sluziti Hrvatskim jezikom i latinicnim pismom,logicno.

 • Deleted user:

  Kad ti je država u tri točke onda se baviš kakvoćom vibratora iz Kine, kako se jezikom Srbi služe pri oralnom zadovoljavanju itd.